Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzony vaillant vc15cs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

pierwszy raz piszę na forum ,szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem takiego:

mam nie typowy problem z zapowietrzonym piecem gazowy... instalacja ma 4 miesiące ,100% podłogówka 100m2, dwa rozdzielacze  7 sekcji ,odpowietrzniki ręczne , zasobnik valliant 120 temp. zadana 45c ,przez 3 miesiące wszystko chodziło niesłyszalnie od2 tyg zauważyłem przypadkowo że jak podgrzewa zasobnik cwu to pyka,pstyka co 1s  momentami przelewa się-przebulkuje ? na tym krótkim obiegu miedzy piecem a zasobnikiem ..na trybie kominiarskim to już wogóle ..na moje oko to powietrze ..na obiegu CO  cisza wszystko ok.Wezwałem instalatora ,potwierdził że to powietrze ale próba odpowietrzenia z trybów testowych do usuwania powietrza nie pomogła, tak samo odpowietrznikiem na pompie w piecu....wezwałem serwis valliant wymienili odpowietrznik niby zawieszony i sprawdzili zawór zwrotny na wyjściu z zasobnika czy dobrze założony, ciśnienie na przeponie . Po skręceniu jeszcze bardziej zaczeło po poł godziny wróciło do poprzedniego stanu ale kazali się nie przejmować że to z czasem minie że się musi teraz samo odpowietrzyć...mija tydzień dalej to samo...wczoraj wyłączyłem cwu,wystudziło się do 20c i włączyłem to cichutko delikatnie coś tylko pyknie w miare nagrzewania już od 30c coraz głośniej głośniej ( temp zasilania wezownicy już 60c)od 40 już dochodzi pogłos przelewania się  przebulkiwania ..gdy wejde w tym momecie w tryby testowe i dam odpowietrzanie to samo cuda sie dzieja na cwu a na CO cisza(w tym czasie palnik nie działa).....wydaje mi się że gonią tam pęcherze powietrza im wyższa temp to ich więcej i więcej ..pewnie jakaś już część ich przedostała się na obieg CO ;/  bo jak przyłoże ucho do rozdzielacza to słyszę coś jakby powietrze ..parametry to :

cisnienie 1.7 postój, 1.9 gdy grzeje cwu . temperatura zasilania weżownicy 60c przy grzaniu na 45c.  ciśnienie 2.2 gdy grzeje CO temp zasilania 30-35 

układ zalany wodą z sieci bez dodatków.

co mogę zrobić jak się pozbyć tych pęcherzy z krótkiego obiegu?  mysle wezwać instalatora żeby jeszcze raz odpowietrzył wszystko tą maszyną ze zbiornikiem na kółkach..ale jeszcze 

-może kazać zmienić odpowietrzniki na automaty przy rozdzielaczach ?

-może kazać dołożyć odpowietrznik na ten krótki obieg CWu?

-może kazać dolac jakiegoś elmurgatora antykorozyjnego anty dyfuzyjnego? może jakaś lagionela sie wdała 

-może coś innego? może ktoś doświadczył podobnych objawów 

z góry dziekuje za pomoc i zainteresowanie tematem 

pozdrawiam Piotr