sztoff Opublikowano 18 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Witam Spotkałem się z takim podłączeniem grzejnika aluminiowego. Przyznam że zainteresowało mnie to z uwagi na to że wygląda to bardziej estetycznie niż podłączenie boczne. Czy ktoś może się wypowiedzieć czy podłączenie jest prawidłowe, czy może zakłóca w jakiś sposób oddawanie ciepła przez grzejnik. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 19 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ma również o ok. 30 - 40 % niższą moc. Cytuj
Marek Opublikowano 19 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Czy ktoś może się wypowiedzieć czy podłączenie jest prawidłowe, czy może zakłóca w jakiś sposób oddawanie ciepła przez grzejnik. jesli budowa na to pozwala przeanalizuj sobie droge wody znajac budowe grzejnika , dla porównania obejrzyj budowe grzejnika panelowego z zasilanie dolnym , jak idzie ciepła woda Cytuj
Gość mak Opublikowano 19 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam Spotkałem się z takim podłączeniem grzejnika aluminiowego. Przyznam że zainteresowało mnie to z uwagi na to że wygląda to bardziej estetycznie niż podłączenie boczne. Czy ktoś może się wypowiedzieć czy podłączenie jest prawidłowe, czy może zakłóca w jakiś sposób oddawanie ciepła przez grzejnik. Jest to szeregowe podłączenie w jednorurowym systemie ogrzewania, spotykany bardzo rzadko w starszych instalacjach, ale dopuszczalny sposób montażu. Dziś chyba już nikt nie wykonuje takich instalacji, kiedyś popularne ze względu na niższą materiałochłonność, ale bardzo trudne w regulacji. Cytuj
sztoff Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ha, widziałem to właśnie w nowo budowanym domu. Znalazłem na stronie PURMO informację że nazywa się to podłączenie siodłowe i moc ma niższą o 10% od mocy znamionowej. Więc w sumie chyba niewielka strata za wygodę. Cytuj
Zacny Opublikowano 23 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Miałem okazję przebywać czas jakiś w Angli i zaskoczyło mnie ze wszystkie grzejniki sa właśnie tak podłączone, rury w podłogach więc widoczne jest ok 15cm podłącza. Grzejniki grzeją jak wściekłe, próbowałem nawet dyskutować na ten temat ale ...wszyscy tak mają i tak ma być. Cytuj
reaper Opublikowano 23 Stycznia 2010 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Bo to jest zachód, a u nas w Polsce, na dalekim wschodzie robi się tak, że grzejnik grzeje 100% mocy, a ze ściany wystaje tylko po 2-3cm rurki. Lecz zaznaczam, my to dzikusy jesteśmy. W Holandii spotkałem się z całą instalacją prowadzoną po ścianach i CO, CWU i kanalizacja, a były to nowe "szeregowce" :huh: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi