Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Potrzebuje porady mądrzejszych osób.

Mam zamontowany kocioł Buderus 072 20 kw 1 funkcyjny.

Dom dwie kondygnacje, ocieplony grafitem 15 cm , instalacja 100% grzejniki.

Instalator zamontował kocioł w kotłowni obok niego jest na ścianie RC310.

Kotłownia jest ogrzewana panuje tam aktualnie 20 stopni.

Z racji że na każdej kondygnacji mieszkają różne rodziny instalator zaproponował aby  kotłem sterował czujnik pogodowy i krzywa grzewcza a grzejnikami w domu głowice termostatyczne.

W tej chwili kocioł chodzi cały czas , spala 7m2 gazu na dobę.

W domu temperatura 21.5-22 stopnie.

Krzywą grzewcza mam ustawioną na 47 stopni przy -20 stopniach.

Kocioł odpala palnik około 50 razy na dobę.

Czy taki sposób sterowania jest prawidłowy?

Czy należy coś zmienić?

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Edytowane przez Dominik88ezg
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli 50 razy na dobę jest maksymalną liczbą startów, to nie jest źle. Można spróbować zwiększyć interwał temperaturowy (patrz instrukcja montażu), jednak ten kocioł ma wysoką moc minimalną, więc w obecnym trybie pracy ciężko będzie tę liczbę znącząco zmniejszyć.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Mniejszą ilość odpaleń na dobę da ci termostat pokojowy. Ale czy w twoim przypadku będziesz miał tan sam komfort cieplny i spalanie to trudno bez testowania powiedzieć. Ja jadę na razie na takim i odpala 12x na dobę. Ale spalam 8m3, dom 180m. Pierwszy sezon testuję ustawienia.

Opublikowano

@Dominik88ezgNa jakie wartości masz ustawione termostaty na grzejnikach i jaki jest podpięty do niego zbiornik CWU?