Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa Twin Bio pomieszczenie na pellet

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Jareknb,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

sa moze osoby ktore zmienili ten maly 200kg zbjornik na cale pomieszczenie na pellet? Za sciana do kotlowni zostal mi sie maly pokoj okolo 3m x 2.5m i 2m wysoki, w ktorym aktualnie jeszcze stoji metalowy 7400l pojemnik na olej, ktory w tym roku zostanie usuniety. Moj plan by byl zeby zbudowac stelarz i podlaczyc jakos slimak i sie przebic przesz sciane. Sa jakies slimaki ktore sie dodatkowo kladzie na podloge zeby podawal do drugiego slimaka albo musze zbudowac takie samopodlaczenie jak ma metalowy pojemnik? 

Pozdrawiam 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Jest kilka możliwości, robisz stelaż trójkąt, wkładasz tam sondę, podłączasz dwie rury do turbiny ssącej która podaje pellet do zbiornika przy piecu. Druga to stelaż w układzie V, środkiem leci ślimak który podaje na zewnątrz a dalej jest zasysany do zbiornika. Ja akurat mam kociol HDG Bavaria K15, silos w układzie V, trzy sondy które są wpięte do rozdzielacza i turbina ssąca przełącza sobie co jakiś czas pobieranie z jednej sondy. Nie wiem gdzie masz to pomieszczenie, bo jak np z tyłu za podajnikiem to można by zrobić to ślimakiem tak ja masz teraz. Z tego co wiem, to kostrzewa ma te rozwiązania pneumatycznego podawania więc musisz pytać, chociaż tanio nie będzie. Są też gotowe takie zestawy, turbinę ssacą montuje się gdzieś na ścianie. 

Opublikowano

Ja raczej chce zostac przy slimaku ktory podaje do palnika, bo nie wiem co za inne sposoby sa do kostrzewa. Widzialem ze jest mozliwosc przedluzenia slimaka do 3m i przebic sie przesz sciane

Opublikowano

Dokładnie, jeżeli masz zaraz za ścianą, to będzie to najlepszy i najtańszy chyba sposób.