Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przepływy przy ogrzewaniu podłogowym i 3 grzejnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam ogrzewanie podłogowe w całym domu + 3 grzejniki (łazienka, sypialnia, klatka schodowa). Kocioł Termet GOLD Plus 25kw.

Jak dogrzać łazienkę ? W łazience oprócz grzejnika jest też ogrzewanie podłogowe.

Wszystkie linie ogrzewania (4) podłogowego wychodzą z szafki, w której jest dodatkowa pompa. Wszystkie przepływy mam otwarte na max a mimo to w łazience, gdzie mam podłogowe i grzejnik jest zawsze 1-2 stopnie niżej niż w pozostałych pomieszczeniach. Jest to najkrótsza linia podłogówki - łazienka jest malutka - 2,4 m2

W mieszkaniu jest czujnik Termet Comfort ustawiony na 21 stopni a mimo to w łazience mam 19… grzejniki zazwyczaj są ledwo letnie jak już kocioł się uruchomi , bo na kotle mam zazwyczaj niskie temperatury.

Opublikowano

Tu dużo już nie poradzisz, pewnie jest za duży rozstaw rur w podłodze łazienki.

Można ew podnieść temp zasilania instalacji i zmniejszyć przepływy w pomieszczeniach po za łazienką.

Opublikowano

Wszystko w skrzynce mam odkręcone do oporu. Wszystkie przepływy na każdy obieg. Dokładnie sprawdzę liczby jak wrócę do domu ale na pewno wszystko jest odkręcone do oporu

Opublikowano

Czyli proponujesz zostawić odkręcone w łazience, gdzie nie dogrzewa a resztę przykręcić ? Czy zwiększyć temperaturę kotła ? Temperatura kotła jest sterowana przez system Termet Comfort z czujnikiem zewnętrznym i krzywą grzewczą.

Opublikowano

Wygląda to w ten sposób. Skała jest od 0,5 do 3,5. Na zdjęciu ogrzewanie włączone. Wszystkie przepływy odkręcone na max. Ten czarny zawór (trójdrożny?) również odkręcony całkowicie. Pompka ma obroty na 50%. Na termometrze 31 stopni to chyba zasilanie ?

IMG_2409.jpg

Tak wygląda zrzut z aplikacji Termet Comfort jeśli postawię czujnik temp wewnętrznej w łazience.

IMG_2412.jpg
Opublikowano

Po wyjściu z kotla jest trójnik. Na jedną stronę idą grzejnik łazienka + grzejnik klatka a na drugą stronę skrzynka z podłogowym ogrzewaniem, której zdjęcie jest w poprzednim poście. Tuż przed skrzynką jest kolejny trójnik z którego jedną stroną idzie na skrzynkę a druga na grzejnik w sypialni

Opublikowano

Dodatkowo warto podkręcić pompę w kotle, nie na max, ale tak na 75-80%.

Jak uregulujesz te przepływy poniżej 1,5l/min to poczekaj kilka godzin i dopiero wtedy alarmuj.

Podłogówka długo zmienia swoją temp - 3-5h to norma.

Opublikowano

Sambor zrobiłem jak napisałeś. Wszędzie przepływy na pomiędzy 1 a 2. W łazience odkręcone na maksymalnie. Pokazuje około 3. Stopień różnicy w dół jest około pomiędzy pozostałymi pomieszczeniami

Opublikowano

Po za łazienką muszą być jeszcze mniejsze przepływy!

Pisanie między 1 a 2 to jakaś parodia - wszystkie ustaw na 1l /min!

Łazienkę zostaw tak jak jest.

Z takimi nastawami poczekaj do jutra

Opublikowano

Pisałeś aby ustawić na 1,5l, a łazienkę zostawiać jak jest, więc tak zrobiłem. Nie mam 1,5 na skali tylko mam 0,5/1/2/3/3,5 więc ustawiłem pomiędzy 1 a 2. Idealnie 1,5 się nie da. Łazienka odkręcone mam maksymalnie i pokazuje przepływ około 3

Opublikowano

To ustaw na 1, a łazienkę jak nie ma hałasu z rur to zostaw na tych 3.

To metoda przybliżona regulacji - nie masz obliczeń, więc trzeba doświadczalnie ustalić jakie powinny być przepływy w pętlach.

Następnym etapem będzie podniesienie temp zasilania, ale najpierw przepływy.