Tyrrek Opublikowano 17 Października #1 Udostępnij Opublikowano 17 Października Cześć, jestem użytkownikiem pieca Defro gamma 20kw. Dom nowy, 225m2, cały w ogrzewaniu podłogowym + 1 grzejnik w łazience. Grzeje najczęściej tylko dół domu ok. 150m2. Dom ocieplony 20cm styro. Mam 1 regulator pokojowy. Nie mam hydrauliki na rozdzielaczach. mam problem z pracą kotła, często wyrzuca mi błąd o niskiej temperaturze powrotu, kocioł pracuje nieregularnie tj. Nagrzewa dom do np 23 stopni i przełącza się w tryb czuwania, później gdy temperatura spadnie o np 2 stopnie kocioł znowu od zera musi grzać całą podłogówkę. Widziałem, u innych użytkowników, że mają piece w stanie podtrzymania, ale jak taki stan osiągnąć? Czy w PID jest to możliwe? Dodatkowo piec działa w trybie pompy równolegle, więc dogrzewa wodę, gdy temperatura osiągnie 39 stopni. Woda nagrzewa się do 55 stopni i histereza ustawiona jest na 16 stopni. Czy możecie ocenić moją instalację i nakierować mnie na ewentualne błędy, które muszę poprawić, aby poprawić ciągłość pracy kotła i zmniejszyć spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano Piątek o 19:23 #2 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:23 Nie masz układu ochrony powrotu, włącz cwu na stale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi