Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekocentr "classic 21kW" - jak ustalić klasę kotła?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

mam problem z ustaleniem klasy kotła. Otóż jako rok produkcji na tabliczce znamionowej oraz w DTR podano 2013. DTR dodatkowo mówi o tym, że kocioł spełnia normę PN-EN 303-5... no i tutaj pojawia się niewiadoma, ponieważ nigdzie nie doprecyzowano czy jest to PN-EN 303-5:2002 czy może 2012...

Z tego co wiem to norma z 2012 roku wycofała kotły klasy 1 i 2 więc "na mój chłopski rozum" piec wyprodukowany w 2013r powinien być co najmniej klasy 3, jednak skoro nie doprecyzowano tej informacji to pozostaje to niewiadomą.

Dodatkowo, nie ma szansy dopytać bezpośrednio u producenta, gdyż ten zamknął działalność w kwietniu tego roku😅

Czy w tym wypadku jest jakiś sposób na ustalenie klasy tego kotła? Czy w związku z brakiem możliwości uzyskania informacji bezpośrednio od producenta trzeba przyjąć wersję bardziej pesymistyczną?

d9ceabf9-b9ee-4e2a-a148-2d3b848945ad.jpg

b7a5d167-484c-4af2-85a9-9c7000d4dddb.jpg

b494d75b-9ea1-47a2-a343-4a8e041c747a.jpg

573b999e-0c39-412c-82c0-17c5d124c5bb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na deklaracji masz rok budowy 2010 więc chyba opcja pesymistyczna. Jeśli to jest zasypowiec to max klasa 3 ale myślę że jednak poniżej. Będzie raczej do wymiany zgodnie z ustawą. 🫣

Spróbuj się dodzwonić do nich bo na stronie niby mają części do kotłów.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano (edytowane)

Na naklejce z pieca lepiej widać że rok produkcji to 2013...

Generalnie pytam, bo straż miejska domaga się tej informacji 🤪

Jeśli nie znajdę dowodów na to że jest to klasa 3 lub 4 to piec do wymiany do 2026, jeśli uda się jakoś odszukać ten brakujący element układanki to 2028...

Telefony nie odpowiadają, maile wracają ponieważ już doczytałam że firma od dłuższego czasu była w likwidacji a w kwietniu tego roku zakończyła definitywnie dzialanosc...

Edytowane przez nataliaj