Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I chwała producentowi że nie poskąpił na jakości.😉

Opublikowano (edytowane)

Panowie dzięki uprzejmości jednego użytkownika przesyłam filmiki tego kociołka jak pracuje Co myślicie ?? 

https://streamable.com/sq4rw1

https://streamable.com/fd28j5

https://streamable.com/2h5rnl

Edytowane przez syriusz24
Opublikowano

Fajne, fajne... Głośny ten kocioł. Ale wciąga dym elegancko.

Opublikowano

No dość dobrze to wyglada  I temp. spalin spoko 180 stopni  Kurde i znowu człowiek będzie sie zastanawiał  🙂

Opublikowano

Na drugim filmiku, słychać coś jakby pulsacyjne spalanie, podejrzewam zbyt dużą ilość pw w stosunku do pp. Za bardzo jest to rozpalone, w tej komorze zasypowej. Otwierać pw dopiero po godzinie palenia? Do tego czasu to dużo gazu ucieknie bez dopalenia. Szkoda że płomienia nie widać wyraźnie. 

Opublikowano

Tam jest sterownik z PID i można ustawić max temperaturę spalin.

@maracz Może ta godzina to dlatego, że oszczędnie z rozpałką było rozpoczynane.

Opublikowano
39 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Głośny ten kocioł.

To ty chyba mojego kotła nie słyszałeś. Sąsiad zawsze  słyszy że u mnie się pali.

Opublikowano

Może się aż tak odzwyczaiłem od dmuchawy, że wszystko z wiatrakiem dla mnie jest głośne...

Opublikowano

Jeszcze pogadam z tym Panem  może uda sie żeby nagrał jak wygląda dym z komina. Bo kurcze po tych filmikach dość mi sie spodobał to Defro  i znowu zgłupiałem  I nie wiem co robić  Bo HTV  prawie bez roboty  ale 7k trzeba więcej wydać  A jeśli to Defro robi robotę to zostaje 7k np. na kolejny bufor 😉 

Opublikowano

Ja może podpowiem o sobie.

Myślałem nad kotłem z lambdą i automatyką, ale cały czas mam w głowie że i tak chcę do niego zamontować palnik pelletowy. Gdzieś w głowie piętrzyły się myśli, że "przecież automatyka zadba o wszystko", stąd pojawiła się Telka Pirovac. Ale podumałem i doszedłem do wniosku, że ta cała automatyka przy palniku by tylko przeszkadzała. No i jednak cena tego kotła była poza moim budżetem, zwłaszcza że buduję kotłownię praktycznie od nowa (+bufor), stąd też HTV wyleciał od razu, bo ma absurdalną cenę.

Więc tą różnicę w cenie kotła z lambdą wolę przeznaczyć na palnik pelletowy ze sterownikiem (SKZP 05) do niego i do instalacji którą zbuduję. I na chwilę obecną mam dylemat między MPM Caldo i Optima HG. Ale chyba się zdecyduję na Optimę, bo ma wymiennik rurowy (płomieniówki) i lepszy wentylator. I takie pierdoły, jak klamka z anty-wybuchem, czy wyższe drzwiczki dla załadunku.

Dymem nie ma co sobie głowy zawracać, bo to praktycznie zależy tylko od regulacji kotła. Lepiej zapytaj o wygląd wymiennika ciepła i komory pod palnikiem.

Opublikowano
7 godzin temu, syriusz24 napisał(a):

7k np. na kolejny bufor

Kto kupuje te bufory ze sztucznie zawyżoną ceną?

Opublikowano

No jak będzie bufor wypasiony to i spokojnie 15k i nawet więcej może kosztować. 

Kocioł tańszy od beczki z wodą.🤪

Opublikowano
11 godzin temu, PredatorC napisał(a):

Kto kupuje te bufory ze sztucznie zawyżoną ceną?

Wiadomo ze nie za 7k Można kupić w lepszej cenie  Chociaż wiadomo może być i za 15k Ale to bez sensu Bardziej   mi chodziło o to ze te 7k można wykorzystać na inne rzeczy w kotłowni 

Opublikowano

Mnie 2lata temu, materiał na bufor 1200l kosztował 3,5tys, blacha czarna 3mm,denice 5mm, wężownica do cwu, stal karbowana z nierdzewki. Robocizny nie liczę, bo własna.. 

• Przydało się 2
Opublikowano

2 lata temu były inne ceny. Dużo wyższe ceny. Od tamtej pory stal wróciła niemal do starych cen.