Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam nowy kocioł gazowy vitodens 100-w b1hf od Viessmann instalacja 100% grzejnik. Moje pytanie brzmi następująco z racji że, instalator to głąb i nie potrafił doradzić innego sterowania po za typowym on/off chciałbym dobrać do kotła sterowanie na algorytmie tpi lub PiD. Z tego co wyczytałem w internecie PiD bardziej efektywny. A mianowicie dlatego że przy histerezie zbyt duży odchył temperatury (uczucie wahan temperatury i chłodu). Nie chcę kolejnego regulatora z histereza. Moje pytanie brzmi czy ktoś z forumowiczów przetestował ten kocioł z produktami które są dostępne na rynku i będą kompatybilne z owym kotłem? Co można by zainstalować do tego kotła po za dedykowanym sterowaniem Viessmann. Niestety ale regulator musi być po wifi i działać bezorzewodowo. Na obecną chwilę nie mam możliwości przeciagania przewodów. 

Edytowane przez mariooo0988
Opublikowano (edytowane)

Mała uwaga. Sterownik dwustanowy (włącz/wyłącz) może działać zarówno na zasadzie histerezy, jak i algorytmie PI lub PID. A takie oznaczenia jak TPI albo ITLC to są nazwy algorytmów konkretnego producenta, a co się za nimi kryje wie tylko producent, ale to też są sterowniki dwustanowe.

Edytowane przez sorier
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.10.2024 o 09:27, sorier napisał(a):

Mała uwaga. Sterownik dwustanowy (włącz/wyłącz) może działać zarówno na zasadzie histerezy, jak i algorytmie PI lub PID. A takie oznaczenia jak TPI albo ITLC to są nazwy algorytmów konkretnego producenta, a co się za nimi kryje wie tylko producent, ale to też są sterowniki dwustanowe.

Wiadomo że im cieplej ma zewnątrz to będą przerwy w działaniu. Chodzi głównie mi żeby palnik działał jak najdłużej na mocy minimalnej. A nie jak w przypadku on/off jazda na zadanym parametrze np 55 full i przerwa. Chciałbym uzyskać efekt wydłużonej pracy.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Czy kocioł ma czujnik temp zewnętrznej?

Tak posiadam lecz odłączony jest. Z racji tego że że przepalalem w smieciuchu i niestety ale funkcja antyzamrozeniowa nie gasiła pompy w kotle gazowym. Dzialala 24h na dobe. 

2 godziny temu, sambor napisał(a):

Czy kocioł ma czujnik temp zewnętrznej?

Tak posiadam lecz odłączony jest. Z racji tego że że przepalalem w smieciuchu i niestety ale funkcja antyzamrozeniowa nie gasiła pompy w kotle gazowym. Dzialala 24h na dobe. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.10.2024 o 18:38, sambor napisał(a):

Jak czujnik temp zewnętrznej jest odłączony, to będzie grzanie on/off na pełnej mocy, modulacja będzie przy podłączonym czujniku temp zewnętrznej.

Na obecną chwilę jest podłączony zwykły on/off sterowanie stało temperaturowe ale chciałbym zastosować coś z algorytmem tak aby jak najdłużej utrzymywać temperaturę w granicy zadanej na pokój. Dlatego napisałem na forum czy ktoś zna regulator kompatybilny z w/w kotłem. Niestety Viessmann posiada tylko vitotrol 200-e lecz tylko na kablu na obecną chwilę nie mam możliwości przeciagania tych przewodów. Kolejna sprawa tak jak napisałem palę okazyjnie w smieciuchu. A przy podłączonym czujniku zewnętrznym Viessmann 24h na dobe kręci pompa bo działa funkcja antyzamrozeniowa. Więc to rozwiązanie odpada póki co.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
W dniu 6.10.2024 o 11:48, mariooo0988 napisał(a):

A nie jak w przypadku on/off jazda na zadanym parametrze np 55 full i przerwa. Chciałbym uzyskać efekt wydłużonej pracy.

To nie sterownik jest winny, tylko kocił. Przecież kocioł nie dostaje sygnału "grzej na full" tylko "włącz się". Powody pracy na pełnej mocy są dwa, brak czujnika temperatury zewnętrznej lub źle dobrana krzywa grzewcza i inżynierowie viessmana którzy powiązali obroty pompy z mocą palnika.

Moja rada: Ogranicz maksymalne obroty pompy (albo mocy kotła), podepnij czujnik temperatury zewnętrznej, ustaw krzywą grzewczą i kup jakikolwiek sterownik pokojowy PWM. A kocioł gazowy wyłączaj na czas palenia w śmieciuchu, albo przynajmniej wyłączaj czujnik temperatury zewnętrznej.

Sterowniki PWM, mimo że dwustanowe to likwidują uczucie wahania temperatury w pomieszczeniach i wychładzanie grzejników (podłogi) - co głównie jest przyczyną odczucia chłodu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.10.2024 o 08:10, sorier napisał(a):

To nie sterownik jest winny, tylko kocił. Przecież kocioł nie dostaje sygnału "grzej na full" tylko "włącz się". Powody pracy na pełnej mocy są dwa, brak czujnika temperatury zewnętrznej lub źle dobrana krzywa grzewcza i inżynierowie viessmana którzy powiązali obroty pompy z mocą palnika.

Moja rada: Ogranicz maksymalne obroty pompy (albo mocy kotła), podepnij czujnik temperatury zewnętrznej, ustaw krzywą grzewczą i kup jakikolwiek sterownik pokojowy PWM. A kocioł gazowy wyłączaj na czas palenia w śmieciuchu, albo przynajmniej wyłączaj czujnik temperatury zewnętrznej.

Sterowniki PWM, mimo że dwustanowe to likwidują uczucie wahania temperatury w pomieszczeniach i wychładzanie grzejników (podłogi) - co głównie jest przyczyną odczucia chłodu.

Co proponujesz z sterowników PWM?

Edytowane przez Ryszard