brav Opublikowano 22 Sierpnia 2024 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 (edytowane) Witam, Od niedawna jestem użyktownikiem kotła Kołton Pellsmart 15kW (sterownik Tech K-900), którego uruchomiłem samodzielnie (samodzielna modernizacja całej kotłowni). W trakcie testowych prób pracy zauważyłem że pomimo dostrojenie wartości rozpalania piec rozpala się najwcześniej za drugim podejściem, powodem nieropzalenia jest "brak ognia" pomimo iż organoleptycznie ognień w komorze jest duży. Przeglądając internet odnośnie steronwika K-900 zauważyłem iż wartości czujnika ognia inni użytkownicy mieli przynajmiej 800 do 3900, a u mnie wartość ta nie przekracza 300 (a płomień jest wtedy spory). Przykładny z internetu: Przegladając instrukcję sterownika K-900 brak jest informacji o wartościach typowych tego parametru/czujnika (instrukcja sterownika K-900 wg. mnie jest słaba). Zwracam się z prośbą do użytkowników sterownika K-900 ewantualnie sterowników Tech jakie są typowe wartości tego parametru (podczas rozpalania, podczas pracy). Zastanawiam się czy czujnik ognia jest: - niesprawny - zabrudzony - źle fabrycznie osadzony - a może tak ma być Edytowane 22 Sierpnia 2024 przez brav Cytuj
brav Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Autor #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2024 Znalazłem na stronie jakiegoś sklepu internetowego czujnik ognia firmy Tech P_002.03.1.AC1.50 https://sterownikitech.pl/czujnik-ognia-fotokomorka,id102.html?srsltid=AfmBOoprZ010XQU49QKOmufUS9ZhP0uqXUm0GXLvJH1eR7JEJ7BvUOhL Informacja sugerująca przedział jaki można się spodziewać: "Zakres impulsów przedział 1 - 9000" Coś musi być u mnie nie tak skoro przedział jest do 9000 a jak wcześniej wspomiałem przy pracy 100% kotła (wizualnie duży fajny płomień) nie przekroczyłem 300. Cytuj
romekBS1016 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 #3 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 No to musisz go zlokalizować i obejrzeć jego okolicę lub samego. Może się przekręcił w gnieździe, zabrudził, wysunął lub w końcu uszkodził. Jeśli jest to faktycznie fotokomórka to wystarczy oświetlenie go by sprawdzić czy reaguje. Moja np. pokazuje wartości w LUX-ach i nawet zajrzenie do paleniska telefonem z latarką podczas rozpalania, powoduje wzrost wartości na wyświetlaczu i zakończenie rozpalania; w końcu sterownik myśli, że zobaczył płomień. Cytuj
brav Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Autor #4 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 (edytowane) @romekBS1016 Zlokalizowany to on jest (obecnie jestem poza lokalem) ten czarny środkowy przewód. Fajnie by było jakby jakiś użytkownik podzielił się jakie ma zwykle wartości dla rozpalania (np. 200-500) a jakie dla pracy, wiedza ta umożliwia szybka diagnozę dla innych użytkowników tego typu czujnika/kotła/sterownika. Nawet jeżeli go wyczyszczę i ustawię o i tak wartości mogą być poza zakresem jego poprawnej pracy. Pozwolę sobie zaczepić osoby, które pisały coś wcześniej o kotłach Kołton: @Pioterr @Patrykoo @Krzysztof1991 @diakon88 @Cris1988 Edytowane 23 Sierpnia 2024 przez brav Cytuj
brav Opublikowano 9 Września 2024 Autor #5 Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) Problem rozwiązany, czujnik fabrycznie był źle zamontowany (czujnik nie przechodził przez otwór drugiej blaszki - blaszki od koszyka palnika). Spodziewałem się tutaj jakiejś tulejki prowadzącej, a tak to dość ciężko trafić czujnikem aby przeszedł przez te dwie blaszki. Teraz wartość czujnika ognia przekracza nawet 5000 jednostek a piec odpala się bez problemu za pierwszym razem. Edytowane 9 Września 2024 przez brav Cytuj
brav Opublikowano 10 Stycznia Autor #6 Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) Informacje dodatowe dla kotła Kołton Pellsmart: 1. Wejście do ekranu producenta (Menu/Ustawienia ekranu/Widok ekranu -> Ekran producenta) kod: 2902 2. Dołożenie czujnika spalin PT1000, jedyna kożyść to wykres tej temperatury w "Statystyka" (taka informacja daje możliwość lepszego dostrojenia paliwo-powietrze): Edytowane 10 Stycznia przez brav Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi