Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wartość czujnika płomienia, Tech/Kołton

brav

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od niedawna jestem użyktownikiem kotła Kołton Pellsmart 15kW (sterownik Tech K-900), którego uruchomiłem samodzielnie (samodzielna modernizacja całej kotłowni). W trakcie testowych prób pracy zauważyłem że pomimo dostrojenie wartości rozpalania piec rozpala się najwcześniej za drugim podejściem, powodem nieropzalenia jest "brak ognia" pomimo iż organoleptycznie ognień w komorze jest duży.

Przeglądając internet odnośnie steronwika K-900 zauważyłem iż wartości czujnika ognia inni użytkownicy mieli przynajmiej 800 do 3900, a u mnie wartość ta nie przekracza 300 (a płomień jest wtedy spory).

Przykładny z internetu:

Inny_2.thumb.jpg.d3fa4c4d7ce32484d6c93f6172e4a2a2.jpgInny_1.jpg.3ceffcfac4f8cd1e0609eac897415fc0.jpg

Przegladając instrukcję sterownika K-900 brak jest informacji o wartościach typowych tego parametru/czujnika (instrukcja sterownika K-900 wg. mnie jest słaba).

Zwracam się z prośbą do użytkowników sterownika K-900 ewantualnie sterowników Tech jakie są typowe wartości tego parametru (podczas rozpalania, podczas pracy).

Zastanawiam się czy czujnik ognia jest:

- niesprawny

- zabrudzony

- źle fabrycznie osadzony

- a może tak ma być

Edytowane przez brav

Znalazłem na stronie jakiegoś sklepu internetowego czujnik ognia firmy Tech P_002.03.1.AC1.50

https://sterownikitech.pl/czujnik-ognia-fotokomorka,id102.html?srsltid=AfmBOoprZ010XQU49QKOmufUS9ZhP0uqXUm0GXLvJH1eR7JEJ7BvUOhL

Informacja sugerująca przedział jaki można się spodziewać: "Zakres impulsów przedział 1 - 9000"

Coś musi być u mnie nie tak skoro przedział jest do 9000 a jak wcześniej wspomiałem przy pracy 100% kotła (wizualnie duży fajny płomień) nie przekroczyłem 300.

No to musisz go zlokalizować i obejrzeć jego okolicę lub samego. Może się przekręcił w gnieździe, zabrudził, wysunął lub w końcu uszkodził. Jeśli jest to faktycznie fotokomórka to wystarczy oświetlenie go by sprawdzić czy reaguje. 

Moja np. pokazuje wartości w LUX-ach i nawet zajrzenie do paleniska telefonem z latarką podczas rozpalania, powoduje wzrost wartości na wyświetlaczu i zakończenie rozpalania; w końcu sterownik myśli, że zobaczył płomień.

@romekBS1016 Zlokalizowany to on jest (obecnie jestem poza lokalem) ten czarny środkowy przewód.

Fajnie by było jakby jakiś użytkownik podzielił się jakie ma zwykle wartości dla rozpalania (np. 200-500) a jakie dla pracy, wiedza ta umożliwia szybka diagnozę dla innych użytkowników tego typu czujnika/kotła/sterownika.

Nawet jeżeli go wyczyszczę i ustawię o i tak wartości mogą być poza zakresem jego poprawnej pracy.

fotokomorka.thumb.jpg.89965bcfb71fcd6cb9b1c557793ec861.jpg

Pozwolę sobie zaczepić osoby, które pisały coś wcześniej o kotłach Kołton:

@Pioterr @Patrykoo @Krzysztof1991 @diakon88 @Cris1988

Edytowane przez brav

• 3 tygodnie później...

Problem rozwiązany, czujnik fabrycznie był źle zamontowany (czujnik nie przechodził przez otwór drugiej blaszki - blaszki od koszyka palnika).

Spodziewałem się tutaj jakiejś tulejki prowadzącej, a tak to dość ciężko trafić czujnikem aby przeszedł przez te dwie blaszki.

budowa.jpg.4bddaa7a0cbc303b072825db9c1ad134.jpg

Teraz wartość czujnika ognia przekracza nawet 5000 jednostek a piec odpala się bez problemu za pierwszym razem.

Edytowane przez brav