Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tej chwili mam instalacje na sprzęgle , dwa obiegi podłogówka , grzejniki na mieszaczach z siłownikami plus sas Bio compact 10Kw . Instalacja w kotłowni na rurach stalowych 32 mm. Zawory i pompy są calowe. Wszystko z punktu widzenia przepływów funkcjonuje ok. 

Teraz zamierzać w miejsce sprzegła zainstalowac bufor, kóry będzie około 2 metry od kotła, i chce go połączyć z kotłem jak i z instalacją rurami PP stabilizowana włóknem szklanym "stabi glass". Budżetowo tak wyszło.

I teraz pytanie zamierzac użyć Fi 32 która jak wiadomo ma śednicę wew 23,2 mm. na każdej rurze będą min 3 kolanka. Czy moim przypadku będzie to dobrze funkcjonować czy nie nalezy zastosowac Fi 40?

Opublikowano

Doprecyzowując załączam uproszczony schemat - na czerwono zaznzcone planowane rury PP stabilizowana włóknem szklanym "stabi glass". Reszta instalacja pozostaje w stali Fi32. Zdaje sobie sprawę że lepiej by było w stali ale chcę to załatwić w miarę niskim budżetem, gdyż bufor od kotła jak i od istalacji dzieli po 2 metry.  Czy to nie zaburza jakichkolwiek przepisów. Oczywiście łączenie stali z PP będzie realizowane złączkami do tego typu dedykowanymi. Na co ew. jeszce zwrócić uwagę, jak rozumiem PP-R o średnicy zewnętrzej 32 mm może być troszkę za mała w tym przypadku? 

Schemat_Podajniki-Bufor-C.W.U.-z-kotla.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.08.2024 o 17:39, sambor napisał(a):

Za buforem może dać PP, przed tylko metal.

PP32 będzie za mała.

Ok a gdzie w takim układzie dałbyś odpowietrzniki, przy założeniu że wszytkie odcinki rur(tu czerowone) będą szły podwieszone pod sufitem. Widomo że 1 trzeba dać na buforze a inne... ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, sambor napisał(a):

Nie ma sensu, musi być za pompą, lub miedzy pompą a zaw 3-D.

Idzie o to aby pompa od grzania CWU nie wpływała na pompę CO.

Na rys rura w dół prowadzi do kotła kotłowa , potem pompa , filtr , i ATV.

Widzisz mi chodziło o to aby wywalić stąd ten ZZ i dać tutaj trójnik z którego w lewo podepnę naczynie tak jak mi sugerowałeś aby było zaraz przed kotłem. A ten ZZ dam miedzy ATV a buforem. W ten sposób nie muszę spuszczać wody z kotła. IMG_20240818_204816453.thumb.jpg.150824985f11ca74a8908c861e79ed60.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Masz miejsce w dół, zmieścisz wszystko.

Nie kombinuj.

Takie pseudo przeróbki mszczą się na użytkowniku.

6 minut temu, pawelsko1 napisał(a):

W ten sposób nie muszę spuszczać wody z kotła. 

To śmieszny argument, nie mający sensu.

Spuścisz, nalejesz i co się stanie.