pawelsko1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 W tej chwili mam instalacje na sprzęgle , dwa obiegi podłogówka , grzejniki na mieszaczach z siłownikami plus sas Bio compact 10Kw . Instalacja w kotłowni na rurach stalowych 32 mm. Zawory i pompy są calowe. Wszystko z punktu widzenia przepływów funkcjonuje ok. Teraz zamierzać w miejsce sprzegła zainstalowac bufor, kóry będzie około 2 metry od kotła, i chce go połączyć z kotłem jak i z instalacją rurami PP stabilizowana włóknem szklanym "stabi glass". Budżetowo tak wyszło. I teraz pytanie zamierzac użyć Fi 32 która jak wiadomo ma śednicę wew 23,2 mm. na każdej rurze będą min 3 kolanka. Czy moim przypadku będzie to dobrze funkcjonować czy nie nalezy zastosowac Fi 40? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #2 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Nie powinno się w tym przypadku używać rur PP Cytuj
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Średnica wewnętrzna musi być zachowana, ponadto rury zgrzewane podłączone wprost do kotła to kiepski pomysł, wg przepisów powinny być rury metalowe Cu lub stal. Cytuj
pawelsko1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Autor #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Doprecyzowując załączam uproszczony schemat - na czerwono zaznzcone planowane rury PP stabilizowana włóknem szklanym "stabi glass". Reszta instalacja pozostaje w stali Fi32. Zdaje sobie sprawę że lepiej by było w stali ale chcę to załatwić w miarę niskim budżetem, gdyż bufor od kotła jak i od istalacji dzieli po 2 metry. Czy to nie zaburza jakichkolwiek przepisów. Oczywiście łączenie stali z PP będzie realizowane złączkami do tego typu dedykowanymi. Na co ew. jeszce zwrócić uwagę, jak rozumiem PP-R o średnicy zewnętrzej 32 mm może być troszkę za mała w tym przypadku? Cytuj
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Za buforem może dać PP, przed tylko metal. PP32 będzie za mała. Cytuj
pawelsko1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Autor #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 18.08.2024 o 17:39, sambor napisał(a): Za buforem może dać PP, przed tylko metal. PP32 będzie za mała. Ok a gdzie w takim układzie dałbyś odpowietrzniki, przy założeniu że wszytkie odcinki rur(tu czerowone) będą szły podwieszone pod sufitem. Widomo że 1 trzeba dać na buforze a inne... ? Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 53 minuty temu, pawelsko1 napisał(a): Wiadomo że 1 trzeba dać na buforze a inne... ? Jeden wystarczy, po co więcej? Natomiast za pompą CO trzeba ZZ Cytuj
pawelsko1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Autor #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, sambor napisał(a): Natomiast za pompą CO trzeba ZZ Czy dopuszczalne jest zamontowanie zawóru zwrotnego miedzy ATV a buforem? Cytuj
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Nie ma sensu, musi być za pompą, lub miedzy pompą a zaw 3-D. Idzie o to aby pompa od grzania CWU nie wpływała na pompę CO. Cytuj
pawelsko1 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Autor #10 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 (edytowane) 21 godzin temu, sambor napisał(a): Nie ma sensu, musi być za pompą, lub miedzy pompą a zaw 3-D. Idzie o to aby pompa od grzania CWU nie wpływała na pompę CO. Na rys rura w dół prowadzi do kotła kotłowa , potem pompa , filtr , i ATV. Widzisz mi chodziło o to aby wywalić stąd ten ZZ i dać tutaj trójnik z którego w lewo podepnę naczynie tak jak mi sugerowałeś aby było zaraz przed kotłem. A ten ZZ dam miedzy ATV a buforem. W ten sposób nie muszę spuszczać wody z kotła. Edytowane 19 Sierpnia 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2024 #11 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Masz miejsce w dół, zmieścisz wszystko. Nie kombinuj. Takie pseudo przeróbki mszczą się na użytkowniku. 6 minut temu, pawelsko1 napisał(a): W ten sposób nie muszę spuszczać wody z kotła. To śmieszny argument, nie mający sensu. Spuścisz, nalejesz i co się stanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi