Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik kotła: sterowanie z innego urządzenia

brav

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od niedawna użytkownikiem kotła na pellet Kołton Pellsmart 15kW ze sterownikiem K900 (Tech Sterowniki) oraz instalacji solarnej (informacja o jej pracy jest realizowana przez przekaźnik ELKO EP PRI-1/0,5) i to działa tylko funkcja/opcja 4.4.8 jest według mnie niedopracowana.

Sterownik w tym kotle posiada opcję: "4.4.8 Sterowanie z innego urządzenia"

image.png.9a70e247c6c1ca5321ea68c783095fa2.png

Mogę prosić o informację jak w sterownikach innych producentów wyglada adekwantna opcja (co umożliwia, ewantualnie czy w ogóle jest takowa)?

Pytam dlatego że bardzo chciałbym wykorzystać tą możliwośc jednakże mam w obecnej wersji oprogramowania pewną trudność, sterownik po otrzymaniu sygnału z zewnętrznego źródła wygasza piec a według mnie przy wspomnianych kolektorach słonecznych powinna ta funkcja wyłączyć tylko dogrzewanie cwu. Z tego co mi wiadomo przeważająca ilość kolektorów słonecznych wykorzystywana jest do grzania właśnie cwu a nie do ogrzewania budynków.

Uwidacznia to poniższy scenariusz:

Mroźny lecz bardzo słoneczny styczniowy dzień, kolektory słoneczne pracują od samego rana, jednakże w budynku zimo ze względu na niska temperaturę zewnętrzą. Obecna forma funkcji 4.4.8 wyłączy tu ogrzewanie budynku a wg. mnie powinna wyłączyć tylko ogrzewanie cwu, jeżeli kolektory słoneczne niedostatecznie ogrzeją cwu to i tak w okresie zimowym słońce zachodzi wcześnie nawet przed 15 to kocioł i tak ma czas aby wodę dogrzać (zysk będzie pochodził ze wstępnie podgrzanej wody np. do 40 stopni przez kolektory).

Zwróciłem się z prośbą do firmy Kołton z Jabłonki o rozbudowanie tej funkcji o opcję "tylko cwu", jestem bardzo ciekawy ich odpowiedzi.

Edytowane przez brav

Odpowiedź z firmy Kołton:

Cytat

Witam

Opcja ,,sterowania z innego urządzenia '', służy do blokady pracy Kotła , nie ma możliwości sterowania grzaniem ciepłej wody . W przypadku dogrzewania Cwu poprzez układ solarny należy użyć funkcji ,,Sterowania Tygodniowego '', następnie dostroić ,,Tygodniówkę CWU,,.

dodatkowo załączając ,, Funkcję rozpalania ''w menu instalatora . W przypadku,, trybu letniego uzyskujemy możliwość pracy Kotła na żądanie czujnika Cwu / + tygodniówka Kotła ( obniżamy tam żądaną temperaturę w czasie , kiedy miały by dogrzewać solary .

Pozdrawiam

Czyli mam poprzez tygodnikówkę planować w ciemno jak będzie "świecić słońce" podczas gdy już istnieje bardzo fajna opcja, którą należy lekko zmodyfikować/rozwinąć, postawa firmy Kołton z mojego punktu widzenia NIE jest prokonsumencka oraz proekologiczna, szkoda.

Edytowane przez brav

Może dopowiem że kocioł jest nowy a zestaw solarny pracuje już u mnie jakieś 10lat, wszytko działa ogrzewanie domu i ogrzewanie cwu, chcę zminimalizować zużycie pelletu.

UWAGA: scheamty bez szczegółów (np. nie naniosłem wszystki zaworów, zaworów zwrotnych, ATV, AFC, termometrów, siłownika zaworu 3D ...)

Zasobnik z zestawu solarnego (HEWALEX 2 TLPAm-250) jest dwuwężownicowy, układ solarny wygląda tak:

image.png.cfd272508451cfda6953388a87e2cb2e.png

Układ pieca wygląda tak (oparty jest o rysunek z instrukcji pieca):

image.png.d66561a83a163592123e83d9f69abbe3.png

Podłączenie elekrtyczne "Sygnał urządzenia dodatkowego", strownik kotła z przeaźnikiem ELKO EP PRI-1/0,5:

image.thumb.png.c002c7e4b1c7b7d0b67bdb07f07c32cf.png

Edytowane przez brav

Z tego co zauważyłem w każdym trybie po zwarciu styków (czyli danie sygnału do sterownika kotła) kocioł się wygasza (lub jak to ktoś z firmy Kołton określił "służy do blokady pracy Kotła"), dlatego uważam że ta funkcja ma potencjał tylko w obecnej formie jest zdatna do użytku tylko w trybie letnim, a chciałbym aby muc ją wykorzystać także w innych trybach.

3 godziny temu, brav napisał(a):

,,,, UWAGA: scheamty bez szczegółów ,,,,

,,,, Podłączenie elekrtyczne "Sygnał urządzenia dodatkowego", strownik kotła z przeaźnikiem ELKO EP PRI-1/0,5:

image.thumb.png.c002c7e4b1c7b7d0b67bdb07f07c32cf.png

Muszę Ciebie pochwalić, jest wszystko co potrzeba by rozwiązać zagadnienie związane z automatyką sterowania DIY.
Mała uwaga, źle narysowałeś linie przewodów do zestyków wykonawczych przekaźnika.

Ja bym Tobie zaproponował taki oto układ automatyki, wykorzystując w tym celu wielofunkcyjny przekaźnik czasowy PCM10 firmy ZAMEL.

Sygnał gotowości układu solarnego przekazywania ciepła do wężownicy zbiornika CWU, pobierał bym z zestyków przekaźnika z rysunku powyżej.

Wielofunkcyjny przekaźnik czasowy PCM-10 za pomocą swoich zestyków normalnie zamkniętych, odcinał by zasilanie pompy CWU, gdy dostanie sygnał gotowości od układu solarnego.

Wielofunkcyjny przekaźnik czasowy PCM-10 ma dwa układy czasowe i 10 funkcji sterujących.
Nas interesuje funkcja E, czyli opóźnione załączenie i wyłączenie wyzwalane sygnałem zewnętrznym, oraz funkcja ON i OFF (stałe załączenie i wyłączenie przekaźnika).

Zakresem zegara pierwszego ustawisz sobie minimalny czas pracy układu solarnego. Rozchodzi się oto by zład glikolu w układzie solarnym nieco się podgrzał.
Zakresem zegara drugiego ustawisz sobie maksymalny czas rozłączenia pompki CWU po otrzymaniu ostatniego sygnału gotowości od układu solarnego.

źródło:
https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-czasowy-230v-ac-typ-pcm-10 

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Lubię to 1

@Andrzej_M_ Dzięki za propozycję, propozycja kombinowania a mi zależy na elegancji rozwiązania (modyfikacja oprogramowania taka jest) i jestem też bardzo ciekawy jeżeli moja sugestia jest sensowana to jak postąpi producent kotła/sterownika wprowadzi czy oleje temat.

Dość podobne rozwiązania do zaproponowanego mam wykonaną ochronę przed zbyt wysoką temperaturą cwu (zastosowałem Regulator temperatury RT-823):

Mam te termostat ustawiony na wartość minimalną (chyba 60 stopni), czyli jak temperatura w zasobniku jest niższa to zwarte są styki 2 i 8 (sterownik kotła - pompka CWU), czyli możeliwe jest dogrzanie cwu z kotła, natomiast jak temperatura jest wyższa to zwarte są styki 2 i 1 czyli faza - pompa CWU.

image.png.fbaad0dacbfe29147702722e33425e1a.png

Ochrona polega na studzeniu wody cwu przez sprzęgło hydraulicze (ze zdjętą izolacją) działa to tylko w największe upały. 

Tak na dobrą sprawę mogę zrobić tak:

image.thumb.png.dd7101311f145a0319a0b78a758be590.png

Można także ustawić opóźnienie

image.png.cc26f98817efe4bfa90c51e26e3f864b.png

Edytowane przez brav

1 godzinę temu, brav napisał(a):

,,,, mi zależy na elegancji rozwiązania ,,,,

Połączenie  "pół elegancji" i wygody będzie dla ciebie satysfakcjonujące ?.

Czujnik CWU 11 w sterowniku kotła.
Czy można go oszukać dodając szeregowo lub równolegle za pomocą zestyków przekaźnika (układu solarnego) odpowiednią rezystancje, która podpowie sterownikowi, że temperatura wody w zasobniku jest wystarczająca i by ten natychmiast wyłączył pompę CWU. 

Otrzymałem odpowiedź z firmy Kołton aby skierować to zapytanie do producenta sterownika czyli firmy Tech, tak więc napisałem do Tech w tej sprawie.

Firma Kołton była w kopi, oni również napisali do Tech z terści wiadomości, z treści wiadomości można wywnioskowć że sami są ciekawi opini firmy Tech.

Narazie będę drążył temat modyfikacji oprogramowania po stronie producentów, ale jak to nie wypali to będę się kierować propozycjami  @Andrzej_M_

Edytowane przez brav

Jeżeli z solarów wystarcza ci energii do zagrzania cwu to wystarczy jak obniżysz na kotle zadana dla cwu lub jeżeli masz możliwość to histereze załączenia grzania cwu przez kocioł. A może harmonogram od cwu pozwala tę zadaną zmieniać to wtedy sprawa załatwiona przez tygodniówkę.

W dniu 12.08.2024 o 12:01, brav napisał(a):
,,,, działa tylko funkcja/opcja 4.4.8 jest według mnie niedopracowana.

,,,, Sterownik w tym kotle posiada opcję: "4.4.8 Sterowanie z innego urządzenia", ,,,,

,,,, Obecna forma funkcji 4.4.8 wyłączy tu ogrzewanie budynku a wg. mnie powinna wyłączyć tylko ogrzewanie cwu, ,,,,

To jest moje zdanie.

Sterownik działa prawidłowo.
Ta funkcja zaimplementowana w sterowniku pozwala załączyć lub wyłączyć kocioł na żądanie drugiego żródła ciepła.
Drugim źródłem ciepła może być np. drugi taki sam kocioł pracujący w kaskadzie, lub pompa ciepła, której wydajność cieplna jest bardzo silnie skorelowana z temperaturą dolnego źródła ciepła (temperaturą zewnętrzną). 

Kolego @brav zrób ankietę na forum, może znajdziesz użytkowników, którzy jednocześnie użytkują kocioł na pellet i system solarny.
Po zebraniu danych, będziesz miał już dziś odpowiedź jaką (może) niebawem dostaniesz od producenta sterownika firmy TECH STEROWNIKI.

Ja nie mówię że działa źle, ani też o zastąpieniu, ja mówię o dodaniu wariantu (rozszerzeniu funkcjonalności).

Proszę zauważyć iż w instrukcji zostały przytoczone właśnie kolektory a nie kaskada kotłów czy inne źródło ciepła (kompleksowe źródło ciepła, co - cwu).

Edytowane przez brav

Ja mam dla kolegi @brav inne rozwiazanie. Starownik kotla zostaw w spokoju bo to sa firmy „niereformowalne” dla pojedynczego uzytkownika. „Wykonaj” swoj sterownik instalacji ktory obsluzy „wszystko” tak jak chcesz.

Ps. Ja mam taki… (Simatic), ktos inny ma innej firmy bo taki potrafi poskladac i zaprogramowac.
Obecnie wspolpracuje z buforem, zaworami 3d, harmonogramem czasowym G12W, kotlem, grzalka, temperatura wewnetrzna, pogodowka, zbudowany na nim jest rekuperator. Nie widze problemu aby dolozyc solary lub zintegrowac z PV itp.

Polecam!

Edytowane przez PioBin
  • Lubię to 1