Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy kocioł gazowy

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry,
czeka mnie wymiana kotła gazowego w mieszkaniu niespełna 80m, obecnie pracuje Saunier duval typu turbo. Zebrałem parę ofert (Viessmann, Vailant, Immergas, Dedietrich, Brotje) i... jestem w kropce. Choć dotychczas nastawiałem się na Vailanta ecotec plus, jeden z instalatorów (niezależny) bardzo polecał mi Deditricha Inidensa, który wyjściowo jest dwukrotnie tańszy (podobno w serwisie też).
Teraz w mieszkaniu jest jedna łazienka i jeden obieg, być może w przyszłości zagospodarujemy strych nad mieszkaniem, będzie potrzeba podłączenia jakoś drugiego obiegu (najchętniej podłogowego) i chcemy tam drugą łazienkę).
To, co obecnie jest dla nas niekomfortowe, to czas oczekiwania na ciepłą wodę (rano nawet ponad minutę). Czy nowy piec to poprawi, czy może to być wina instalacji (nie do końca wiem, co mam pod podłogą)? Czy ma sens wykorzystania kotła z wbudowanym zasobnikiem, jeśli nie ma cyrkulacji?
z góry dziękuję za pomoc w dokonaniu wyboru!
Łukasz

Na 80m2 potrzebujesz coś z niską mocą startową. De Dietrich jest według mnie najgorszy pod tym względem, a statystycznie najbardziej awaryjnym. Jak wygląda izolacja tego mieszkania? Jest też jakiś chyba Bosch albo Junkers z małym zasobnikiem. Ten Vaillant jest najlepszym wyborem, którego wybrałeś i rozumiem że to ma być kocioł jednofunkcyjny? Bo tu jest zasadnicza kwestia czasu dopływu ciepłej wody. Ja z racji użytkowania Termeta wybrałbym Termeta ze względu na dostęp do menu serwisowego.

Mieszkanie jest zaizolowane (to piętro domu właściwie) ale niezaizolowany jest parter. A chodzi o dwufunkcyjny kocioł, zastanawiam się tylko, czy przeplywowy, czy dodatkowo z jakimś małym zasobnikiem (w saunierze np są takie 21l)

Mieszkanie jest zaizolowane (to piętro domu właściwie) ale niezaizolowany jest parter. A chodzi o dwufunkcyjny kocioł, zastanawiam się tylko, czy przeplywowy, czy dodatkowo z jakimś małym zasobnikiem (w saunierze np są takie 21l)

21L to zdecydowanie za mało. Szwagier ma chyba tego https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/bosch-condens-5700i-wt-24-42-s-kociol-kondensacyjny-z-zamknieta-komora-dwufunkcyjny-z-wbudowanym-zasobnikiem-42l-warstwowy-kod-7716701578.html#/
Jak już musi być dwufunkcyjny, to te 21L to jest prawie nic. Ten 42L zdąży dogrzać wodę w czasie brania prysznica. Ten Bosch startuje od 3kw, więc dla Ciebie byłby w sam raz. Napisz jeszcze gdzie masz podłączony komin, do szachtu, czy przez ścianę, bo to też ważne. Jak nie chcesz czekać aż woda się nagrzeje to potrzebny z małym zasobnikiem.