spanker1 Opublikowano 18 Lipca 2024 #1 Opublikowano 18 Lipca 2024 Mam pytanie odnośnie wymagań zgodnych zensztuka budowlaną przy montażu kotła kondensacyjnego, bo 2 majstrow mowi mi co innego prosze o wyjaśnienie. Więc mam wklad ceramiczny prawdopodobnie 125mm zakończony taka metalową nasadka, wokolw wkladu jest pusta przestrzeń gdyż szacht ma kształt prostokąta, zakończona ta przestrzeń jest z 3 stron na kominie kratkami wentylacyjnymi. Jeden majster gada że w ta rurę 125mm włożyć trzeba mniejszą średnicę. Natomiast drugi gada żeby wykorzystać ta rurę 125mm i ta przestrzeń miedzy wkładem A prostokątnym szachtem. Kto ma racje? Czy jest sens zakupowania kolejnej rury? Cytuj
vps1 Opublikowano 27 Lipca 2024 #2 Opublikowano 27 Lipca 2024 Większość kotłów kondensacyjnych ma system powietrzno-spalinowy 60/100 lub 80/125. W istniejący wkład kominowy który masz 125 w pionie montujesz rurę spalinową 60 lub 80 a od kotła do wkładu w poziomie 60/100 lub 80/125 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi