Grzybulec6666 Opublikowano 5 Lipca #1 Opublikowano 5 Lipca Witam! Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow ale pisze ze sluzbowego komputera 馃檪 Jest to moj pierwszy post i prosze o wyrozumialosc. Ze wzgledu na brak hydraulikow w okolicy oraz goniace mnie terminy jestem zmuszony zakasac rekawy i rozlozyc instalacje cwu, co i wod kan samem (hydraulik powiedzial ze moze mi tylko zlozyc kotlownie w wolnej chwili). Teraz pojawia sie problem bo musze sam to mniej wiecej rozplanowac i przemyslec .Mam dwa oddzielne budynki ( dom i garaz) ktore polaczone sa rura preizolowana 2X32, 1X25, 1X20. O ile聽 mniej wiecej wiem jak rozprowadzic instalacje WOD-KAN, C.W.U to juz z C.O troche sie gubie. W garazu chce umiejscowic cala kotlownie tj. piec na pellet, zasobnik cwu i ewentualnie bufor ciepla. Teraz pojawia sie pytanie ze wzgledu na mieszany system ogrzewania. W domu bede miec na parterze podlogowke聽 a na pietrze grzejniki, rowniez w garazu na poddaszu planuje zaisntalowac dwa grzejnik ktore beda zasilane okresowo. Teraz za bardzo nie wiem jak to ewentualnie mialoby byc wszystko spiete i w ktorym budynku mialby byc pompy wraz ze sterowaniem ? Nie ukrywam ze chcialbym miec wszystko w garazu a przestrzen w domu zagospodorawac na cos innego. Rowniez mam pytanie co do podlogowki w lazience na poddaszu,ciagniac zasilanie z rozdzialacza podlogowki na parteze czy wpinac ja pod rozdzielacz od grzejnikow u gory poprzez zastosowanie dodatkowego mieszcza ? Ponizej wrzucam rysunek tego jak mniej wiecej sobie to wyobrazam, moze ktos z Was na to rzuci okiem i doradzi czy da sie to zrobic moze latwiej lub lepiej.聽聽 Pozdrawiam聽
Matejko1 Opublikowano 7 Lipca #2 Opublikowano 7 Lipca (edytowane) @Grzybulec6666聽Jaki masz pomys艂 na bufor?: 1) Czy chcesz mie膰 mo偶liwo艣膰 palenia drewnem kawa艂kowym gdyby zn贸w ceny peletu poszybowa艂y kilkukrotnie i st膮d ten bufor? 2) Czy ten bufor chcesz dogrzewa膰 kolektorami s艂onecznymi tudzie偶 fotowoltaik膮 np. w okresach przej艣ciowych (jesieni膮 i wiosn膮)聽 tak jak ten z tego filmu?: 3) inny spos贸b wykorzystania? Edytowane 7 Lipca przez Matejko1
Grzybulec6666 Opublikowano 7 Lipca Autor #3 Opublikowano 7 Lipca 37 minut temu, Matejko1 napisa艂(a): @Grzybulec6666聽Jaki masz pomys艂 na bufor?: 1) Czy chcesz mie膰 mo偶liwo艣膰 palenia drewnem kawa艂kowym gdyby zn贸w ceny peletu poszybowa艂y kilkukrotnie i st膮d ten bufor? 2) Czy ten bufor chcesz dogrzewa膰 kolektorami s艂onecznymi tudzie偶 fotowoltaik膮 np. w okresach przej艣ciowych (jesieni膮 i wiosn膮)聽 tak jak ten z tego filmu?: 3) inny spos贸b wykorzystania? Czesc, zdublowalem temat w innym poscie (ten sprobuje zamknac najszybciej jak tylko moge). Jezeli masz ochote dolaczyc do dyskusji i mi co nieco wytlumaczyc to nowy post jest zaraz powyzej tego. Tam wrzucilem inny schemat i wyjasnilem dlaczego nie chce/nie planuje instalowac bufora.聽
Rekomendowane odpowiedzi