Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Bardzo proszę o pomoc w ogarnięciu co potrzeba...

Dane:

- Dom parterowy: 144m2, 16cm EPS 100 na podłodze, góra nieużytkowa.
- Kondensat 1 funkcyjny + zbiornik 100-150L CWU (jeszcze nie wiem jaki)
- Sprzęgło + grupa pompowa lub pompa bez mieszacza (fajnie bo taniej ale czy lepiej ?) - proponowano mi zamiast grupy coś takiego : http://glob-energy.pl/index.php?route=product/product&path=66&product_id=238
- 100% podłogówka, 2 sekcje po 8 pętli, rurka 16mm, żadna pętla nie dłuższa niż 85m.
- Projekt w załączniku.

Wymyśliłem sobie sprzęgło żeby nie męczyć pompy w piecu
Dodatkowo w przyszłości planuję jako drugie źródło ciepła pompę ...

Szukane:

1. Czy kocioł musi mieć czujnik sprzęgła ?
2. Czy zamiast grupy pompowej można użyć pompy bez mieszacza za sprzęgłem + trójnika podłączonego do 2 rozdzielaczy (jakie przekroje?).
3. Czy sama podłogówka bez grzejników ma sens ? + elektryczne drabinki lub ich brak - czy lepiej dodatkowe grzejniki w garażu + kotłownia zamiast podłogówki, drabinki w 2 łazienkach na wyższej temp wody ?
4. Czy ma sens rurka 17mm czy styknie 16, bo jeden rabin się upiera ... 😕
5. Czy sterowanie strefowe ma sens ? ja wątpię, niektórzy mocno sugerują. Wylewka standardowa, nie anhydryt ..., myślałem o zwykłym czujniku pogodowym i już.
6. Czy generalnie rurki co 15 cm + co 10 cm w łazienkach starczą ? Bo z tym to różnie...

Salon po prawej jest od południa. Metraż pomieszczeń, nie wiem czy dobrze dobrałem ilość pętli:
PARTER    SUMA: 143,54     
1. Wiatrołap     4,17 - 1 pętla
2. Hol     7,12 - ogrzewanie z rur dobiegowych
3. Łazienka     3,47 - 1 pętla
4. Salon + Jadalnia     33,10 - 4 pętle    
5. Kuchnia     11,47 - 1 pętla
6. Spiżarnia     2,33 - brak
7. Korytarz     10,50 - ogrzewanie z rur dobiegowych
8. Sypialnia południowy wschód    12,86 - 2 pętle
9. Pokój Północny wschód    13,44 - 2 pętle
10. Pokój Północ 9,67 - 1 pętla
11. Łazienka     7,62 - 1 pętla
12. Kotłownia     6,64 - 1 pętla
13. Garaż     21,15 - 2 pętle ?

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny i chętnie się odwdzięczę 🙂

Pozdrawiam,
Rxtx

podloga.jpg

Opublikowano

Hmm, widzę że za dużo głupich? pytań zadałem i zero dyskusji 😉

Opublikowano (edytowane)

To nie jest projekt.Nalezy zacząć od projektu OZC dla danej strefy klimatycznej Polski w którym znajduje się budynek aby uzyskać dane o stratach ciepła dla poszczególnych pomieszczeń(OZC przyda się tez później do doboru PC)Dopiero na podstawie wyliczeń OZC zrobić projekt CO.Prawdziwy projekt CO zawiera m.in.takie ważne dane jak średnice rur do rozdzielaczy,przepływy w poszczególnych pętlach,rozstawy rur,temp.zasilania i powrotu,przepływ globalny w instalacji czy opór obiegu krytycznego(te dwa ostatnie są potrzebne aby stwierdzić czy pompa w kotle wydoli=jeżeli tak to sprzęgło jest zbędne)Mając te dane można dobrać odpowiedni kocioł np.Termet Ecocondens Gold ma mocna pompe+sterowanie pogodowe.Tak dobrze ocieplony budynek o takiej powierzchni powinno pójść bezpośrednio z kotła.Jezeli chodzi o instalacje to żadnych grzejników 100%podlogowka(jeżeli w łazienkach grzejniki drabinkowe to elektryczne)Co do sterowania strefowego to jest tyle samo zwolenników co przeciwników.Osobiscie naleze do grupy przeciwników,duża bezwładność OP.Ale możesz sobie zostawić "furtkę" w postaci doprowadzenia przewodów do szafek z rozdzielacza  i do poszczególnych pomieszczeń do termostatow.Po drugie jak myślisz o PC to regulacja strefowa jest dla niej ograniczeniem bo musi być zapewniony pewien minimalny przepływ dla pompy  a jeżeli nie to będzie konieczny bufor a bufora lepiej unikać ze względu na straty.

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

A żeby oszczędzić pompę w piecu nie lepiej zastosować mimo wszystko bufor i pompę za nim ?

Opublikowano (edytowane)

Jak tylko pompa w kotle podoła wymogom instalacji(opory,przepływ)to nie ma sensu stosować dodatkowych elementów.To tylko pójście w koszty a już bufora z kotłem gazowym to na pewno nie.Pompa ma chodzić,nic się jej nie dzieje.Jak się zepsuje to siła wyższa,wymiana na nowa

Opublikowano

Jeszcze jedno,

jeśli mam dwa rozdzielacze podłogówki, oba na parterze, każdy po 8 pętli, w miarę równych, to czy jedna pompa wydoli ?

I jak ją podłączyć ... przez trójnik i 2 osobne rury do każdego z rozdzielaczy ?

Jeśli powiedzmy jeden rozdzielacz będzie miał mniej rury to woda popłynie tam chętniej ? Mniejsze opory itp.

Opublikowano (edytowane)

https://youtu.be/o-Et9AFMqJY?si=LfFAv9RvF0ul99Z6 Może ten filmik coś ci pomoże.Tu dobór jest uproszczony ale zawsze coś niż na połe) Dajesz trójnik na zasilaniu i na powrocie,do każdego rozdzielacza po dwie rury(powrót,zasilanie)Średnica wspólnego odcinka rur(do trójnika)powinna być taka aby przenieść moc dla obu rozdzielaczy. Srednica rur do każdego w zależności jaka mają przenieść moc.Co do oporów tak jak wspomniałem dla doboru pompy wazne jest opór obiegu krytycznego,zazwyczaj dla OP jest to najdłuższa petla Tak że bez danych obliczeniowych nie odpowiem ci czy pompa w twoim przypadku wydoli a po drugie kotłach "siedzą"pompy o różnych wydajnościach,zazwyczaj waha się to w okolicach 1000l/h jedynie wiem że w Termecie jest mocniejsza.