Nowy36 Opublikowano 31 Stycznia 2024 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Witam.Jaka może być przyczyna że klient dolewa co tydzień 15 litrów wody do centralnego i stwierdza że kapie woda na palenisko,kocioł pelletowy.Dzwonil do kolesia z którym robię i pisze by się dowiedzieć.Dziekuje i pozdrawiam Cytuj
o6483256 Opublikowano 31 Stycznia 2024 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Jak to jaki... Kocioł nieszczelny. Cytuj
Nowy36 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Autor #3 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Klimosz Wally ,kocioł pelletowy . Wydaje mi się że wymiana bo spawanie nie pomoże na długo 16 minut temu, Nowy36 napisał(a): Klimosz Wally ,kocioł pelletowy . Wydaje mi się że wymiana bo spawanie nie pomoże na długo No jest to kocioł skręcany ,widocznie jest nie dokręcony ale puściło po 4 latach i tak już rok kapie Cytuj
bercus Opublikowano 31 Stycznia 2024 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Nic nie spawac.To jest žeberkowy želiwny viadrus.Potrzebne odstroic i daje sie rozmontowac tak jak želiwny grzejnik i wymieniac usczelki pomiedzi žeberkami.Pomiedzi žeberkami wewnatrz sa zlaczki z lewo/prawymi gwinty.Užyc porzadnych nowych usczelek,super oczysczyc i silikon silnikowy. Cytuj
Nowy36 Opublikowano 8 Lutego 2024 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2024 Bercus ,tam są specjalne tuleje które ciężko znaleźć.Klient miał dzwonić bezpośrednio do producenta czy posiadają takie części.Wiem.ze to stary i pożądany kocioł ale....jeśli rozkręcimy i skręcimy i nie zapobiegniemy przeciekowi poniewaz będzie to wynikało nie z nieszczelności skręceniu tylko może być dziurka gdzieś w kotle...wtedy wiadomo jakie są koszty takiej naprawy i jeśli będzie kapac dalej z innej przyczyny to trzeba kocioł wymienić i klient płaci dwa razy nam za robotę rozkręcenia i skręcenia i dodatkowo za podłączenie nowego kotła. Cytuj
bercus Opublikowano 8 Lutego 2024 #6 Opublikowano 8 Lutego 2024 https://www.maro.cz/v/1277599/viadrus-nahradni-dil-tesneni-k-litinovym-clankum-5-4-23-kalor-15-mm-000698 Narzedzie proste,možne zrobic: https://www.aaaradiatory.cz/utahovaci-klic-pro-litinove-radiatory-clanky-model5-1-p19710/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAlJKuBhAdEiwAnZb7ldNSpWyRainoOl3xFHTpKCcCQ6CExhZyAZfpAA5pKfTCIC93NhOg5xoCOegQAvD_BwE Cytuj
Nowy36 Opublikowano 8 Lutego 2024 Autor #7 Opublikowano 8 Lutego 2024 Dzięki Wiesz ja robiłem dobie do rozkręcania aluminiakow klucz i fajnie dzialal Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi