slawomir1982 Opublikowano 17 Maja 2012 #1 Opublikowano 17 Maja 2012 Witam wszystkich forumowiczów zakładając ponad rok temu instalacje C.O. z wymiennikiem dwupłaszczowym posiłkowałem się Waszymi uwagami i sugestiami wszystko smigało doskonale do momentu aż u mnie na wsi nie zaczeli coś dłubać w ziemi przy wodzie jak skończyli to od tamtego czasu cały czas z zaworu bezpieczeństwa (6 bar) który jest zamontowany na rurze doprowadzającej wode do wymiennika ciepła kapie woda, myslałem ze zawór sie zanieczyścił badź uszkodził kupiłem nowy - nic to nie dało woda kapie dalej przedtem kapała tylko przy podgrzewaniu wody co jest zjawiskiem ponoć normalnym słyszałem cos o reduktorach cisnienia - jaki musiałbym załozyc i w którym miejscu?? oraz jak to działa czy nadmiar wody ubywał by wraz z cisnieniem? pozdrawiam Cytuj
grzeg Opublikowano 17 Maja 2012 #2 Opublikowano 17 Maja 2012 wmontuj gdzieś w instalację manometr i będzie wiadomo,czy zawór lipny czy wodociągi ciśnienie walą.ale raczej to drugie.u mnie na wsi bywa różnie przewaznie jest ok. 4,-4,5 bar. ale bywa tez 7. Cytuj
vernal Opublikowano 17 Maja 2012 #3 Opublikowano 17 Maja 2012 Witam, Reduktor zakłada się zazwyczaj na początku domowej instalacji (wraz z filtrem i manometrem). Ustawiasz na nim wartość ciśnienia jaka ma trafiać do instalacji z zewnątrz. I tyle. Wzrost ciśnienia po stronie domowej (np. podgrzanie wody cwu) z tak zamontowanym reduktorem nie ma nic wspólnego - działa jak poprzednio. Reduktor musi mieć odpowiedni przepływ dobrany do obciążenia instalacji cwu, taki najtańszy raczej się nie nada. Prostszym rozwiązaniem jest zawór bezpieczeństwa większy niż 6bar (jeśli zbiornik i instalacja tyle mogą wytrzymać). Cytuj
grzeg Opublikowano 17 Maja 2012 #4 Opublikowano 17 Maja 2012 ja znam jeszcze tańszy sposób,podstawić wiadro i kapiącą wodę wykorzystać do podlania ogródka :) . no fakt bardziej pracochłonny :wacko: Cytuj
amber36 Opublikowano 18 Maja 2012 #5 Opublikowano 18 Maja 2012 A naczynie przeponowe masz założone ? może warto od tego zacząć :D Cytuj
vernal Opublikowano 18 Maja 2012 #6 Opublikowano 18 Maja 2012 Naczynie nie nadaje się do kompensacji zbyt wysokiego ciśnienia idącego z sieci. Cytuj
amber36 Opublikowano 18 Maja 2012 #7 Opublikowano 18 Maja 2012 No tak ,ale slawomir1982 napisał że wcześniej kapało z zaworu jak tylko podgrzewał wodę ( co nie jest normalne )a to typowa oznaka uszkodzonego naczynia lub co gorsza jego braku . Masz rację że naczynie nie kompensuje wysokiego ciśnienia w sieci od tego jest regulator ciśnienia . Cytuj
bandro Opublikowano 18 Maja 2012 #8 Opublikowano 18 Maja 2012 Witam wszystkich forumowiczów zakładając ponad rok temu instalacje C.O. z wymiennikiem dwupłaszczowym posiłkowałem się Waszymi uwagami i sugestiami wszystko smigało doskonale do momentu aż u mnie na wsi nie zaczeli coś dłubać w ziemi przy wodzie jak skończyli to od tamtego czasu cały czas z zaworu bezpieczeństwa (6 bar) który jest zamontowany na rurze doprowadzającej wode do wymiennika ciepła kapie woda, myslałem ze zawór sie zanieczyścił badź uszkodził kupiłem nowy - nic to nie dało woda kapie dalej przedtem kapała tylko przy podgrzewaniu wody co jest zjawiskiem ponoć normalnym słyszałem cos o reduktorach cisnienia - jaki musiałbym załozyc i w którym miejscu?? oraz jak to działa czy nadmiar wody ubywał by wraz z cisnieniem? pozdrawiam witam załóż reduktor cisnienia (za wodomierzem na zały dom lub przed ogrzewaczem) i naczynie przeponowe cwu i będzie git Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi