Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Rok temu stałem się posiadaczem domu jednorodzinnego wybudowanego w 2003 roku.

Dom posiada garaż w bryle budynku oraz piwnicę pod garażem.

Powierzchnia domu bez garażu to 78 m2 + poddasze użytkowe ok. 70 m2 póki co nie jest urządzone i jest "odcięte" od parteru.

Ściany zewnętrzne z Porothermu 37 cm + ok. 10-12 cm styropianu (całkowita grubość ściany to 49 cm).

Podłoga izolowana 5 cm styropianu, strop posiada grubość ok. 40 cm (15 styropianu). Dach na razie nieocieplony - planuję to zrobić przy okazji remontu.

W tym roku chcielibyśmy wykonać generalny remont domu tj. wymiana podłóg, mebli w całym domu, montaż CO + wybór źródła ogrzewania do CO.

Do tej pory dom nie posiadał centralnego ogrzewania ponieważ był ogrzewany za pomocą grzejników elektrycznych i kominka.

Kominek został zmieniony na wkład narożny 14 kW w tym roku + zamontowałem system rozprowadzenia gorącego powietrza do wszystkich pokoi z dmuchawą.

Kominek chciałbym po remoncie używać okazjonalnie lub w celu dogrzewania i miałby stanowić dodatkowe źródło ciepła.

Zamontowana jest fotowoltaika 7,3 kW z akumulatorem 5 kWh, niestety ze względu na to, że nie łapię się na żadne dofinansowanie do pompy ciepła zacząłem rozglądać się za innym źródłem ogrzewania.

Tutaj rodzi się moje pytanie i prośbą o pomoc.

1. Chciałbym poradzić się odnośnie montażu ogrzewania podłogowego wodnego. Do tej pory rozpatrywałem frezowanie/bruzdowanie lub system tzw. suchy czyli styropianowe podkłady do montażu rur podnoszące poziom o około 2-3cm. W przypadku drugiej opcji prawdopodobnie będę musiał wymienić 2 okna balkonowe.

Jak wyglądają koszty gdybym zdecydował się na zrobienie tradycyjnej podłogówki?

Otrzymałem wstępny kosztorys montażu CO w frezowanych rowkach gdzie cena montażu i materiałów to ok. 10 tyś zł. Jak wygląda cena w przypadku tradycyjnego systemu i suchego i które rozwiązanie byłoby najlepsze? Z tego co czytałem fora frezowana jest pewnym kompromisem ale generalnie są pozytywne opinie i mógłbym pójść na pewien kompromis.

2. Rozważam również źródło ciepła. Ze względu na brak możliwości otrzymania dofinansowania do pompy ciepła tę opcję raczej odrzucam ze względu na dużą inwestycję początkową. Obecnie rozważam kocioł na pellet + ew. bufor z grzałką, aby wykorzystać nadprodukcję z PV. Obecnie zapotrzebowanie cieplne budynku to ok 100 kWh/m2 sądząc po zużyciu prądu przez cały rok. Czy możecie polecić jakąś inną opcję? Zależy mi na tym, aby nie trzeba było codziennie obsługiwać pieca. Obsługa ograniczająca się do czyszczenia i zasypywania co kilka dni jest dla mnie ok.

Dodam jeszcze, że piwnica posiada już dobudowany komin więc nie ma problemu, aby tam zamontować piec.

Temperatura w domu jaką chciałbym uzyskać to ok. 21-22 oC.

Bardzo proszę o pomoc i porady.

Pozdrawiam.