Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, 

mam problem z pompą cyrkulacyjną UPM3 auto 15-70 130 zzz. Na początku sezonu grzewczego nie chciała się uruchomić, diody na pompie (pierwsza czerwona i ostatnia żółta) wskazywały że wirnik jest zablokowany. Zgodnie z instrukcją dałem jej popracować chwilę a gdy to nie pomogło spróbowałem poruszy wirnikiem za pomocą śrubokręta. Niestety i to nie pomogło. na Youtube znalazłem film nagrany przez Afriso z dokładnie takim problemem jak mój gdzie Pan na filmie pokazuje jak rozkręcić pompę i ręcznie ruszyć wirnikiem. link do filmu  https://www.youtube.com/watch?v=LOllgoWc_5U

Rozkręciłem pompę i delikatnie pokręciłem wirnikiem - faktycznie był lekko zablokowany. 

Po skręceniu pompy i podłączeniu do prądu zaczęła działać. Niby sukces ale nie bardzo 😞 

Niestety nie jestem w stanie teraz tej pompy przełączyć we właściwy tryb pracy dla ogrzewania podłogowego. Zgodnie z instrukcją ustawiam pompę na charakterystykę ciśnienie stałe, krzywa 1. Niestety pompa tego nie akceptuje kompletnie, na wyświetlaczu przy takim ustawieniu wyświetla się charakterystyka stała, krzywa 2.

link do instrukcji od pompy https://womix.pl/download/instrukcje/instrukcja_grundfos_upm.pdf na stronie 5tej jest opis trybów pracy, a na 7dmej wykres.

W mieszkaniu mam jedynie ogrzewanie podłogowe, żadnych grzejników. tylko rury w podłodze i nic więcej, mieszkanie nie ma żadnych pięter, mam 8pętli niestety nie znam ich długości bo nie dostałem projektu od dewelopera gdy odbieraliśmy mieszkanie, ale łączna wielkość mieszkania to 86m2. 
Jest to 3eci sezon z tą pompą i w poprzednich latach nie było takiego problemu. 

Co może być przyczyną takiego zachowania pompy, nie sądzę aby to co zrobiłem miało na nią aż tak duży wpływ, ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie i mogę się mylić. 

Proszę o pomoc. 

pozdrawiam.