Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Złe Spalanie Ekogroszku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam piec Ekoenergi KGS-R CERAMIK z sterownikiem COMPIT R501. Podczas spalania ekogroszku tworzą się spieki. W kotle zbiera też się duża ilość sadzy, a z komina wydostaje się czarny dym. Co powinienem zrobić?

Moje ustawienia to:

Czas podawania 13s

Czas przerwy podawania 47s

Szybkość dmuchawy 20.

Dodam jeszcze, że klapka na dmuchawie jest całkowicie odsłonięta.

Opublikowano

Jaką masz temp.zadaną?Jaki groch...,jaki dom,jaki ciąg kominowy ..itp

Opublikowano
  • Autor

Temperatura zadana to 54 stopnie,a na grzejniki zmniejszone na 42 stopnie zaworem trójdrożnym Ciąg kominowy bardzo dobry, dom o powierzchni 180m. Pale groszkiem pieklorza,a tworzące się z niego żużle mają średnice 2-3 cm i jest ich sporo.

Opublikowano

Spróbuj podnieść temp.zadaną na 60 st (u mnie poprawiło sprawność pieca,no i swoją drogą wskazana jest taka temperatura na kotle) a sadza powinna zniknąć.Co do spieków to zależy dużo od węgla.Ja mam podawanie obecnie 17 przerwe 43,na zaworze 3d też coś ok 43 st i trochę żużelka tez jest.Nie każdy groszek spali się na popiół niestety.Możesz jeszcze pokombinować z powietrzem.Pozdrawiam

Opublikowano
Temperatura zadana to 54 stopnie,a na grzejniki zmniejszone na 42 stopnie zaworem trójdrożnym Ciąg kominowy bardzo dobry, dom o powierzchni 180m. Pale groszkiem pieklorza,a tworzące się z niego żużle mają średnice 2-3 cm i jest ich sporo.

Witam. Też palę groszkiem ,,Pieklorz'' i również pozostają spieki w popiole. Pewnie taka specyfika tego węgla. Dym i sadza to oznaka zbyt małej ilości powietrza, niedopalają się gazy. Pozdrawiam