Tedisan Opublikowano 8 Stycznia 2024 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Cześć, czy poza stratami ciepła, są inne negatywne strony posiadania jednostki zewnętrznej oddalonej od pompy o około 12 metrów? Myślę nad przeniesieniem pompy w inną część domu i byłoby to rurociągiem po przekątnej właściwie, wyszłoby tych właśnie około 12m. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2024 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Drugi problem to opory hydrauliczne na rurach Cytuj
MORIA Opublikowano 8 Stycznia 2024 #3 Opublikowano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Jak dasz duży przekrój rur, minimum to co wymaga producent, zminimalizujesz ilość kolanek do niezbędnego. Wszelkie zawory, filtry i inna armatura na drodze też będzie z odpowiednim przepływem, to nie zauważysz żadnej różnicy. Też mam prawie 12 metrów i kilka zakrętów po drodze i pompa obiegowa w pc zazwyczaj pobiera około 10watt, przy defrostach oczywiście kilka razy więcej. Pamiętaj, że grubsze rury zabolą w kieszeni raz a większe zużycie energii na mniejszych i możliwość kiepskiej pracy pc będzie bolało latami... Edytowane 8 Stycznia 2024 przez MORIA Literówka Cytuj
omama Opublikowano 8 Stycznia 2024 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Modne ostatnio robia się rury butylowe mają cieńsze ścianki od pp a skręca się normalnie jak pe. Cytuj
Tedisan Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor #5 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Wszystko mam w PP i zgrzewanie vs skręcanie do mnie bardziej przemawia 🙂 dzięki Panowie za podpowiedzi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi