Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypadkowo natknęłam się w internecie na fachowe opracowanie dot. przekroju komina. Nawet nie próbuję podjąć rozważań co do szczegółów, ale zastanowiła mnie taka informacja:

W przekroju okrągłym prawie cały przewód jest wykorzystany, a tylko w bardzo bliskim sąsiedztwie ścianki komina prędkość gazu spada na skutek tarcia i lepkości. W przekroju kwadratowym (większe pole przekroju) na skutek zawirowań w rogach występują zakłócenia turbulentne osłabiające na tyle ruch gazu że w efekcie czynny przekrój tego komina jest MNIEJSZY od tej samej wielkości komina okrągłego. W przekroju prostokątnym, strefy zawirowań tworzą już znaczną powierzchnię i paradoksalnie w kominie o największym przekroju mamy najmniejszą część zdolną do czynnej pracy - odprowadzenia spalin.

Czy ja dobrze rozumiem, że mój stary poniemiecki komin, który ma spory, ale prostokątny przekrój wcale nie jest taki rewelacyjny? Na wszelki wypadek podaję link do artykułu: http://www.kominiarz.org.pl/4-98/07.htm

Dochodzi nieraz do paradoksalnej sytuacji kiedy w większej części przekroju komina kwadratowego ciąg kominowy jest ruchem gazów w górę, ale w narożnikach może być nawet ruch w dół.

Jakie mogą być konsekwencje powyższego?

Będę wdzięczna za wyjaśnienia, gagula

Opublikowano
  gagula napisał(a):
Czy ja dobrze rozumiem, że mój stary poniemiecki komin, który ma spory, ale prostokątny przekrój wcale nie jest taki rewelacyjny?

W tamtych czasach nie były osiągalne okrągłe kształtki a z cegły tak małego koła się nie wymuruje. Dlatego twój komin musi być prostokątem. Komin o przekroju kołowym jest faktycznie najlepszy. I co do ciągu i co do czyszczenia.