mietek440 Opublikowano 9 Grudnia 2023 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Czy zmiekczoną wodą ze zmiękczacza można napełnić instalację CO ? Rury stal oraz pp, zawór 4d, grzejniki blaszaki. Czytałem że nie ale może źle znalazłem. Cytuj
Kijasr Opublikowano 9 Grudnia 2023 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Podobno będzie więcej palić 🫣 Cytuj
carinus Opublikowano 9 Grudnia 2023 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Deszczówki nie możesz sobie nazbierać? Zmiękczacz tez wprowadza jony soli do wody, tyle że zamiast wapniowych masz sodowe. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2023 #4 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Jony sodowe są "lepsze" gdyż powodują przyspieszoną korozję stali. 1 Cytuj
mietek440 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor #5 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Deszczówki nie możesz sobie nazbierać? Zmiękczacz tez wprowadza jony soli do wody, tyle że zamiast wapniowych masz sodowe.Chodzi mi o uniknięcie osadów kotłowych. Naboje za drogie dla mnie. Deszczówki tyle nie zbiorę, po zostałaby jeszcze problematyczna kwestia wtłoczenia. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2023 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2023 (edytowane) To musi być albo woda destylowana albo deszczówka, woda ze zmiękczacza spowoduje tyle samo osadów w kotle co kranówka, dodatkowo będą w niej jony powodujące przyspieszoną korozję. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez sambor Cytuj
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2023 #8 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Największym wrogiem w instalacji , oprócz wody ze zmiękczacza jest częste wymienianie wody Cytuj
carinus Opublikowano 9 Grudnia 2023 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Dla dobra instalacji, kiedyś wiaderkiem nosiłem deszczówkę i wlewałem przez naczynie wyrównawcze na poddaszu. @mietek440 Ile tej wody jest potrzebne do zalania instalacji? Cytuj
mietek440 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Autor #10 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Nie wiem. W grzejnikach szło by policzyć, ale kocioł i rury nie mam pojęcia. Cytuj
carinus Opublikowano 9 Grudnia 2023 #11 Opublikowano 9 Grudnia 2023 Nie musisz liczyć z dokładnością do litra. Wtłoczyć na upartego można przez grzejnik jakąś pompką. Trochę to trwa ale jest do zrobienia. Też to przerabiałem gdy zmieniłem układ na zamknięty i dolewałem konewką deszczówkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi