Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś byłby wstanie mi pomóc w kwestii ustawienia cw 400? Posiadam kociol Junkers 14 kw z 3 modulami i sprzęgłem . 2x mm100 i moduł ms 200. Problem jest następujący. Grzanie ustawione mam wg. Temp. Zewnętrznej z ustawieniem temp. Projektowej. Gdy kociol ustawi dana temp. Sprzęgło się dogrzewa natomiast mieszacz na grupie pompowej się przymyka i nie daje odpowiedniej temp. Na mieszkania. Czy jest możliwość jakiejś zmiany żeby zawór na grupie mieszającej się otworzył abym mógł grzać z wyższa temp? 

Opublikowano (edytowane)

Obieg z mieszaczem również działa wg temperatury zewnętrznej? Jeżeli tak, to trzeba podnieść krzywą dla tego obiegu.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

No właśnie mam wrażenie że mieszacz nie reaguje na krzywa grzewcza. Temp. Zadana kotła to 45 stopni, mieszacza 35 stopni, pozycja zaworu mieszajacego 49 %, temperatura sprzęgła 52 stopnie 

Opublikowano (edytowane)

Coś chyba nie tak, kocioł 45°C, a sprzęgło 52°C? Jaka jest tempratura zadana i rzeczywista dla obiegu z mieszaczem?

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Aktualnie temp. Dla obiegu grzewczego 

Zasil. Wartość zadana 39 stopni 

Wart. Rzeczywista temp. Zasilania 40.3 

Wart. Zadana temp. Pom. 21

Pozycja zaworu mieszajacego 49%

Dla kotla 

Temp. Zadana kotła 44

Temp. Rzeczywista kotła 43.7 

Maks. Temp wyłączenia 45

Temp. Sprzęgła 51.3 

Opublikowano (edytowane)

To jest niemożliwe, aby sprzęgło miało wyższą temperaturę niż jest na zasilaniu.

Poza tym to nie wiem w czym jest problem. Zadana mieszacza jest osiągnięta, więc czemu miałby się bardziej otwierać? Jeżeli temperatura jest za niska, to tak jak napisałem w pierwszym poście, trzeba podnieść krzywą.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

I wyregulować termometr na sprzęgle, jeżeli jest taka możliwość.

Opublikowano (edytowane)

Temperatura sprzęgła jest błędna. Żeby się mieszacz w pełni otworzył, to ustaw taką samą krzywą dla kotła i obiegu z mieszaczem. 

Edytowane przez h3nio
Opublikowano (edytowane)

Po to masz mieszacz, aby regulował temperaturę. Chcesz mieć niższą temperaturę na sprzęgle, to daj niższą temperaturę na kotle.

U mnie cały czas mieszacz zmienia sobie ustawienia. Jak na powrocie temperatura spada, to na zasilaniu rośnie, czyli bardziej otwiera zawór, aby nadgonić stratę.

image.png.d0246d5b630dd3917d9266a8c74d1e38.png

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Temperatura projektowa 60 stopni 

Maks. Temperatura zasilania 60 stopni

Jak ustawić na kotle krzywą grzania? Żeby była taka sama jak na obiegu grzewczym w cw 400?

U mnie chłodno w domu a mieszacz się nie otwiera 

Opublikowano (edytowane)

Zwiększ temperaturę projektową i maksymalną temperaturę zasilania. Można też wybrać sterowanie wg temperatury zewnętrznej z punktem początkowym, bo czasami ustawienia bez tego punktu się nie sprawdzają. Ustawiasz wtedy punkt początkowy krzywej dla 20°C i końcowy dla minimalnej temperatury zewnętrznej..

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Jak w domu zimno, to na krzywej mieszacza musisz podnieść do góry. Wtedy otworzy się bardziej i więcej ciepła pójdzie na instalację. Przy kotle teraz nic nie kombinuj. Jak zawór nie jest całkowicie otwarty, to tam jest przyczyna niedogrzania.