spanker1 Opublikowano 1 Grudnia 2023 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Więc tak, mam problem z 2 kominami w nowym budynku z 2016 roku, kominy budowane z klinkieru, nie wiem co w środku, kominy pocą się oby dwa. Ten nieuzuwany od kominka nawet bardziej. Budynek ma 3 kondygnacje plus strych. Ocieplony styr. Grafit 18-20cm, przy czym strych jest nieocieplony. Czy to jest mozliw e że problem z obydwoma kominkami to nieocieplony strych? Jeśli tak to czy wkleić kominy styropianem? Ile go dac? W tym roku nie będę ocieplać strychu z powodu braku kasy. Więc muszę się ratować jakoś inaczej. Pytanie też co z czesciakomina wystającą ponad dach? Edytowane 1 Grudnia 2023 przez spanker1 Cytuj
PioBin Opublikowano 1 Grudnia 2023 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Tak, docieplic welna. 10-15cm. Ponad dachem tez ale szkoda tego klinkieru. Cos za cos. Cytuj
spanker1 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) A czy jeśli nie ocieple nad dachem, póki co przynajmniej, to samo ocieplenie na strychu coś pomoże? Ciekawi mnie ten nieużywany komin, skoro nie ma w nim spalin i nie wytwarza się punkt rosy, to czemu się poci? Jak ta wełnę zamontowac? Na sznurek? Edytowane 1 Grudnia 2023 przez spanker1 Cytuj
PioBin Opublikowano 1 Grudnia 2023 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Skoro sie poci to punkt rosy wystepuje. Nawet minimalny “przeciag” samego powietrza z kotlowni/domu przy kontakcie z lodowata cegla do tego klinkier ktory nie przyjmuje wody i efekt widac golym okiem. Ewentualnie jest to zawilgocenie z zewnatrz np. opady deszczu/sniegu. Edytowane 1 Grudnia 2023 przez PioBin Cytuj
spanker1 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor #5 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Czyli ten nieużywany zając by nie było przeciągu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi