Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie .

Mam piec Defro 20Kw uni Sterownik k1pv2.

Pracuje w PiD

Min podawanie - 1s

Max podawanie - 5s

Czas.Min.pod - 40s

Czas.Max.pod - 65s

Min.Went.Rob. - 12

Max.Went.Rob - 25

Min. Obroty - 600

Max.Obroty -1600

Piec gdy osiągnie zadane 60 Stopni  przełącza wentylator na 1% mocy i tak sobie tli az piec osiągnie 75-80stopni.

Między czasie przechodzi w tryb nadzoru :

Czas podawania - 5s

Przerwa podawania - 5min

Wentylator - 35 bieg

Nastepnie piec nie robi nic i czeka az temperatura spadnie do 39-50 stopni i tak w kółko . 

Jakieś rady ? 

Opublikowano
16 godzin temu, Snurq napisał(a):

Zacznijmy od tego dlaczego kocioł tak bardzo się przegrzewa, pompa CO wyłączana jest z regulatora pokojowego?

Tak. Na regulatorze mam ustawione 22dzien  , 20 noc . 

W dniu 29.11.2023 o 07:44, Bedziul12 napisał(a):

Nastepnie piec nie robi nic i czeka az temperatura spadnie do 39-50 stopni i tak w kółko . 

Jakieś rady ? 

Mała poprawka . Gdy piec ma te 75 stopni to wyłącza wentylator i czeka . Gdy na piecu wybije 63 stopnie to przechodzi w tryb pracy . Mimo pracy temperatura spada do 45+ i w kółko 

Zauważyłem , że mam 200 temperature spalin , bawiłem się wentylatorem żeby tak dużo w komin nie szło ale po dzisiejszej nocy zastałem komunikat  "blokada podajnika " i musiałem rozpalać piec . Zauważyłem też gdy piec przekroczy te 80 stopni to właśnie jakieś błędy wywala . 

Opublikowano

Dokladasz w nadzorze i dlatego rośnie. Zmień podawanie nadzór 1 s co 5 min. A jeżeli będzie rosła zbyt dużo wydłużaj ten czas i tyle. Temperatura spada do 45 st bo stojąc długi czas woda w instalacji się wychładza, a kiedy ruszą pompy wody gorącej na górze kotła jest zbyt mało i napływa zimna i taki efekt.

Tutaj dodatkowo przydało by ci się zamontować RCK regulator ciągu kominowego.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.11.2023 o 11:15, 1mps napisał(a):

Dokladasz w nadzorze i dlatego rośnie. Zmień podawanie nadzór 1 s co 5 min. A jeżeli będzie rosła zbyt dużo wydłużaj ten czas i tyle. Temperatura spada do 45 st bo stojąc długi czas woda w instalacji się wychładza, a kiedy ruszą pompy wody gorącej na górze kotła jest zbyt mało i napływa zimna i taki efekt.

Tutaj dodatkowo przydało by ci się zamontować RCK regulator ciągu kominowego.

Od czasu wstawienia posta kilka zmian zrobiłem. Między innymi własnie zrobiłem tak jak piszesz z tym nadzorem. Mimo że podaje i dmucha to temperatura i tak spada , jak już na palenisku uzbiera się kupka z żarem to temperatura zaczyna rosnąc aż za wysoko .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Acha i jeszcze jedno tutaj tak wysoka temperatura rośnie ci tylko na górze kotła tam gdzie termometr. Dół zimny, więc podejrzewam że nie ma pompy na powrocie i w czasie nadzoru ta woda w kotle nie jest w ogóle mieszana stąd takie efekty.

Opublikowano

Najpierw pokaż instalację albo narysuj schemat podłączenia w kotłowni . Wtedy będzie wszystko jasne, a tak to puki co będziesz otrzymywał dziesiątki rad i żadna nie spełni twoich oczekiwań.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.11.2023 o 11:31, 1mps napisał(a):

Najpierw pokaż instalację albo narysuj schemat podłączenia w kotłowni . Wtedy będzie wszystko jasne, a tak to puki co będziesz otrzymywał dziesiątki rad i żadna nie spełni twoich oczekiwań.

IMG_20231130_112809.jpg

IMG_20231130_112758.jpg

IMG_20231130_112743.jpg

IMG_20231130_112730.jpg

IMG_20231130_112718.jpg

IMG_20231130_112706.jpg

Osobiście jestem w tym zielony, czytelne zdjęcia ? Akurat mnie nie ma i żona robiła . Za ok godzinkę będę to zrobię inne jak trzeba 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Wszystko jasne. Jak na zawór 3 drogowy to temperatura powrotu ok, ale to tylko dlatego że teraz pracuje, a jaka jest kiedy stoi w nadzorze ? Podejrzewam że grzejniki na full bez termostatów. Ale jak widać 1 pompa i kiedy termostat pokojowy ja wyłączy wszystko stoi i jest tak jak pisałem wcześniej. Żeby tyle nie podawał w końcowej fazie wydłuż mu max czas podawania o 10 s. Spaliny za wysokie i to o wiele. W sterowniku masz tam korekty wentylatora więc tym steruj. Nie wiem czy też nie posiadasz w tym sterowniku zmniejszenie mocy kotła.

Co byś nie robił praca z wyłączeniem pompy c.o. przez termostat nie dla tej instalacji. Wymiana zaworu 3 drogowego na 4 drogowy i pompa na  jego powrocie lub jakieś cuda wianki z b-pasem z pompa. 

Opublikowano

Niestety w tym sterowniku nie mam opcji Moc Kotła . Znaczy mam ale tam jest opcja wyboru 14kw ret , 20kw ret , 20kw uni .. itd. 

Ok zmienię max podawanie .

Jeśli chodzi o sterowanie wentylatorem to zgłupiałem bo próbowałem to robić .

Zmniejszę obroty to węgla nie dopala , zmniejsze podawanie to są spieki i traci temperaturę . 

PS : Czemu przez okres 3 miesięcy wszystko było ok a teraz nagle się zepsuło ? Temperatura za oknem robi swoje ? 

Opublikowano

Nie max podawanie a przerwę. A temperaturą za oknem masz rację, robi swoje. Co do powietrza to powinieneś mieć korektę dolna lub górną lub współczynnik wentylatora. Powinien też być współczynnik podawania. Zapoznaj się dobrze z tym sterownikiem, przejrzyj jego wszystkie funkcje.

Opublikowano

Tak tak , to przerwę podawania miałem na mysli . Jesli chodzi o sterownik to chyba w każdej dostępnej opcji już byłem . Gorzej ze zrozumieniem tego . Mógłbyś mi na szybko wytłumaczyć co robi korekta wentylatora ? Bo fakt jest opcja korekta wentylatora którą mam ustawioną fabrycznie na 0 . Mam też korektę podawania - podobnie . 

Opublikowano

Na - zmniejsza obroty lub dawkę

Na + zwiększa jw. 

Daj korektę powietrza na -3 i obserwuj czy obroty i temperatura spalin będą mniejsze.

Opublikowano

Teraz przyjrzałem się uważniej i widzę że jednak masz zawór 4 d, to już połowa roboty, teraz wystarczy dołożyć pompę na powrót. Nie podoba mi się za to ustawienie siłownika zaworu, to nie powinno tak być . Teraz pytanie czy sam siłownik jest dobrze ustawiony w sterowniku.

Opublikowano (edytowane)

Koło 15 godziny zmieniłem ustawienia

-Max przerwa podawania +10s

-Temperatura zadana zaworu Co z 55 na 50  ( tak było kiedyś, zapomniałem, że zmieniałem ) przy tym temperatura powrotu 48 

Temperatura na piecu 52-65 

Ale są mega spieki więc teraz zmieniłem jeszcze korektę wentylatora -3 ( chociaż na logikę osłabiłem wentylator więc spieki będą jeszcze większe lub wręcz węgiel się będzie sypał , za godzinę idę z powrotem , zobaczę 🙂

Póki co jest jakby lepiej bo chociaż mi pieca nie przegrzewa . W funkcji PID tak samo piec powinien wchodzić w podtrzymanie prawda ? Co prawda wchodzi ale tylko na 10 minut więc na dobrą sprawę wentylator się nie wyłącza 

Tak pomyślałem teraz , może mi sam ciąg tak wychładza piec ? Nie mam czopucha żeby przytkać ciąg , może tu jest problem ? 

Edytowane przez Bedziul12
Opublikowano

W funkcji PID podtrzymanie to się nazywa nadzór. To że stoi w nadzorze tylko 10 minut to bardzo dobrze. Tak powinno być a 10 minut to wg mnie max czas. Zapobiega to wychładzania pieca i takim skokom temperatury jakie miałeś. Ten sterownik a pewnie  inne też,  po osiągnięciu temperatury zadanej przebija 5 st niejako dopalając nadwyżkę paliwa po czym wchodzi w nadzór. Teraz podaj jak teraz przedstawia się ten spalin. Możesz wrzucić zdjęcia ekranów, a i samego palnika w chwili kiedy pracuje. Jest jeszcze jedna opcja do poprawy ale to na koniec kiedy te spaliny będą nadal wysokie.

Kolego czy ty czytałeś w ogóle instrukcje obsługi sterownika. Regulator pokojowy pkt "d"Screenshot_2023-11-30-18-04-09-88_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.306fbb0f9dfe0ccdb1055cd70b9b4e59.jpg

Opublikowano

Regulator mam ustawiony:

5.00-22.00dzień (22stopnie) 

22.00-5.00 noc (20stopni)

Chyba nie bardzo rozumiem co chcesz mi przez to powiedzieć 😅 

Dodaje nowe zdjęcia. I czekam na kolejne podpowiedzi bo już jest dużo dużo lepiej. 

Ps : spieki koksowe więc może korekta wentylatora +1 ?  Albo korekta podawania -1 ? 

IMG_20231130_182858.jpg

IMG_20231130_182912.jpg

IMG_20231130_182937.jpg

IMG_20231130_182941.jpg

IMG_20231130_182957.jpg

3 minuty temu, Bedziul12 napisał(a):

18:28 - 57 stopni kotła

18:41 - 53 stopnie  ,

wentylator 100%, 167stopni spalin i rosnie 

18:52 - 55 stopni 

176 spaliny

Opublikowano

To nie od nadmuchu masz taki materiał w popielniku. Przecież widać że ten węgiel to szajs z kamieniem. No widzę że jest lepiej tylko nie do końca wiem czym steruje ten sterownik pokojowy

1 czy obniża temperaturę na zaworze po dogrzaniu tzw pokojówka. Raczej nie bo nie widzę ikonki ma ekranie.                                       2 czy wyłącza pompę c.o.,jeżeli tak to dlatego wskazywałem ci opcję cyklu pompy c.o. przeczytaj chociaż i będziesz wiedział na czym to polega.

Dobra teraz zmiana w Pid praca ale tylko wentylator roboczy min max. Ustaw na początek 16 -27 i jak wejdzie na obroty sprawdź płomień i oczywiście spaliny.

Opublikowano

Pytałem chłopa co to zakładał, regulator steruje pompą Co

IMG_20231130_191335.jpg

11 minut temu, 1mps napisał(a):

z zmiana w Pid praca ale tylko wentylator roboczy min max. Ustaw na początek 16 -27 i jak wejdzie na obroty sprawdź płomień i oczywiście spaliny.

Pozwoliłem sobie w oczekiwaniu na odpowiedź korektę zmienić. Mam teraz -5 went i -3 podawanie. Cały czas pracuje Mam 61 stopni i 161 spalin. 

Zostawić czy zrobić tak jak było i bawić się max wentem? 

IMG_20231130_191809.jpg

IMG_20231130_192345.jpg

IMG_20231130_192353.jpg

Opublikowano

Skoro tak popróbuj na razie tylko tymi na minus co 2, wentylator już zwolnił na 32% ale to związane z przekroczeniem zadanej. Zanim zmienisz poczekaj chwilę do ilu dobije i jak będą spaliny .

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.11.2023 o 19:33, 1mps napisał(a):

Skoro tak popróbuj na razie tylko tymi na minus co 2, wentylator już zwolnił na 32% ale to związane z przekroczeniem zadanej. Zanim zmienisz poczekaj chwilę do ilu dobije i jak będą spaliny .

A w jaka temperaturę spalin celować +- ? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie ale każda zmiana o jeden to zmniejszenie obrotów o 25 lub 50. Sprawdź czy masz opcję ekranu serwisowego lub producenta na powinny się wyświetlać wszystkie bieżące parametry pracy.