Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam użytkowników

Mam piec Krzaczek 25 kw i palnik ekoenergia duża. Próbuję zminimalizować spalanie gorszku ponieważ normalnie spalało by mi 40 kg dziennie. Ustawienia mam 5/45 i dmuchawa w tej chwili 10. Czy płomień powinien być mniejszy? Załączam film

https://streamable.com/0czze4

Opublikowano

Płomień bardzo czysty można spróbować go zmniejszyć ale tak żeby nie obrastał sadzą wymiennik ciepła w kotle.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Płomień bardzo czysty można spróbować go zmniejszyć ale tak żeby nie obrastał sadzą wymiennik ciepła w kotle.

Nie jest za duzy? Nie idzie cieplo w komin? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jeżeli interesuje nas temperatura jaka wychodzi do komina to należy to sprawdzić na wylocie spalin z kotła w czopuchu czujnikiem temperatury albo w menu sterownika jak jest wyposażony w  taką funkcję.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Jeżeli interesuje nas temperatura jaka wychodzi do komina to należy to sprawdzić na wylocie spalin z kotła w czopuchu czujnikiem temperatury albo w menu sterownika jak jest wyposażony w  taką funkcję.

mam jeszcze pytanko. w miare jak na moj dom spala mi groszek ale mam problem bo zar schodzi mi do slimaka i ta rura jest strasznie goraca. mam 5sek podwania i 45 przerwy i 6% nadmuch.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Na rurze podajnika powinien być zabudowany czujnik temperatury i w razie jej przekroczenia powinien zadziałać alarm w sterowniku  i odpowiednia z tym związana procedura zabezpieczająca przed pożarem opału w zasobniku.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, marcus312 napisał(a):

Na rurze podajnika powinien być zabudowany czujnik temperatury i w razie jej przekroczenia powinien zadziałać alarm w sterowniku  i odpowiednia z tym związana procedura zabezpieczająca przed pożarem opału w zasobniku.

nic takiego nie ma. nie da sie temu jakos zapobiec?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jeżeli nie ma to może wypadło albo nie jest podłączone .

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, marcus312 napisał(a):

Jeżeli nie ma to może wypadło albo nie jest podłączone .

no juz nawet jesli nie ma to jesli ta rura jest goraca to nie niszczy sie slimak? poza tym mysle ze ten groszek traci swoja "moc" jesli juz tam jest nagrzany

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Trzeba spróbować zwiększyć  dawkę paliwa albo obniżyć nadmuch i spróbować wysunąć żar wyżej nad ślimak to powinno  obniżyć temperaturę podajnika .

Opublikowano

masz racje. wywale groszek ktory sie nagrzal i dam mniejszy nadmuch i zobaczymy. jak dam wieksza dawke paliwa to musze dac wiekszy nadmuch bo inaczej groszek sie nie dopala i duzo go spala (dom nieocieplony i stara instalacja wiec mam z tym przeboje), dzieki za pomysl. jak cos bede sie odzywal

Opublikowano

No to jeżeli ma mniej spalać kocioł węgla to trzeba się przyjrzeć budynkowi w pierwszej kolejności uszczelnić dach okna drzwi to więcej pomoże niż ustawienia na sterowniku kotła.