Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam odpowiedzi na następujące pytanie - mam bowiem na kotle Defro Optima Komfort założony sterownik wraz z dmuchawą, ale i mechaniczny miarkownik i chciałbym właśnie zacząć palić na miarkowniku. Czy w tym wypadku muszę ściągać z kotła dmuchawę, czy wystarczy że rozłączę ją ze sterownikiem. Dodam, że dmuchawa jest z klapką (regulator ciągu kominowego). Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi 🙂

Opublikowano

Bezpieczniej zdemontować a  kanał powietrzny zatkać czymś niepalnym ,np wełną mineralną.

Jeśli tego nie zrobisz, istnieje ryzyko że kocioł przez ten kanał będzie zaciągał lewe powietrze i trudno będzie utrzymać zadaną temperaturę bo pomimo zamknięcia klapki przez miarkownik, kocioł nadal będzie ciągnął powietrze do spalania i utrzymanie tego w ryzach może być niemożliwe.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. To co radzisz ma sens. Mam jeszcze jedno pytanie. Ogółem mam Protona PID Fuzzy Logic i dmuchawę WPA 117. Mój kocioł to Defro Optima Komfort 10KW. Nie mogę dojść do ładu z ustawieniami tego sterownika. Otóż w instrukcji serwisowej nie ma zalecanych ustawień pod moją dmuchawę. Jeśli chodzi o WPA, to są ale do WPA 120. Może mógłbyś mi coś podpowiedzieć? Przyznam szczerze, że chciałbym uzyskać lepsze spalanie. I tu przechodzę do sedna: dom to około 120 metrów. Nieocieplony, z plastikowymi, dwuszybowymi oknami. Grzejniki są żeliwne, a rury to mieszanka starych grubych rur w pionie i cienkich rurek PEX na doprowadzeniach do grzejników. Przy każdym z grzejników mam zawory termostatyczne z głowicami. Przy piecu pompa CO i brak zaworów 3d czy 4d. Piec jest szczelny, świeżo po uszczelnieniu wszystkich drzwiczek. 

Jeśli będą potrzebne jeszcze jakiekolwiek dodatkowe informacje, to oczywiście podam 🙂 Pozdrawiam. 

Opublikowano

W instrukcji serwisowej sterownika podane jest jak ustawić obroty min i max.

Obroty minimalne ustaw na 1  ale zwróć uwagę czy przy ruszaniu wentylatora , zaczyna on kręcić bez buczenia i widocznych oporów. Jeśli by tak było , podnoś wartość ( 2,3,4,itd)aż te objawy ustąpią i dodajesz jeszcze dodatkowo dla bezpieczeństwa jeden , dwa stopnie wyżej

Obroty maksymalne ja miałem ustawione na 30% .

Pompa CO temperatura włączenia minimum 45*C

Nastawa na głowicach termostatycznych na 5 bo regulację temp. wody ustawiasz na sterowniku.

Czas przedmuchów można wstępnie ustawić : przerwa w przedmuchu np. 5-7 minut , długość przedmuchu 5-10 sekund. Od tego możesz zacząć, ewentualnie potem skorygować w miarę potrzeby.

Jeśli palisz od dołu to efekty będą skromne. Jeśli od góry, powinno być znacznie lepiej w odniesieniu do dymienia czy zmniejszenia ilości spalanego węgla. Przy paleniu od góry, ważne jest by w drzwiach zasypowych była klapka powietrza wtórnego ( PW )

Ale przecież Ty chciałeś używać miarkownik🙂

https://www.prond.pl/instrukcje-pl/instrukcje/krypton-pid/instrukcja-serwisowa-krypton-pid.pdf

kotly-dragon.pl/images/design/kociol-uniwersalny/proton-pid-instrukcja.pdf

Opublikowano

Chciałem używać miarkownika i skłaniam się ku zakupowi Unistera. Co o tym sądzisz? Będzie lepiej niż na Protonie PID Fuzzy Logic? 🙂

A co do samego Protona, to oczywiście instrukcję serwisową mam, z tym że nie ma tam zalecanych nastaw dla mojej dmuchawy - WPA 117. A i nasunęło mi się pytanie odnośnie dmuchawy, a dokładnie tego, że jest ona z klapką i ciężarkami (regulatorem ciągu kominowego). Przy 10% na jakie teraz mam ustawiony start dmuchawy owe ciężarki praktycznie się nie unoszą... Mam rozumieć, że aby dmuchawa dmuchnęła to klapka powinna się otworzyć, a co za tym idzie ciężarki powinny podnieść się do góry? Chodzi o to, że na przykład w kwestii 10 sekund przedmuchu, to tak samo, ciężarki w ogóle się nie podnoszą, pomimo tego, że próbuję je regulować. Czy klapka nie ma wpływu na, że tak powiem dmuchanie dmuchawy? 

Dopytam też w kwestii tego najniższego biegu. Jeśli na 1 dmuchawa nie będzie buczeć, to tak mam to zostawić? 🙂 A co proponujesz ustawić w parametrze Wydajność dmuchawy? Póki co mam ustawione jak już wcześniej wspomniałem 35%. Zakładam, że Obroty maksymalne, a Wydajność dmuchawy, to dwa różne ustawienia, prawda? 

Opublikowano

Proton czy unister będą działać podobnie. Dlatego że proton ma kulawy pid. Tzn , właściwie to nie jest pid tylko chwyt marketingowy. Jedyne co ma z PID to zwalnianie obrotów przy dochodzeniu do zadanej. Później przechodzi na przedmuchy czyli właściwie praca w dwustanie. Rasowy PID kręci wentylatorem cały czas , przeważnie na 1% mocy.

Unister też będzie pracował zamykając i otwierając klapke a więc też dwustan. Przy paleniu od dołu , po każdorazowym dolozeniu węgla, i tak będzie się kopcic i za dużo spalac. Oszczędność jakąś tam osiągniesz paląc od góry. Ale do dobrego takiego spalania potrzeba klapki PW w drzwiach zasypowych. 

Palenie to nie wizyta u lekarza i prosta recepta. Ustawienia które podałem są nastawami wyjściowymi a wszystko potrzeba samemu doregulowac bo każdy ma inne warunki.

Klapka w wentylatorze ma za zadanie zapobiegać lewemu zaciąganiu powietrza. Jeśli zadana będzie się utrzymywać dłuższy czas choć klapka się nie podnosi to tak zostaw chociaż to dziwne bo przedmuch powinien być z całą mocą którą masz ustawioną. (35%).

Ciężarki powinny być nakręcone na sam początek gwintu, wtedy klapka jest mniej bezwladna I lżej się otwiera. 

Opublikowano

Palę od góry już drugi sezon, odkąd w ogóle zacząłem palić w kotle CO. Klapkę PW również mam w drzwiach zasypowych, z tym że podobno przy dmuchawie nie wskazane jest z niej korzystać. Mocno zastanawiam się nad Unisterem, bo podobno wydłuża jednak stałopalność zasypu i chyba pali się dzięki niemu nieco czyściej? Masz jakieś doświadczenia z Unisterem? Aczkolwiek próbuję jeszcze dojść do ładu z tym Protonem. Trochę zmartwiłeś mnie tym, że to nie jest taki prawdziwy PID... 

Pozmieniałem nieco te ustawienia zgodnie z Twoimi wskazówkami i właśnie rozpaliłem. Zobaczę co i jak 🙂 Poza tym, doszedłem do ładu z tymi biegami dmuchawy. U mnie dmuchawa startuje od 13 biegu, a nie od 1. Eksperymentalnie ustawiłem bieg minimalny na 20. Czy to nie za wysoko? Natomiast bieg maksymalny, to znaczy 49 na 70. Natomiast wydajność dmuchawy właśnie na 35. Zobaczę co z tego wyjdzie. 

Opublikowano

Palilem na Unisterze. 

Jego zaletą jest bezproblemowa obsługa. Jakieś oszczędności daje. Jeśli będziesz kupował, wybierz taki który nie obsługuje wentylatora wyciagowego tylko ten zwykły i tańszy bo chyba nie masz wyciagowego. Warto także dokupić taką małą śrubę rzymską ok 5 cm długości. Lepiej doregulujesz szczelinę klapki PP. Przy pełnym otwarciu, klapka nie powinna się otwierać więcej niż góra 1 cm bo złoże będzie się za bardzo rozpalac. Przedmuchy ja miałem wyłączone. Jesli chcesz by były, czas otwarcia ok 1 minuty. Rozeta górna przy rozpalaniu na full, po zgazowaniu węgla góra 0.5 cm cały czas.