Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Problem z uruchamianiem laddomatu, czujnik.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze艣膰 Wszystkim.

Posiadam od dw贸ch miesi臋cy piec MPM 14kw + laddomat z wk艂adk膮 63^ + bufor 800l. Ze sterownikiem tech i2. Ale wiadomo teraz s膮 pierwsze momenty, bo w lato nie by艂o za bardzo jak to przetestowa膰.

Mam problem z uruchamianiem i wy艂膮czaniem laddomatu.. Hydraulik za艂o偶y艂 czujnik na powrocie z kot艂a i zaleci艂 mi tak膮 wk艂adke jak膮 mam. Pierwszym problemem jest to, 偶e zadana temperatura uruchomienia to 40 stopni, ale tzw. ma艂y obieg nie dzia艂a.. Po rozpaleniu rura z kot艂a do laddomatu jest gor膮ca (+75 stopni, po d艂u偶szej chwili ta do zbiornika wyr贸wnawczego te偶 robi si臋 ciep艂a), ale laddomat nie puszcza wody na powr贸t. Wi臋c m贸j czujnik pokazuje temperature oko艂o 23 stopnie.. Jak za艂膮cz臋 pomp臋 laddomatu r臋cznie to wiadomo wszystko zaczyna dzia艂a膰. Do tego temperatura zadana na czujniku 40 stopni chyba, wych艂adza p贸藕niej m贸j bufor, bo po wypaleniu ogrzewa wod臋 w kotle..

W jaki spos贸b mog臋 to rozwi膮za膰 ? Czy je艣li ma艂y obieg nie dzia艂a z wy艂膮czon膮 pompk膮 to jest co艣 nie tak z wk艂adk膮 laddomatu ? Wk艂adk臋 og贸lnie pewnie zmieni臋 na 72 na nast臋pny sezon, bo ju偶 wiem o co z ni膮 chodzi. Ale obecnie zale偶y mi na tym, 偶eby pompka laddomatu za艂膮cza艂a si臋 wcze艣nie, 偶eby by艂 ten obieg, ale, 偶eby wy艂膮cza艂a si臋 przy tych 70 stopniach, (wgl przy ilu powinna si臋 wy艂膮cza膰 pompka laddomatu, 80? Kiedy 艂aduje bufor do pe艂na.)

Czy moim jedynym wyj艣ciem jest zamontowanie czujnika temperatury spalin i podpi臋cie go pod tech i2 i szukanie odpowiedniej temperatury?

B臋d臋 wdzi臋czny za wszelk膮 pomoc, bo sam tego nie rozwi膮偶臋..

p.s. uk艂ad otwarty, 偶adnej pod艂og贸wki, w臋偶ownicy, bojlera. Kocio艂, drzewo i grzejniki aluminiowe, jedno pi臋tro.

Opublikowano

Rozumiem 偶e ten sterownik tech w艂膮cza pomp臋 obiegu kot艂owego?
Je艣li tak to czujnik winien by膰 zaraz za kot艂em. Jak temp przekroczy np 50 to ma pompa gania膰.
Wk艂adka w nim na w艂a艣nie pilnowa膰 min temp powrotu. Nic wi臋cej potrzebne Ci nie jest poza dzia艂aj膮ca pompa.
Skoro ladomat nie puszcza wody to czy jest on poprawnie zainstalowany. Daj zdj臋cie z opisem czym jest ka偶da z rur.

Opublikowano (edytowane)

Tak, sterownik tech uruchamia pomp臋. Czujnik jest zamontowany bezpo艣rednio na powrocie wody za kolankiem od kot艂a w stron臋 laddomatu (偶贸艂ta kropka na rysunku).Nawet na otwartym kr贸tkim obiegu kot艂a po rozpaleniu temperatura powrotu wzros艂a do 32 stopni, ale jak zamkn膮艂em to spad艂a na 23 i po ponownym otwarciu ju偶 wgl nie wzros艂a. Nawet w trakcie palenia na tej rurce powrotnej jest 56 stopni przez obecn膮 wk艂adk臋 w laddomacie, czyli b臋dzie wych艂adza膰 bufor je艣li dobrze rozumiem

Sprawdza艂em laddomat i jest pod艂膮czony poprawie, pompa jest od strony pod艂膮czenia kot艂a.

IMG_20231016_201954.jpg

Edytowane przez Ciepelkoo
Dodanie obrazka.
Opublikowano

Zaw贸r zwrotny nie jest gdzie艣 odwrotnie zainstalowany?
Co si臋 dzieje jak po艂膮czysz pomp臋 na kr贸tko by pracowa艂a stale? Powr贸t kot艂a jest digrzany i idzie ciep艂o na bufor?

Opublikowano

Jak zalacz臋 pompe r臋cznie w tech to wygl膮da na to, 偶e dopiero wtedy jest ten ma艂y obieg kociol-laddomat-powr贸t do kot艂a. I po pewnym czasie termostat przepuszcza z bufora jak dobije temperatura. Wi臋c dlatego mam problem z uruchamianiem laddomatu z czujnika na powrocie. Ciep艂a woda po rozpaleniu dochodzi do laddomatu, ale nie wraca do kot艂a dop贸ki r臋cznie nie odpal臋 pompki.

Opublikowano

Czujnik ma by膰 na zasilaniu, tam gdzie jest mierzona temperatura kot艂a.Jakim cudem ma si臋 nagrzewa膰 ten kawa艂ek, ale 40 stopni to za ma艂o, po co ma pracowa膰 i u偶ywa膰 energi臋.Ja mam na 70 w艂膮czenie pompy a wk艂adk臋 78.

Opublikowano

Aha 馃槄 czyli mam z艂y czujnik przypisany do laddomatu. Zmieni臋 w sterowniku przed nast臋pnym paleniem. Przy wk艂adce 63 kt贸r膮 mam jak ustawie 70 to chyba b臋dzie uruchamia膰 laddomat i wy艂膮cza膰 co kilka minut. Najlepsz膮 opcj膮 by艂aby zmiana wk艂adki na 72.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.