Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z uruchamianiem laddomatu, czujnik.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim.

Posiadam od dwóch miesięcy piec MPM 14kw + laddomat z wkładką 63^ + bufor 800l. Ze sterownikiem tech i2. Ale wiadomo teraz są pierwsze momenty, bo w lato nie było za bardzo jak to przetestować.

Mam problem z uruchamianiem i wyłączaniem laddomatu.. Hydraulik założył czujnik na powrocie z kotła i zalecił mi taką wkładke jaką mam. Pierwszym problemem jest to, że zadana temperatura uruchomienia to 40 stopni, ale tzw. mały obieg nie działa.. Po rozpaleniu rura z kotła do laddomatu jest gorąca (+75 stopni, po dłuższej chwili ta do zbiornika wyrównawczego też robi się ciepła), ale laddomat nie puszcza wody na powrót. Więc mój czujnik pokazuje temperature około 23 stopnie.. Jak załączę pompę laddomatu ręcznie to wiadomo wszystko zaczyna działać. Do tego temperatura zadana na czujniku 40 stopni chyba, wychładza później mój bufor, bo po wypaleniu ogrzewa wodę w kotle..

W jaki sposób mogę to rozwiązać ? Czy jeśli mały obieg nie działa z wyłączoną pompką to jest coś nie tak z wkładką laddomatu ? Wkładkę ogólnie pewnie zmienię na 72 na następny sezon, bo już wiem o co z nią chodzi. Ale obecnie zależy mi na tym, żeby pompka laddomatu załączała się wcześnie, żeby był ten obieg, ale, żeby wyłączała się przy tych 70 stopniach, (wgl przy ilu powinna się wyłączać pompka laddomatu, 80? Kiedy ładuje bufor do pełna.)

Czy moim jedynym wyjściem jest zamontowanie czujnika temperatury spalin i podpięcie go pod tech i2 i szukanie odpowiedniej temperatury?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo sam tego nie rozwiążę..

p.s. układ otwarty, żadnej podłogówki, wężownicy, bojlera. Kocioł, drzewo i grzejniki aluminiowe, jedno piętro.

Opublikowano

Rozumiem że ten sterownik tech włącza pompę obiegu kotłowego?
Jeśli tak to czujnik winien być zaraz za kotłem. Jak temp przekroczy np 50 to ma pompa ganiać.
Wkładka w nim na właśnie pilnować min temp powrotu. Nic więcej potrzebne Ci nie jest poza działająca pompa.
Skoro ladomat nie puszcza wody to czy jest on poprawnie zainstalowany. Daj zdjęcie z opisem czym jest każda z rur.

Opublikowano (edytowane)

Tak, sterownik tech uruchamia pompę. Czujnik jest zamontowany bezpośrednio na powrocie wody za kolankiem od kotła w stronę laddomatu (żółta kropka na rysunku).Nawet na otwartym krótkim obiegu kotła po rozpaleniu temperatura powrotu wzrosła do 32 stopni, ale jak zamknąłem to spadła na 23 i po ponownym otwarciu już wgl nie wzrosła. Nawet w trakcie palenia na tej rurce powrotnej jest 56 stopni przez obecną wkładkę w laddomacie, czyli będzie wychładzać bufor jeśli dobrze rozumiem

Sprawdzałem laddomat i jest podłączony poprawie, pompa jest od strony podłączenia kotła.

IMG_20231016_201954.jpg

Edytowane przez Ciepelkoo
Dodanie obrazka.
Opublikowano

Zawór zwrotny nie jest gdzieś odwrotnie zainstalowany?
Co się dzieje jak połączysz pompę na krótko by pracowała stale? Powrót kotła jest digrzany i idzie ciepło na bufor?

Opublikowano

Jak zalaczę pompe ręcznie w tech to wygląda na to, że dopiero wtedy jest ten mały obieg kociol-laddomat-powrót do kotła. I po pewnym czasie termostat przepuszcza z bufora jak dobije temperatura. Więc dlatego mam problem z uruchamianiem laddomatu z czujnika na powrocie. Ciepła woda po rozpaleniu dochodzi do laddomatu, ale nie wraca do kotła dopóki ręcznie nie odpalę pompki.

Opublikowano

Czujnik ma być na zasilaniu, tam gdzie jest mierzona temperatura kotła.Jakim cudem ma się nagrzewać ten kawałek, ale 40 stopni to za mało, po co ma pracować i używać energię.Ja mam na 70 włączenie pompy a wkładkę 78.

Opublikowano

Aha 😅 czyli mam zły czujnik przypisany do laddomatu. Zmienię w sterowniku przed następnym paleniem. Przy wkładce 63 którą mam jak ustawie 70 to chyba będzie uruchamiać laddomat i wyłączać co kilka minut. Najlepszą opcją byłaby zmiana wkładki na 72.