Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór bezpieczeństwa 3 bary nie otwiera się przy ciśnieniu 3,4 barów

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez MajkiD,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam dość banalny (tak myślę) problem z moją nowo złożoną instalacją. Wczoraj zalałem wodą swoją wcześniej zaprojektowaną instalację (link tutaj: LINK) w celu sprawdzenia szczelności układu i pojemności. Na szczęście nieszczelności nie było (jedynie 2 zaworki z grzejników, które były wcześniej w układzie otwartym).
Problemem okazał się nowy zawór bezpieczeństwa marki Afriso 3 bary. Chciałem zweryfikować, czy zawór jej poprawny, zatem nabiłem instalację ciśnieniem 3 bary i zawór nie zadziałał. Pomyślałem, że należy nabić go ponad 3 bary i tak nabiłem układ do 3,5 barów - zawór nadal nie zadziałał. W związku z tym piszę tutaj, co w danej sytuacji zrobić. Przyznam, że trochę się zdziwiłem, gdyż myślałem, że zawór ponad 3 bary powinien się otworzyć powyżej 3,0 barów i spuszczać wodę do bodajże histerezy, czyli 2,5 bara? Chyba, że problemem była temperatury wody (świeżo z sieci wodociągowej, czyli ok. 10°C)?

Dodam też, że zawór bezpieczeństwa znajduje się na wysokości ok. 1,5m od zerowego poziomu całej instalacji. Słup wody to 7 metrów. Maksymalne dopuszczalne ciśnienie w instalacji to 4 bary (zbiornik buforowy).
Zastanawiam się też czy aby na pewno nie wybrałem za duży zawór bezpieczeństwa. Zdaję sobie sprawę, że im więcej barów na zaworze bezpieczeństwa, tym potrzebny jest mniejszy zbiornik przeponowy (na czym również mi zależy, gdyż moja instalacja ma w sumie 1060 litrów).
Do instalacji nie łączyłem też jeszcze naczynia przeponowego.

Ponadto, chciałem też zapytać, czy poprawnie dobrałem naczynie przeponowe. Naczynie dobierałem przy użyciu kalkulatora (po stronie ssawnej wg normy PN-B-02414) z linku LINK z parametrami:
- Czynnik: woda
- Temperatura czynnika w stanie początkowym: t1 = 10 [°C]
- Temperatura wody instalacyjnej na zasilaniu: tz = 80 [°C]
- Całkowita pojemność instalacji: V = 1.1 [m3]
- Słup wody: h = 7 [m]
- Nadwyżka ciśnienia w naczyniu: pnad = 0.2 [bar]
- Ciśnienie początku otwarcia zaworu bezpieczeństwa: po = 3 [bar]
- Ubytki eksploatacyjne wody instalacyjnej między uzupełnieniami: E = 1 [%]

image.thumb.png.af30fe1c1739ab37b7eb90ecc14f3e2d.png

Jako wynik wyszło, iż potrzebuję naczynia 94 l (czyli 100l) - czy taka wartość jest na pewno prawidłowa? Czy być może powinienem wykorzystać normę PN-EN-12828 (czym one się różnią?)?

Opublikowano

Instalację CO czy CWU?

Opublikowano

Instalacja CO.

Opublikowano

No to jeszcze czym ogrzewacz.

Opublikowano

Póki co to pompa ciepła 16kW + kocioł węglowy 50kW (przez wymiennik ciepła 110kW).

A co z tym zaworem się stało, masz jakieś przypuszczenia, dlaczego mógł on nie zadziałać?

Opublikowano

Generalnie ten zawór winien mieć 100% otwarcie przy 3,3 barach( o ile mnie pamięć nie myśli to +10% wartości znamionowej.). Skoro nie działa to trafił się Tobie uszkodzony i lub woda do niego nie dopływa stąd brak jego otwarcia.
W tych zaworach można przekręcasz główkę w kółko, z harakterystycznym kłapnięciem. Rozumiem że ten zawór jak mu przekręcisz główkę to puszcza wodę?

Co do wielkości zbiornika przepowowego to jest poprawnie wyliczony. Pytanie tylko gdzie jest podłączony. Skoro kocioł jest podłączony przez wymiennik110Kw, to gdzie jest bufor? W tej samej części instalacji płynnej co kocioł czy PC?
Daj jakiś prosty schemat co jest gdzie.

Opublikowano

Tak, tak, jak przekręcę główkę to woda wylatuje bez problemu.

A czy temperatura nie ma tu znaczenia? 

I jeśli można wiedzieć, zbiornik przeponowy został poprawnie wyliczony? Pytam też o toz bo z innego kalkulatora wyszło mi chyba z 200 litrów przeponowego (na tej samej normie).

Opublikowano

Co do wielkości zbiornika przepowowego to jest poprawnie wyliczony. Pytanie tylko gdzie jest podłączony. Skoro kocioł jest podłączony przez wymiennik110Kw, to gdzie jest bufor? W tej samej części instalacji płynnej co kocioł czy PC?
Daj jakiś prosty schemat co jest gdzie.

Opublikowano

Więc tak, podłączenia do bufora wyglądają następująco:

Projektogrzewania-bufororazksztatkikopia.jpg.69c206d106c3bc39da158b17350c1354.thumb.jpg.1fbd7b6691d2cea36c14f6248ed3c40b.jpg

I też tu przypomnę, że to wszystko było zalane póki co temperaturą 10*C. Wymiennik ciepła i pompa ciepła nie był jeszcze uruchamiany. Od wymiennika ciepła do bufora jest ok. 4 metrów. Wszystko również poodpowietrzane. Zawór bezpieczństwa wpięty jest w czwórnik na 4 krućcu (licząc od dołu bufora) w poziomie (wylot skierowany w dół).

Jeszcze się zastanawiam czy nie podmienić go na 2,5 bara, ale wtedy przeponowy musi być większy. Blokuje mnie również bufor (4 bary) (nie chcę żeby strzelił i zalał parter 😉).

Opublikowano

No to raczej trafilrś na uszkodzony ZB.
Rozumiem że kocioł jak pracuje przez wymiennik i ma swój zbiornik przeponowy jak i ZB? Skoro to są 2.osobne obiegi to każde musi mieć osobne zabezpieczenia.

W zbiornikach prseponowycj ustawia się wstępne ciśnienie. Jeśli dla PC jest jakiś wymóg ciśnienia po stronie CO to ustaw min większe w zbiornikach powiedzmy +0.3 bara np 1.5 bara to na instalacji ustawić 1.6.
Na moje oko ZB wienien mieć 2.5 bara.

Dodałeś może do tej instalacji inhibitor korozji?
W roku poprzednim dołożyłem do instalacji bufor. Po roku czasu rotometry od podłogówki mi tak zarosły rdzą że nie było widać skali.
W tym roku przepłukałem każda pętlę z osobna + każdy grzejnik. Syfu czarnego jak i rudego wypłynęło bardzo dużo. By w tym roku po instalacji nowego kotła nie było powtórki dodałem do całego bufora całe 20l inhibitora korozji. A nie jest on teraz tani.
Skoro to woda z bufora właściwie w 100% będzie ganiana przez wymiennik PC to czy on się nie zapcha za kilka miesięcy?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Drobna aktualizacja, nabiłem przed chwilą układ raz jeszcze i najprawdopodobniej miałeś rację... Z tym ciśnieniem otwarcia 😀

Nabiłem instalację ciśnieniem 3,5 bara (manometr tyle pokazał), ale zawór bezpieczeństwa znajduje się ok. 1,5m nad manometrem, czyli na ZB było wtedy 3,35 bara no i wybiło zawór bezpieczeństwa, ciśnienie spadło do bodajże 2,7 / 2,8 bara (manometr) (czyli w punkcie ZB ok. 2,5 / 2,6 bara). Zatem chyba działa 😀

I tak, kocioł ma swój zbiornik przelewowy (musi być na układzie otwartym).

Co do przeponowego, z tego co czytam i oglądam to mam go ustawić na 1 bar (po stronie poduszki) i ciśnienie w instalacji mogę mieć w zakresie od 1 bara do 2,5 bara.

Poziom statyczny mam 0,7 bara i dodaję na zapas 0,2 bara. Zgadza się?

Co do inhibitora to tak, też będę go dodawał. Koszta trochę przerażają, bo wyjdzie ponad 1000zł za sam inhibitor dla mojej instalacji. A do układu zamkniętego mam separator zanieczyszczeń z magnezem Afriso, pod obieg pompy ciepła i wymiennika. Myślę, że nie będzie źle.

Opublikowano

Jak zbiorniki przeponowe będą ustawione na 1 bar to przy zimniej wodzie na instalacji powinieneś dać ok 1.1 bara. Jak tylko temperatury wody będzie rosła to ciśnienie także.
U mnie zbiorniki są na 0.9bara, ciśnienie w instalacji to 1.0. Gdy nagrzeje wodę w całym buforze do 65* ciśnienie wynosi już 1.5 bara. Przy nagrzaniu do 75 ciśnienie wzrastało do 1.8 bara. Tyle że u mnie są 3 zbiorniki 2x35l i 1x18l.

Gdy teraz nabiłeś do 3.5 to zbiorniki były już pełne.

Opublikowano

Super, dziękuję bardzo.

A mam jeszcze pytanie, tak mnie naszło na rozkminę. Mam teraz zamiar podłączyć przeponowy 100L, ale będę chciał również podłączać w przyszłości podłogówkę w garażu. Wiem, że będę musiał pewnie dołożyć przeponowy i obliczyć dodatkową ilość litrów w instalacji. I teraz pytanie - przeponowy 100L mam na poziomie 0m (najniższy poziom instalacji), drugi przeponowy chciałbym zawiesić ok. 1,5  metra wyżej względem zbiornika przeponowego 100L - jakie tam ciśnienie powinien nabijać od strony poduszki? Również takie samo jak przy przeponowym przy poziomie 0m? Czy odjąć ciśnienie statyczne, czyli 0,15 bara?

Opublikowano

Jak już to takie samo. Do kilku petli podłogówki niech wejdzie 20l to moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania kolejnego zbiornika.
Zaplanuj sobie możliwość dodania zostawić jakieś wyjście. Gdy ciśnienie będzie rosło z 1.1 do 2 barów i lepiej to dołożysz kolejne naczynie.

• Lubię to 1