Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

pytanie jak w temacie. Mam tech I2PLUS, który może sterować pompą CWU i czujnikiem CWU. Nadzoruje też prace grup pompowych CO. Połączenie z kotłem po OT.

Czy kocioł powinien sam sterować CWU poprzez czujnik czujnik NTC wpięty w niego? Nie ma możliwości podpięcia i sterowania pompą. Czy też wpiąć to wszystko w Tech i tam zostawić serwowanie? Mam obawy czy sterownik po OT może sterować zaworem trójdrożnym w piecu i temperaturą zasilania CWU.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem po co Ci grupy pompowe z mieszaczem skoro masz 100% podłogówki i kocioł gazowy kondensacyjny ?

Opublikowano (edytowane)

@ARRO28 Nie wiem kto Cię namówił na ten sterownik. On oczywiście obsłuży wszystko to co masz. Tylko po co grupy pompowe, jak nie masz bufora ciepła, lub innego źródła ciepła które by to wymagało. Kocioł pociągnąłby to wszystko na swojej pompie. Trzeba było zainwestować w inny sterownik, który ogarnąłby siłowniki na zaworach. Taki sterownik również ogarnąłby CWU jak byś chciał.

To co teraz robisz, to dublujesz sobie sterowanie, tylko po to, aby obsłużyć dwa siłowniki ARM 343, których mogłoby tam nie być. Jest oczywiście w tym jeden bardzo duży plus. Nie jesteś do końca uzależniony od kotła. Możesz wstawić bufor ciepła (w tym wypadku grupa pompowa jest obowiązkowa), a do niego podłączyć wszelakie źródła ciepła. Kocioł na pelet, węgiel, grzałkę elektryczną, pompę ciepła, solary i wszystko to co jeszcze nie wymyślili. 🙂 

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

@vps1 chce mieć inne temperatury w 2 strefach w domu. Poza tym chce miec możliwość wyłączenia jednej z nich przy zachowaniu pelnej sprawności jednej z nich. Tak wiem ze to mozna zslatwic zwyklym zaworem.

Sporo wiedzy złapałem niestety po instalacji. Wprowadził mnie w błąd generalny wykonawca mojego domu. Cóż za niewiedzę sie płaci. 

Dziś zrobilbym to inaczej i prościej...

Teraz muszę opanować to co jest. Nie wyrzucę przecież. 😟

Opublikowano

@vps1 dokładnie o tym myślałem. Wada tego urządzenia jest brak OT. Reszta prosta jak budowa cepa i za ok 250pln!

Opublikowano

@wacio1967 Czy znasz inny sterowni który obsłuży mi te zawory mieszające? Mogę go zwrócić. Niestety grup pompowych nie mogę. Namówił mnie na nie generalny wykonawca domu. Zapłacone.... Bufora teraz nie rozważam. Może kiedyś jak założę solary lub PC. Czekam na dobre dofinansowania dla nowych domów. W tej chwili nie znalazłem takich  by to się opłacało zakładać. Te grupy bym zostawił. Mleko rozlane. Może tańszy sterownik się znajdzie?

Opublikowano

Witam , bardzo podobny mamy w swoich zestawach z grupami pompowymi ze sprzęgłem , ale same sterowniki też mogę zaoferować w podobnej cenie . Sterownik ma dodatkowo wyświetlacz na którym jest wyświetlana temperatura zasilania i powrotu każdej grupy pompowej , oraz praca styku który podpinasz pod kocioł .

1L2A5579.jpg

1L2A5583.jpg

1L2A5570_1 kopia.jpg

podlaczenie.png

broszura finbox v2.pdf

• Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, ARRO28 napisał(a):

Czy znasz inny sterowni który obsłuży mi te zawory mieszające? Mogę go zwrócić. Niestety grup pompowych nie mogę.

Jest wiele sterowników co obsłuży Ci dwa zawory. Zanim coś zaczniesz oddawać i kombinować, to zastanów się dwa razy.

Ten sterownik co proponuje @vps1 raczej się nie nadaje. On obsługuje pompy, a nie zawory mieszające. Ten Twój poradzi sobie bez problemu. Zastanawiam się, czy brałeś pod uwagę sterowanie każdego pomieszczenia z osobna.

W tym pierwszym poście może trochę źle napisałem. Chodziło mi o to, że instalacja mogła być zrobiona bez zaworów mieszających. Wtedy nie trzeba takiego sterownika jak kupiłeś. Wprowadziłem Cię w błąd. Do tej instalacji co masz w tej chwili, to ten sterownik nadaje się w 100% i jest bardzo dobrym sterownikiem (to jest moje zdanie bo też korzystam z TECH). 

Ja u siebie likwidowałem zawór mieszający, bo zlikwidowałem grzejniki i mam tylko OP. Chodziło to tylko na pompie z pieca gazowego i dało radę bez problemów. Teraz mam bufor ciepła z grzałkami i wróciłem do grupy pompowej. Prawdopodobnie mam taką jak Ty. 

Z tym że ja mam każde pomieszczenie z osobna opomiarowane sterownikiem TECH L-7, który ogarnia sterownik TECH i-1M który jest odpowiedzialny za zawór mieszający ze sterownikiem ARM-343. Cała reszta sterowania, to samoróbka.

image.thumb.png.b2ce1d7f501581f83b231334b206e7a5.png

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za info. Bardzo użyteczne. Brałem pod uwage sterowanie kazdym pomieszczeniem z osobna ale na chwilę obecną musi poczekać. Mam zrobione okablowanie do listw i rozdzielaczy. Wychodziło mi sporo drożej niż i2 i te grupy.

Widzę na zdjęciu moduł wifi. Czy sterujesz nim listwy podłogówki czy też służy Ci do komunikacji z net? Warto w tym drugim przypadku?

Ps. Lubię taki porządek w instalacji jak u Ciebie! Super.

A

Edytowane przez ARRO28
Opublikowano

Moduł WiFi służy do połączenia z netem. Mogę sterować wszystkimi ustawieniami z komputera i smartfona. Jak masz możliwość (okablowanie), to moduł kablowy do łączenia z netem jest bardziej stabilny.

Jak myślisz o sterowaniu we wszystkich pomieszczeniach, to zacznij od ilości obiegów (pomieszczeń). Większość sterowników TECH obsługuje do 8 pomieszczeń. Jest możliwość łączenia urządzeń.

Tutaj masz konfigurator. https://www.techsterowniki.pl/konfigurator-systemow/pl

• Lubię to 1