Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica rur PEX w nowej instalacji C.O. rozszerzalność liniowa rur.

DamianG

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

to mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się przywitać. Przeczytałem kilka tematów, widzę, że panuje na forum całkiem przyjemna atmosfera, mam nadzieję, że i tym razem pomożecie :). 

Remontuję mieszkanie ~50m^2 i powoli zabieram się za C.O. Poniżej kilka informacji o instalacji.

• Zasilanie kotłem gazowym 2-funkcyjnym(3-20kW) C.O i C.W.U.
  • Układ trójnikowy, rury PEX. 
  • 3 grzejniki cv33 600x1100mm umieszczone pod oknami, 1 grzejnik łazienkowy pionowy 500x1800mm.
  • Obliczeniowe zapotrzebowanie lokalu na moc grzewczą ~5kW, przy dzisiejszych zimach pewnie w większości będzie polowe tego.
  • Sumaryczna moc grzejników dla parametru 55/45/20 ~5kW.
  • Poniżej załączam schematyczne rozmieszczenie komponentów na rzucie mieszkania z góry.

Do rzeczy, jaka według Was powinna być średnica rury pex w poszczególnych odcinkach?

Znajomy instalator zasugerował polecieć z kotła do 1 trójnika pex20, potem z trójnika do 1 grzejnika pex16, do grzejników 2,3,4 pex20, nastęnie z grzejnika 2 do 3 pex 16 i z 3 do 4 też pex16.

Z kalkulatorów online wyszło mi bardziej z kotła do 1 trójnika pex25, potem z trójnika do 1 grzejnika pex16, do grzejników 2,3,4 pex20, z grzejnika 2 do 3 też pex20 i z 3 do 4 pex16.

Jak Wy myślicie? Czy w tak prostej instalacji w ogóle ma to znaczenie? Czy są jakieś negatywne skutki zbyt dużej średnicy rur, oczywiście powiedzmy w zakresie 1 dymensji?

Przy okazji:

• Co oprócz standardowych zaworów przy kotle oraz filtrów na gazie i zasilaniu CO powinno znaleźć się w takiej instalacji, albo "co nie trzeba ale warto"? Patrząc na kotłownie w nowoczesnych domach to nieraz można oczopląsu dostać od ilości elementów. 
  • Jako, że wszystkie grzejniki ustawione są w jednej linii, czy powinienem martwić się rozszerzalnością wzdłużną rur? Może wygiąć gdzieś po drodze rurki zasilające w "U" celem umożliwienia kompensacji?
  • Są jakieś szczególnie polecane syfony do odprowadzania kondensatu? Coś się sprawdza lepiej/gorzej, lepszy suchy/mokry?CO_rzut_pogldowy2.thumb.png.60149fdde416a2d1dfc3310b7b29008c.png

1 godzinę temu, DamianG napisał(a):

Z kalkulatorów online wyszło mi bardziej z kotła do 1 trójnika pex25, potem z trójnika do 1 grzejnika pex16, do grzejników 2,3,4 pex20, z grzejnika 2 do 3 też pex20 i z 3 do 4 pex16.

Zrób tak jak piszesz, złączki rury PEX mają spore zwężenia w środku, jak dasz na "styk" to instalacja będzie głośna.

Potrzebny jest na powrocie filtr albo filtr z separatorem magnetycznym, ten drugi to strata kasy dla nowej instalacji.

PEX praktycznie nie ma wydłużenia liniowego, więc kompensacja nie jest potrzebna

Syfon powinien być mokrego typu, najlepiej dostosowany do modelu kotła.