Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie sterowanie kotła zasypowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, będe montował kocioł "zagazowujący drewno" Setlans Selvan. Chciałem założyć elektroniczny miarkownik ciągu Unister Duo, pompę obiegową Wilo Yonos Plus oraz laddomat i bufor 500l. Chciałbym uniknąć problemu wychładzania bufora po wygaszeniu kotła aby taki efekt uzyskac to czy muszę mieć czujnik temp. w kominie i do tego jakiś sterownik? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

No właśnie sam nie wiem czy kombinować z jakimiś sterownikami czy tylko założyć miarkownik ciagu? Rozumiem ze miarkownik ciągu otworzy klapkę żeby wpuścić wiecej powietrza i podnieść  temperature na kotle do zadanej ale co jeśli w kominie nie będzie wystarczającego ciągu to chciałbym zeby uruchomił się wentylator wyciągowy i wspomogł ciag. Czy da sie zeby to jakoś współpracowało? Co zrobic żeby po wygaśniżciu w kotle pompa nie goniła nadal wody i nie wychładzała bufora?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo dziekuje za pomoc zamontowałem elektroniczny miarkowni ciągu Unister DUO pytanie mam gdzie powinien byc czujnik temperatury załacząnia pompy CO w buforze czy na rurze zasilające? I czy Laddomat pracuje cały czas kiedy w kotle sie pali czy jak pusci juz na bufor to powienn się wyłączyć? Czy w dolniakach zapala Wam się cały wsad?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam w buforze 1/3 wysokości bufora od góry start pomp grzejnikowych od 50 histereza 5 stopni tylko mam piec lazar. 

Edytowane przez stonefistt
Opublikowano

Gdzie ostatecznie wylądował czujnik ?? I czy się sprawdza to miejsce ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie do sterowania , bo rozumiem ze jak bufor osiągnie zadaną temperaturę to wyłączy pompę a potem po podniesieniu temperatury pieca zamknie się miarkownik. Pytanie dotyczy czy piec nie zagotuje wody jeśli  zostanie w nim drzewo/żar. I drugie pytanie jeśli nie osiągnie temperatury a braknie drzewa to chyba pompa się nie wyłączy.

Opublikowano
W dniu 28.10.2022 o 10:40, Piecuch19 napisał(a):

Nie wiem kiedy? I czy w ogóle wykorzystasz ten zapas mocy? ale chciałeś mieć zapas to masz, a sprzedawca ma większą prowizje od droższego kotła - stąd te jego stwierdzenia i "fachowe doradztwo".

No tego do końca jeszcze nie zbadałem, myślę że w okresie zimowym będzie ciągły pobór ciepła z bufora więc zagotować będzie trudniej ale poza sezonem zimowym może wystąpić takie zagrożenie