Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie sterowanie kotła zasypowego

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam, będe montował kocioł "zagazowujący drewno" Setlans Selvan. Chciałem założyć elektroniczny miarkownik ciągu Unister Duo, pompę obiegową Wilo Yonos Plus oraz laddomat i bufor 500l. Chciałbym uniknąć problemu wychładzania bufora po wygaszeniu kotła aby taki efekt uzyskac to czy muszę mieć czujnik temp. w kominie i do tego jakiś sterownik? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

No właśnie sam nie wiem czy kombinować z jakimiś sterownikami czy tylko założyć miarkownik ciagu? Rozumiem ze miarkownik ciągu otworzy klapkę żeby wpuścić wiecej powietrza i podnieść  temperature na kotle do zadanej ale co jeśli w kominie nie będzie wystarczającego ciągu to chciałbym zeby uruchomił się wentylator wyciągowy i wspomogł ciag. Czy da sie zeby to jakoś współpracowało? Co zrobic żeby po wygaśniżciu w kotle pompa nie goniła nadal wody i nie wychładzała bufora?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo dziekuje za pomoc zamontowałem elektroniczny miarkowni ciągu Unister DUO pytanie mam gdzie powinien byc czujnik temperatury załacząnia pompy CO w buforze czy na rurze zasilające? I czy Laddomat pracuje cały czas kiedy w kotle sie pali czy jak pusci juz na bufor to powienn się wyłączyć? Czy w dolniakach zapala Wam się cały wsad?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam w buforze 1/3 wysokości bufora od góry start pomp grzejnikowych od 50 histereza 5 stopni tylko mam piec lazar. 

Edytowane przez stonefistt
Opublikowano

Gdzie ostatecznie wylądował czujnik ?? I czy się sprawdza to miejsce ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie do sterowania , bo rozumiem ze jak bufor osiągnie zadaną temperaturę to wyłączy pompę a potem po podniesieniu temperatury pieca zamknie się miarkownik. Pytanie dotyczy czy piec nie zagotuje wody jeśli  zostanie w nim drzewo/żar. I drugie pytanie jeśli nie osiągnie temperatury a braknie drzewa to chyba pompa się nie wyłączy.

Opublikowano
W dniu 28.10.2022 o 10:40, Piecuch19 napisał(a):

Nie wiem kiedy? I czy w ogóle wykorzystasz ten zapas mocy? ale chciałeś mieć zapas to masz, a sprzedawca ma większą prowizje od droższego kotła - stąd te jego stwierdzenia i "fachowe doradztwo".

No tego do końca jeszcze nie zbadałem, myślę że w okresie zimowym będzie ciągły pobór ciepła z bufora więc zagotować będzie trudniej ale poza sezonem zimowym może wystąpić takie zagrożenie 

Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty