Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem piec ling duo 25 kw . Od tygodnia zacząłem palić owsem. Moje spostrzeżenia to , dwa worki po 100 kg przy obecnych temperaturach starczają na 3 dni . Jak dla mnie rewelacja :-)) Mieszkanie to stary 40 letni dom po dziadku ocieplony okna drewniane podwójne z wkładką aluminiową , ok 130 m. Moje ustawienia to czas podawania 6 s co 20 s i czas podtrzymywania 22 minuty. Dmuchawa jest ustawiona na 28% klapka może otwarta ok 2 cm . Oczywiście retorta wymieniona na specjalną do owsu bo inaczej kanały by się zapychały z powietrzem . Co do spalania to kopiec mam bardzo duży troszkę mam spieków zbitych kuleczek owsu ,ale myślę że odpowiednia regulacja przesłoną od powietrza powinna coś pomóc. Gorąco polecam ten piec.

Opublikowano

Witam, od tygodnia jestem posiadaczem ling duo 25kw. Palimy owsem ale nie mamy tej specjalnej retorty, temperatura nie przekracza 40 stopni na piecu a powrót 22. Mamy nadzieje że jak kupimy tą retortę to będzie wszystko ok. Chciałem się zapytać czy tylko retorta jest potrzebna żeby palić owsem czy może coś jeszcze? Może pan napisać jaka jest różnica spalania węgla a owa ile potrzeba kg węgla na dobę i na jak długo starcza podajnik.

Opublikowano

Za retortę zapłaciłem 120 zł i w sumie aby to zostało zmienione w piecu. Paliłem przez chwile na standardowej ale zapychał mi się kanał co chwile i czyścić musiałem , ale i palenisko i kopiec był bardzo mały na tej retorcie. Jeśli chodzi o spalanie to do podajnika wchodzą dwa worki po 50 kg . Czyli 100 kg mi to starcza na ok 3 dni przy ustawieniu 6s podawanie i co 20 s dmuchawa 28 % częściowo otwarta. Owies kupiłem suchutki za 300 zł za tonę zapakowany już. Bardzo ważne jest regulowanie mocy dmuchawy klapką aby spieków nie było to musisz już sam wyregulować. Mam pogodówkę ustawione 6 na krzywej i tmp obok 22-23. Piec wyłącza mi się przy temperaturze 59 przy obecnej temperaturze na dworze -2 .

Opublikowano

Co do różnicy najpierw zacznę od ceny za ekogroszek dobrej jakości zapłąciłęm 800 zł za tonę , można kupić za 650 zł ale nie polecam bo straszne spieki dużo smoły. Spalanie w pełni zasypany podajnik starczał mi na 6 dni. Szybko piec osiągał temepraturę roboczą ok 1 minute 1 C . Jeśli chodzi o owies to jest przelicznik kaloryczności na 1 tonę eko groszku potrzeba 1,5 tony owsu. Co do temperatury kotła potrzebuje ok 3 minut pracy aby podnieść temperaturę roboczą o 1 C . Także jest duża różnica w kaloryczności. Ale cena wszystko wynagrodzi :-)) 1 tona owsu przy dobrze zestrojonemu piecowi powinno wystarczyć na 1 miesiąc.Zobaczymy jak przyjdą mrozy po -20 stopni jakie będzie spalanie. Pozdrawiam

Opublikowano

a czy to możliwe że na zwykłej retorcie temperatura może dojść tylko na 40 stopni? jutro zamówię retortę na owies serwisant nie ma pojęcia co jest grane. My kupiliśmy owies za 250zł za tonę w okolicach Bydgoszczy

Opublikowano

A więc tak kolego , retorta na owies jest dużo szersza tzn mieści się idealnie w piecu ale jest większy kopczyk dużo szerszy i to daje więcej pary :-))) Dodatkowo zabezpiecza kanały które dostarczają powietrze żeby się nie zapychały. Co do katalizatora duża szamot ten cały wkładasz nad retortą na najniższą półkę a te dwa kawałki co masz dajesz na samą górę nad górne palenisko ostatnie drzwiczki na górze. Ja mam tak u siebie i dobrze pali się . Górną szamotówke możesz 2 cm odsunąć od czopucha tzn zostawić małą szparkę . Ja jestem z okolic Olsztyna Nidzica płaciłem 300 zł za owies w tym roku zbierany , jest suchutki to podstawa by się dobrze palił. Coś z parametrami masz nie tak podstawa to bardzo niska moc dmuchawy do 28% nie więcej bo wydmucha tobie z retorty paliwo. Na tej zwykłej retorcie ja paliłem i nie było źle ale zapychał się kanał i kaplica bez powietrza owies nie spali się . Jeśli paliłeś wcześniej drzewem w górnej komorze to na 100% masz zapchane płomienniki pod czerwoną osłoną masz drzwiczki . Szkoda palić drzewem w tym piecu zaraz smoła i zapycha się.

Opublikowano
Co do różnicy najpierw zacznę od ceny za ekogroszek dobrej jakości zapłąciłęm 800 zł za tonę , można kupić za 650 zł ale nie polecam bo straszne spieki dużo smoły. Spalanie w pełni zasypany podajnik starczał mi na 6 dni. Szybko piec osiągał temepraturę roboczą ok 1 minute 1 C . Jeśli chodzi o owies to jest przelicznik kaloryczności na 1 tonę eko groszku potrzeba 1,5 tony owsu. Co do temperatury kotła potrzebuje ok 3 minut pracy aby podnieść temperaturę roboczą o 1 C . Także jest duża różnica w kaloryczności. Ale cena wszystko wynagrodzi :-)) 1 tona owsu przy dobrze zestrojonemu piecowi powinno wystarczyć na 1 miesiąc.Zobaczymy jak przyjdą mrozy po -20 stopni jakie będzie spalanie. Pozdrawiam

 

Co do ekonomiki palenia owsem to dyskutowałbym na ten temat...

Drugi sezon palę w LING DUO 25 KW retopalem 25 MJ z Piasta. Kupiłem go w maju w cenie 550 zł/tonę z dowozem z kopalni - więc jest suchy. Przez ostatnie dwa miesiące kocioł zużywał ok. 14-17 kg groszku/dobę co dało ok. 500 kg/miesiąc (jakieś 270 zł). Zasobnik wystarczał na 10-12 dni. W przypadku ujemnych temperatur rzędu -10...-15 st. zasobnik wystarcza na ok. 7 dni. Natomiast latem w trybie grzania wody użytkowej - jakieś 80-100 kg/miesiąc. Nie ma problemów z osiągnięciem zadanej temperatury. Oczywiście są też minusy tego opału - spieki czy wynoszenie popiołu co 2-3 dni. Na pewno też kocioł trzeba czyścić częściej z sadzy. Ale cena wszystko wynagrodzi... :D

Opublikowano

Czy 40 stopni na piecu wystarcza Wam do ogrzania domu przy temperaturach na zewnątrz w okolicy 0 stopni?

 

Ja utrzymując temp. na piecu 40-45 stopni mam w domu zaledwie 18-19 st. :D Dom nieocieplony, wszystkie okna PCV.

Opublikowano

Barteks szybko zajebiesz piec jak tak niską temperaturę roboczą .W instrukcji jest napisane minimum 55-60 Jak niżej będzie piec zardzewieje i zapcha się , ja mam u siebie w granicy 60 stopni i na powrocie ok 50 .

Opublikowano

płyty szamotowe są na miejscu cała całkiem na dole a dwie na górze dom nie ocieplony nie mieszkamy tam, palimy tylko żeby nie zamarzło teraz jest na piecu 34 powrót 22 stopni c ustawienia podawanie 9 s przerwa 48 s ale bez tej miski retortowej serwisant jest tępy i tak ustawia nie zna się, żałuje tego pieca tyle kasy to naprawdę nie jest wart! pomóżcie mi proszę mój nr gg 2787654

Opublikowano
Barteks szybko zajebiesz piec jak tak niską temperaturę roboczą .W instrukcji jest napisane minimum 55-60 Jak niżej będzie piec zardzewieje i zapcha się , ja mam u siebie w granicy 60 stopni i na powrocie ok 50 .

Niestety nie mam termostatów na grzejnikach i gdybym utrzymywał 60 stopni na kotle, to miałbym saunę w domu :D

Opublikowano

Ja mam kolego i głowice na grzejnikach i w kuchni termostat z pokrętłem który sterują pracą pompy C.O . Oczywiście piec chodzi na pogodówce mam czujnik temperatury. Za niska temperatura w kotle zniszczy go zapcha piec , pisze w instrukcji i temperatura na powrocie powinna oscylować w ok 50 C .

Opublikowano

Witam

 

Panowie, mam problem z kotłem LING 15kw, a właściwie ze sterownikem, niby najnowszy "economic premium" a już czwarty, zawiesza mi się podawanie paliwa najczęsciej w momencie przechodzenia z trybu letniego w zimowy, do tego nie współpracuje z eurostarem, mimo osiągnięcia temp zadanej on dalej otwiera siłownik i w domu temp rośnie, a piec prawie cały czas pracuje w cyklach, pogodówkę mam ustawiona na 1 i 12 st temp.pok.!!!!

wariacja!!!

czy ktos miał podobne problemy?

 

i jeszcze jedno pytanie - czy ktos ma kociol z tym sterownikiem i mógłby sprawdzić czy przy wysokich parametrach (temp kotła ok 65* i powrotu 45* oraz osiągniętej temp zadanej na sterowniku) działa funkcja rozpalania tj czy załącza sie podajnik i wentylator?

 

W klimoszu raz mówią że to powinno działać niezależnie innym razem że tylko przy niskich temp kotła

 

pozdrawiam

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panie Pawle i Łukaszu macie siłowniki na zaworach 4d? Jeśli nie to wypnijcie z zacisków modułu regulatora czujnik C.O.

 

dodatkowa rzecz to odpowiednie ustawienia czasu podawania i postoju paliwa na pewno pomogą w uzytkowaniu kotła i właściwym wygrzaniu budynku.

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam kolegów mam nadzieje że mój filmik nieco pomógł , moje nowe uwagi i wskazówki odnośnie klimosza. Bardzo ważne jest uszczelnienie silikonem retorty którą wymieniliście na owsianą. Miałem przedmuchy pod retortą i w piecu paliło się różnie . Po uszczelnieniu silikonem wysokotemperaturowym jeszcze lepiej spala mi się owies. Dmuchawę zmniejszyłem na 25% a reszta bez zmian . Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

dziś zaczeliśmy palić owsem i pali się nie za dobrze. Strasznie się dymi, temperatura spadła do 51-56 max. Jakie powinniśmy ustawić parametry, aby zwiększyć wydajność pieca? Palimy w nowo wybudowanym domu, nieocieplonym, o powierzchni 300 m2.

Dziś był u nas serwisant i ku zaskoczeniu nie powiedział nic czego tak naprawde byśmy nie wiedzięli. Poza tym stwierdził, że mamy najnowszy sterownik i on pierwszy raz się z takim spotkał. Bowiem u nas nie ustawia sie np.mocy dmuchawy w % a w sekundach, nie można też zmienić czsu podawania paliwa.

Opublikowano

Ku naszemu zaskoczeniu piec się rozkręcił:huh: i wczoraj temperaura wynosiła 67, a na powrocie było 38-39 st. Jednak w nocy piec się wygasił z niewiadomych powodów, paliwo było w zasobniku, nie zmienialiśmy żadnych ustawień. Co mogło się stać?

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam kolegów widzę że każdy chce palić owsem ale zapomina o ważnych sprawach. Po swoich doświadczeniach mogę wam poradzić. Moje przykazania.

 

-Owies musi być suchutki

-co 24 godziny należy przeczyszczać pod retortą kanał dwie śruby dostaje się tam niespalony owies, poprzez kanały w retorcie nic na to się nie poradzi.

-specjalna retorta do palenia owsa , jest większa od tej na groszek i szerszy ma talerz

-raz w tygodniu należy przeczyścić płomienniki

-ja dodaje obierki suchego ziemniaka do paleniska lepsze niż sadpol nie niszczy szamotów.

-szamot ten cały powinien znajdować się na najniższej półce nad paleniskiem , zaś ten podwójny na samej górze przy wylocie do płomienników.

-temperatura powrotu minimum 50 C , jeśli macie niżej piec wam szybko skoroduje.

 

Moje ustawienia na dzień dzisiejszy przy tych mrozach.

 

podawanie 8s co do 20s czas podtrzymywania 22 minuty , dmuchawa moc 28%, przesłona od wentylatora odkryta na ok 3 cm. Piec mój chodzi na pogodówce co widać na zdjęciu :-)) przy -20 piec daje równe do 78C na kotle. Także uważam że to świetny wynik jak na kaloryczność owsa , na powrocie temepratura oscyluje w okolicy 56 stopni

Opublikowano

Witam kolegów widzę że każdy chce palić owsem ale zapomina o ważnych sprawach. Po swoich doświadczeniach mogę wam poradzić. Moje przykazania.

 

-Owies musi być suchutki

-co 24 godziny należy przeczyszczać pod retortą kanał dwie śruby dostaje się tam niespalony owies, poprzez kanały w retorcie nic na to się nie poradzi.

-specjalna retorta do palenia owsa , jest większa od tej na groszek i szerszy ma talerz

-raz w tygodniu należy przeczyścić płomienniki

-ja dodaje obierki suchego ziemniaka do paleniska lepsze niż sadpol nie niszczy szamotów.

-szamot ten cały powinien znajdować się na najniższej półce nad paleniskiem , zaś ten podwójny na samej górze przy wylocie do płomienników.

-temperatura powrotu minimum 50 C , jeśli macie niżej piec wam szybko skoroduje.

 

Moje ustawienia na dzień dzisiejszy przy tych mrozach.

 

podawanie 8s co do 20s czas podtrzymywania 22 minuty , dmuchawa moc 28%, przesłona od wentylatora odkryta na ok 3 cm. Piec mój chodzi na pogodówce co widać na zdjęciu :-)) przy -20 piec daje równe do 78C na kotle. Także uważam że to świetny wynik jak na kaloryczność owsa , na powrocie temepratura oscyluje w okolicy 56 stopni

post-12817-1264519908_thumb.jpg

Opublikowano

Też usiłuję palić owsem, ale jakoś nie za bardzo mi wychodzi. Serwisant polecił mi owies + eko groszek, było lepiej, ale osiągi też nie za bardzo zadowalające. a teraz przy tych mrozach to już tylko eko groszek,ale w dalszym ciąg mam problemy z ustawieniem.

Przy paleniu samym owsem piec Ling Duo 25 osiągał 60, na powrocie nie więcej niż 25-27, po czym spadał do 49, a na powrocie było 18-20. No tragedia, z ustawieniami próbowaliśmy już wszystkiego, więcej powietrza, mniej powietrza, więcej podawania, już nie wiemy jak go ustawić. Dodam tylko, że to jest dopiero wybudowany dom, jeszcze bez ocieplenia.

Ale ostatnio zastanawiam się nad paleniem miałem, tylko nie wiem czy można a jeśli tak to w jaki sposób.

Czekam na rady B)

Opublikowano

Paweł007,

Twoje 7 przykazań jak najbardziej cenne i każdy użytkownik pieca powinien je stosować. Przy ustawieniach 8/20 masz spalanie rzędu 70 kg na dobę, co przy tych temperaturach zewnętrznych jest chyba do przyjęcia (około 21 zł/doba). Osobiście zaczynam walczyć z Twoim drugim przykazaniem, bo wydaje mi się że to błąd konstrukcyjny rusztu powoduje przesypywanie się ziaren do mieszacza. Za każdym razem zbiera mi się tam około 3 kg owsa i nie ważne czy czyszczę raz na dobę, czy co godzinę. Mam już pewien plan działania i jutro zacznę, a o efektach powiadomię. Na razie nie zapeszam. A tak na marginesie: moje dzisiejsze ustawienia - 5/13.

Wabik222

Nie baw się w mieszanie eko groszku z owsem, a raczej wymień serwisanta. Proponuje Ci jakąś paranoiczną papraninę. Moja rada jest taka. Rozpal piec na samym owsie, kulnij go do 70'C na pozamykanych grzejnikach, a potem (niestety) czeka Cię latanie po całym domu i stopniowe ich otwieranie. Ten spadek temperatury u Ciebie to efekt chłodzenia pieca wodą powrotną. Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.