Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrzenie Instalacji Co Typu Otwartego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów. W tym roku na prośbę mieszkańców mojego bloku zrobiłem kurs palacza uprawniający mnie do palenia w przyblokowej kotłowni. Moje doświadczenie w tej materii jest zatem niewielkie. Przedstawiam dręczący mnie problem. Problemem tym jest krążące w pionach powrotnych powietrze powodujące dudnienie i szum w rurach co doprowadza mieszkańców do furii zwłaszcza nocą. W budynku (4 piętra) jest instalacja typu otwartego ze zbiornikiem wyrównawczym na dachu. Ponadto na 4 piętrze pod samym sufitem znajduje się zbiornik, który wydaje mi się ma pełnić rolę magazynu powietrza. Z tego zbiornika do zlewu w kotłowni poprowadzona jest rurka zakończona zaworem. W kotłowni tuż nad zlewem umieszczone są 3 rury: rura sygnalizacyjna ( leci z niej woda po przepełnieniu instalacji wodą) rura zakończona zaworem z manometrem ( pokazuje poziom wody w zbiorniku wyrównawczym ) oraz wspomniana rurka biegnąca od zbiornika z powietrzem. Kiedy słyszę w rurach wspomniane bulgotanie schodzę do kotłowni, wyłączam pompę cyrkulacyjną, odkręcam zawór na rurce odpowietrzenia. Przez pierwsze 15 sekund leci z niej tylko sama woda ale to woda będąca w rurze biegnącej aż na 4 piętro. Potem zaś z rury zaczyna wydobywać się samo powietrze ( zbiornik się opróżnia) a po jego wydaleniu znowu zaczyna z rurki lecieć woda. Zamykam więc zawór, włączam pompę, instalacja została odpowietrzona. Wchodzę do domu i delektuję się ciszą w rurach:-)) Niestety mój spokój trwa 2 GODZINY. Po czym znowu słychać z początku słabe bulgotanie tak że po około 8 godzinach sytuacja wraca do stanu sprzed odpowietrzania. Teraz mam pytanie do Was drodzy forumowicze. Czy w prawidłowy sposób odpowietrzam moją instalację? Może robię to niewłaściwie? A jeśli robię wszystko dobrze to dlaczego powietrze wraca do instalacji? Skąd się bierze? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano
(....)

... Kiedy słyszę w rurach wspomniane bulgotanie schodzę do kotłowni, wyłączam pompę cyrkulacyjną, odkręcam zawór na rurce odpowietrzenia. Przez pierwsze 15 sekund leci z niej tylko sama woda ale to woda będąca w rurze biegnącej aż na 4 piętro. Potem zaś z rury zaczyna wydobywać się samo powietrze ( zbiornik się opróżnia) a po jego wydaleniu znowu zaczyna z rurki lecieć woda. Zamykam więc zawór, włączam pompę, instalacja została odpowietrzona. Wchodzę do domu i delektuję się ciszą w rurach:-)) Niestety mój spokój trwa 2 GODZINY. Po czym znowu słychać z początku słabe bulgotanie tak że po około 8 godzinach sytuacja wraca do stanu sprzed odpowietrzania. Teraz mam pytanie do Was drodzy forumowicze. Czy w prawidłowy sposób odpowietrzam moją instalację? Może robię to niewłaściwie? A jeśli robię wszystko dobrze to dlaczego powietrze wraca do instalacji? Skąd się bierze? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Witam.

Żle odpowietrzasz instalację.Po każdym odpowietrzeniu trzeba uzupełnić poziom wody w naczyniu wzbiorczym aż do przelewu.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano
Możesz rozrysować schemat instalacji?

Nawet się nie podejmę tego trudnego zadania:-((

Poprzedni palacz nie zostawił mi żadnej dokumentacji a ja sam błądzę po omacku. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania to postaram Ci się na nie odpowiedzieć ale żeby narysować schemat to musiałbym mieć jakieś papiery na których mógłbym się opierać a ja nie mam nic więc rysując coś samemu mógłbym tylko wprowadzić Cię w błąd. Skontaktuję się jeszcze z poprzednikiem może mi coś jeszcze przekaże ale z tego co wiem to został zwolniony dyscyplinarnie więc pewnie nie będzie skory do współpracy..:-(( Jutro postaram się coś więcej powiedzieć.Dziękuję za zainteresowanie wątkiem.

Opublikowano
Witam.

Żle odpowietrzasz instalację.Po każdym odpowietrzeniu trzeba uzupełnić poziom wody w naczyniu wzbiorczym aż do przelewu.

Pozdrawiam - M.

Nie jestem doświadczony w tej materii ale czy nie jest tak że jak spuszczam wodę z rury biegnącej od zbiornika z powietrzem to po zakręceniu zaworu ubytek wody który wypuściłem z instalacji nie uzupełnia się automatycznie ze zbiornika wyrównawczego i nie potrzeba uzupełniać go aż po same brzegi aż się przeleje? Zastosuję się jednak do Twojej sugestii i zobaczymy czy coś pomoże:-)) Opiszę Ci efekty.Pozdrawiam.

Opublikowano
Nie jestem doświadczony w tej materii ale czy nie jest tak że jak spuszczam wodę z rury biegnącej od zbiornika z powietrzem to po zakręceniu zaworu ubytek wody który wypuściłem z instalacji nie uzupełnia się automatycznie ze zbiornika wyrównawczego i nie potrzeba uzupełniać go aż po same brzegi aż się przeleje? Zastosuję się jednak do Twojej sugestii i zobaczymy czy coś pomoże:-)) Opiszę Ci efekty.Pozdrawiam.

Stary, jeśli spuszczasz wodę i powietrze z układu to logiczne, że musisz uzupełnić wodę w układzie! A w zbiorniku wyrównawczym koniecznie. Przed każdym rozpaleniem kotła!

Opublikowano
Uzupełniac trzeba bo jak nie to zapowietrzysz instalację.Dopuszczaj wodę powolutku przy wyłączonej pompie.

Pozdrawiam - M.

Zrobiłem jak radziłeś czyli: Wchodzę wyłączam pompę, odpowietrzam instalację, dolewam wody do instalacji bardzo powoli do momentu przelania się wody ( woda leci z rury przelewowej), włączam pompę. Efekt bardzo słaby :-(((( Wcześniej już po 2 godzinach po odpowietrzeniu bulgotało z powrotem po Twoich wskazówkach bulgocze znacznie później po około 6 godzinach:-(( Czy masz jeszcze jakieś inne sugestie? Dziękuje za pomoc ale to jeszcze nie jest rozwiązanie problemu....