Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zamontowałem pompę grundfos alpha 2 w miejsce starej która już odmówiła pracy. Wszystko ładnie pięknie ale mam problem, na autoadapt z włączonym trybem redukcji nocnej pompa pobiera 43-45w nie było by w tym nic dziwnego ale z rana popatrzyłem na piec 20 stopni a pompa dalej zużywa 43-34 w. Wcześniejsza ze sterownikiem dawała rade na 2 biegu. W czym może być problem?

Opublikowano

Dzisiaj znowu to samo, wczytałem w instrukcji: Pompa automatycznie przechodzi na prace z automatyczną redukcją nocną w momencie gdy czujnik zarejestruje spadek temperatury o więcej niż 10-15 stopni w ciągu 2 godzin. Jeśli u mnie temperatura spada wolniej?

Opublikowano

Dzwonili do mnie z serwisu z grundfosa, powiedzieli, że jeśli temperatura spada za wolno to pompa się nie przestawi. Mam pytanie jak palić żeby temperatura spadała szybko w ciągu 2h o przynajmniej 10oC? piec ogniwo S6WC 17 KW węglowy.

Opublikowano

To jaką ty pompę kupiłeś? Przy twoim zapotrzebowaniu na ciepło wystarczyła by Alpha 2 25-40 a ona maksymalnie pobiera do 25 W. Ponadto świadczy to o złej regulacji instalacji (zbyt duże przepływy przez grzejniki) a z danych które podałeś wynika że masz pompę 60 - kę.

ale i przy tej pompie jeśli wyregulujesz instalację uda się zejść z mocą.

Opublikowano

mam alpha2 25-60 180, 25-40 nie brałem bo mam pion ponad 4 metry i chciałem mieć jakiś zapas mocy. wczoraj sprawdzałem, temperatura na piecu spada o około 9oC na 2h a mi musi spadać o przynajmniej 10 żeby się sama pompa wyłączyła. Załączam zdjęcie jak jest zrobiona instalacja koło pieca, może coś jest źle. Czekam na pomoc.

post-12417-1259574875_thumb.jpg

post-12417-1259574972_thumb.jpg

Opublikowano

Tu wysokość podnoszenia pompy jest to zdolność do pokonywania oporów instalacji a nie wysokości. W instalacji jest już ciśnienie statyczne. Jeśli odpowiednio ustawisz nastawy wstępne na zaworach (mam nadzieję ,że je posiadasz) to pompa sama obniży ciśnienie. Przy Twojej instalacji moc pompy powinna się zawierać w zakresie do 15 - 17 W. Aby pompa działała poprawnie należałoby mieć sterowanie temperaturą na c.o. oparte na zaworze trójdrożnym. kocioł schładza się powoli i nie zapewni obniżenia nocnego.

Opublikowano
mam alpha2 25-60 180, 25-40 nie brałem bo mam pion ponad 4 metry i chciałem mieć jakiś zapas mocy.

Gdyby pompę dobierało się wedle wysokości pionu to układ z kotłem i grzejnikami na jednym poziomie nie potrzebowałby pompy w ogóle :). Jest akurat odwrotnie - im wyższy budynek tym większy udział obiegu grawitacyjnego. A opory instalacji i moc pompy bardziej wynikają z oporów gałązek przy grzejnikowych, zaworów niż z oporów pionów.

Czekam na pomoc.

Pomoc = przeniesienie instalacji do komputera, obliczenie jej i dobór właściwej pompy. Standardowe pytanie - uważasz, że ktoś ma spędzić wieczór i zrobić to za darmo dla ciebie ?