Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój problem to nowy Ling Duo 25kw z takim cudeńkiem jak Recalart 3000 w wersji PREMIUM. Był serwisant z klimosza, odpalił kocioł stwierdzając szczerze że pierwszy raz widzi ten sterownik, że różni się on od zwykłego 3000 i najlepiej go wymienić bo coś w nim się nie wyświetla. po interwencji w klimoszu ze sterownikiem jest wszystko ok - a ja zostałem bez żadnych ustawień i eksperymentuję..

Jestem początkujący w temacie - proszę o poradę z jakimi ustawieniami najlepiej będzie chodził kocioł

Parametry

- nowy dom, nigdy nie ogrzewany

- 180m2 do grzania + cwu

- paliwo: pieklorz 29kj

- pełna pogodówka

- siłownik na czeterodrogowym

- brak czujnika temp. wewnątrz domu (serwisant powiedział że na tym etapie niepotrzebny)

- wymiennik c.w.u 200l

jak wyłączam krzywe pogodowe i ustawiam ręcznie temp. c.o. na 50st. - to na kotle mam 60 na wyjściu 45 na wejsciu i zawór nie chce puścić ciepłej na grzejniki

dopiero mi puszcza jak zastosuję krzywą nr np 10 i ustawię Tpok na 26 st. ale kaloryfery i tak niezbyt gorace

co zrobić żeby poszło na ręcznym ustawieniu?

jak ustawić optymalnie czas podawania, przerwę i nadmuch dla tego paliwa?

proszę o pomoc bo mam podobno fajny piec a w domu zimno że aż strach ;-(

piotr

Opublikowano

i jeszcze jedno - jak sprawdzić czy zawór 4drogowy i siłownik są dobrze zamontowane? bo mam podejrzenie że coś jest z tym nie tak - ogólnie jak powrót wzrośnie do 42 to zawór sie na moment uchyla i potem stoi - grzejniki zimne