Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym abyście poratowali doświadczeniem i zweryfikowali czy to co wstępnie naszkicowałem ma prawo dobrze działać. Instalacja nowa w nowym domu.

• projekt dotyczy łazienki i pralni znajdującej się na poddaszu użytkowym domu jednorodzinnego (osobno w topologii pierścienia wykonana będzie instalacja na parterze gdzie znajduje się mała łazienka oraz kuchnia)
  • zasilanie wody znajduje się piętro niżej w kotłowni
  • do łazienki doprowadzone po dwie rury ciepłej i zimnej wody (PEX 20x2,25)
  • instalacja zaprojektowana w topologii pierścienia (obwodowo)
  • zasilanie dwóch nitek zimnej wody wpięte do rozdzielacza w kotłowni
  • zasilanie jednej z nitek ciepłej wody wpięte do rozdzielacza w kotłowni
  • druga nitka ciepłej wody wpięta pod cyrkulację w kotle, obieg wymuszony pompą
  • cała instalacja wykonana PEX 20x2,25
  • podejścia pod baterie umywalek, pralki, toalety i bidetu wykonane przy użyciu kolana ściennego przelotowego "U" Wavin M5 20x1/2"
  • podejścia pod mieszacz baterii prysznica oraz wanny wykonane przy użyciu trójników z wyprowadzeniem na prostej złączce z odpowiednim rozmiarem gwintu, obieg zapewniony na trójniku blisko baterii.

jako, że i tak planowałem zrobić cyrkulację ciepłej wody, niewielkim kosztem mogę zapewnić pełną wymianę wody w instalacji poprzez połączenie instalacji w pierścień. Czy sytuacje dot. w szczególności zimnej wody - pobór wody przez pralkę lub toaletę nie będzie powodował spadków ciśnienia i gwałtownych zmian temperatury w umywalkach/ pod prysznicem? Dzięki za pomoc i jeśli brakuje jakichś informacji to oczywiście uzupełnię.

Kolano-scienne-przelotowe-Wavin-M5-zaciskane-20x1-2-GW-12264_4.jpg

Łazienka poddasze 2D.PNG

Łazienka poddasze 3D.PNG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.03.2023 o 12:22, stemaell napisał(a):

mogę zapewnić pełną wymianę wody w instalacji poprzez połączenie instalacji w pierścień.

To nie cyklotron aby woda ot tak krążyła w koło.

Trzeba uwzględnić wymagane przepływy wody, policzyć spadki ciśnienia i będziesz wiedział co i jak.

Na 'Bolka Oko" widać że będzie słabo.

Zrób klasycznie w gwiazdę i będzie dobrze.

Opublikowano

obecny projekt zakłada pion w pex20 i główną nitkę z odejściami w pex16 (projekt gotowy). Obawiam się, że gdy pralka wejdzie w pobór wody, pod prysznicem zrobi się gorąco. Już mam jedną taką łazienkę robioną z zapewnieniem że wszystko będzie ok i bloki na pex16 chodzą i teraz wstrzymuję pralkę żeby się nie poparzyć pod prysznicem. 

Opublikowano

Najlepsze to dwa sedesy na początku pętli jeśli będą miały dobre spłuczki które szybko się ładują to zabiorą ci całą wodę z tego pexa 16 i na reszcie odbiorników bedzie tylko gorąca.