Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 4.02.2023 o 16:47, maracz napisał(a):

Wyciąg będzie bezpieczniejszym wyborem.

Notomiast nie wieszałbym aż tak bardzo psów na wentylatorze nadmuchowym, bo jeżeli została odpowiednio zaimplementowana to przynosi dużo korzyści . Sam posiadam i wyciąg i nadmuch w kotle i u mnie nadmuch sprawuje się bardzo dobrze, jest głównym motorem napędowym spalania. Zacząłem trochę zgłębiać temat dmuchaw w kotłach i okazuje się że w wiele kotłów HG takowe posiada, a niektóre i wyciąg i nadmuch. Także dmuchawa nie taki diabeł jak go malują, ale faktycznie źle użyta przyniesie więcej szkód niż pożytku.

@maracz podpowiedzial bys jak wstepnie ustawic nadmuch i wyciag zeby to jakos hulalo. ja mam kociol ds 14kW z buforem i chce go uzywac glownie na pellecie ale od czasu do czasu takze i na drewnie. I wlasnie chcailbym uzyc tego samego sterownika tylko w funkcjii ruszt, myslisz ze da rade podawac czesc PP przez dwiczki zasypowe a czesc przez minimalnie ucholone drzwiczki popielnika? oczywiscie mam tez wentyaltor wyciagowy zeby robil podcisnienie. dzieki z gory

Opublikowano

@maracz myslalem ze masz taki sam kociol jak ja, chociaz je jeszcze nie uruchomilem w trakcie instalacji. mam kociol dolnego spalania - MPM DS 14kW z buforem 800l, PP - oryginalnie podaje sie przez popielnik ale przez to ze ja chce tez palic pelletem chcialbym to zmienic i podawac przez drzwiczki zasypowe, tak by bylo najlatwiej. nadmuch poprzez palnik Kipi ale tez bylby wentylator wyciagowy ktory musialby tak chodzic zeby powodowal podcisnienie sterowane przez ecomax 860. PW sa z boku. Ewentualnie jakas przerobka i podawanie PP przez drzwiczki srodkowe (palnik Kipi bylby ciagle w gornych drzwiczkach) ale ciagle z uzyciem palnika Kipi. narazie bazuje tylko na teorii bo mam zero praktyki a naczytalem sie juz sporo o tych kotlach DS

Opublikowano

Jeżeli będziesz spalał drewno sporadycznie, to nie widzę sensu głębszych zmian w kotle pod tym kątem. Jedyne co bym doradził, to zasłonięcie całegu rusztu blachą/szamotem, a PP puszczać nad ruszt, czy to przez drzwiczki od rozpalania, czy przez przekierowanie go z popielnika nad ruszt podczas spalania drewna. 

Jeżeli masz odpowiedni komin, to na czas spalania pelletu pomyślałbym nad wyjęciem z kotła tej ceramiki która zasłania płaszcz wodny. Pozwoli to na lepszy odbiór ciepła ze spalin. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol @maracz dzięki za cenne uwagi na temat przystosowania 14 do peletu. W mojej 14 jest załadunek górny. Może w przyszłości ktoś podpowie, jak to rozwiązać .

Pozdrawiam