Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od 09/2021 jestem użytkownikiem kotła Saunier Duval Thelia Condens 18 as ze sterownikiem Saunier Duval MiGo.

To, że kocioł jest średnio udaną konstrukcją, głośną i wybuchowo odpala jak wiatro powieje szybciej, to wszyscy chyba wiedzą.

Natomiast sterownik MiGo jest mniej powszechny. Skłonił mnie do jego zakupu fakt, że jest bezprzewodowy (z poprzednim kotłem używałem Exacontrol i był świetny). Dodatkowo montażysta zachwalał kwestie internetowej pogodówki, że pozwala ona oszczędzić.

Po 1,5 roku użytkowania MiGo zauważam:

plusy

- oszczędność gazu Ok. 10% i to koniec plusow

minusy

- konfiguracja - nieintuicyjne i łatwo o pomylke, bo proces wymaga połączenia z serwerami Sauniera. Jeśli ma się np. Firewall czy inne ograniczenie to nie wiadomo jaki problem jest z połączeniem i nie ma narzędzi diagnostycznych. U mnie nie działa na wifi UPC, musiałem dokupić modem 3G i ustawić osobną sieć, gdzie MiGo może się stabilnie łączyć.

- ustawienia - Krzywe grzewcze i ustawienia grzania/przewidywania, są praktycznie nieopisane. Ja szukałem po forach. Finalnie i tak konfigurowałem metodą prób i błędów. W zasadzie wciąż  testuje i zmieniam. To nie jest urządzenie, które po prostu działa - trzeba się doktoryzować w ogrzewaniu.

- resety i zawieszania - modem czasem spontanicznie się resetuje i zawiesza. Niby na ekranie pokazuje zadana temperaturę, ale nie spada ona zgodnie z wychładzania pomieszczenia, tylko trwa na ekranie. Próbując zmienić nastaje na termostacie pokojowym (tak nazywa to Saunier) ekran gaśnie i albo gubi się połączenie albo wchodzi faktyczna temperatura. Wydaje mi się, że może to być efekt aktualizacji, bo najczęściej dzieje się to w niedziele wieczorem, co powoduje, że nocą w pomieszczeniach robi się zimno

- serwis i wsparcie - aplikacja ma opcje kontaktu z serwisem, ale serwis (w centrali) utrzymuje, że nie może zdalnie połączyć się z MiGo i zobaczyć co się dzieje. Z reszta aplikacja w gruncie rzeczy wysyła listę statusów w mailu. Z reszta nie ważne, bo do tej pory i tak w żadnym przypadku centrala nie pomogła  (a było 6 okazji). Lepiej - we wszystkich przypadkach kontakt się po ich stronie urywa i trzeba dzwonić, pytać ustalać. Czasem po kilku tygodniach wracają po szczegóły, kiedy temat najczęściej już albo rozwiązał się sam, albo wymieniono  urządzenie (mam już 3 od 1,5 roku). Urzadzenie ma też wady konstrukcyjne - przy wkładaniu baterii 2 razy pękła obudowa gniazda (w 2 różnych kompletach, 3 chyba ulepszony już przyszedł, bo nie pękło) - słabo jak na urzadzenie za blisko 1,5 tys. zł

podsumowując - nie warto, więcej z tym zachodu i problemów np z konfiguracją, potencjalnymi (i realnymi) problemami z czujnikiem pokojowym niż korzyści z wirtualnej pogodówki (która i tak często się myli o nawet 5-7 stopni).

076EDFDD-5539-4012-9410-275BE483AB71.thumb.jpeg.5af6ac92b913c5b3a15042a757154ef5.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kiedyś się nad nim zastanawiałem ale rezygnowałem po opinach które znalazłem na zagranicznych forach. Były zbliżone do Twoich.

Opublikowano

Montażysta mnie „namówił”, a może sam nie wiedział jak to realnie wyglada. 

fakt, że przez jakis czas myślałem, że jak w różnych produktach - oprogramowanie będzie poprawiane. Ale tu to nie działa. Zmienił się jedynie wygląd aplikacji, trochę konfiguratory i wykresy zużycia gazu, pracy. Ale nie stabilność, umożliwienie diagnozy problemów itd, te ważne rzeczy zostały po staremu