Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Zastanawia mnie szum dochodzący z instalacji, z pomp obiegowych (zmniejsza się też wtedy ich moc, wyświetlana na obudowie). Z tego co zaobserwowałem występuje on tylko gdy grzana jest CWU. Wtedy zawór trójdrożny jest przestawiany z bufora CO na bojler CWU. Pompy pozostają nadal podłączone do bufora CO, więc przepływ wody powinien odbywać się normalnie - tylko bufor nie jest dogrzewany. Głośniejsza praca ustaje, gdy zawór wraca znowu do pozycji grzania bufora CO. Pompy są ustawione na bieg "najniższa charakterystyka przy regulacji stałej ciśnienia (CP1)". Dokumentacja: https://malec-pompy.pl/wp-content/uploads/2022/03/INSTRUKCJA_EPO_Malec-Pompy.pdf

Czy to jest objaw który powinien niepokoić czy normalna praca? Jakie mogą być przyczyny?

Uproszczony schemat układu:

DiagramKotlowni.png.6809b4a35d6fc42e0e1131b329eb89ad.png

Film z głośną pracą: 

I z normalną pracą: 

Opublikowano

Sprawdź jakie jest zachowanie tych pomp kiedy pracuje tylko 1, tą drugą chwilowo odłącz.

Ponadto jakie są zaw 3-D przed tymi pompami?

One są jakoś sterowane czy tylko ręczne nastawy?

Możliwe, że to wina tych zaw 3-D, ale to trzeba wyjaśnić np przez pełne otwarcie zaworu 3-D przed pompą.

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał(a):

Sprawdź jakie jest zachowanie tych pomp kiedy pracuje tylko 1, tą drugą chwilowo odłącz.

Próbowałem zmieniać biegi np. lewa pompa na I, prawa na III - wtedy zwiększa się moc (przepływ) na pompie (w stosunku do III biegu na obu)

Ponadto jakie są zaw 3-D przed tymi pompami?

Afrizo ATM 361, zawór trójdrożny termostatyczny

One są jakoś sterowane czy tylko ręczne nastawy?

Możliwe, że to wina tych zaw 3-D, ale to trzeba wyjaśnić np przez pełne otwarcie zaworu 3-D przed pompą

Ręcznie, są na stałe rozkręcone na max (im dłużej się nad nimi zastanawiam, tym bardziej jestem przekonany że to błąd w komunikacji z hydraulikiem, ale to osobny temat)

Opublikowano

Moim zdaniem tych zaworów 3-D przed pompami nie powinno być, gdyż temp wody możesz ustawić na sterownikach pompy ciepła i kotła gazowego.

Dodatkowo: jakie są przepływy w pętlach podłogówki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przepływy są dość niskie - przy pompach na 3'cimbiegu ok 1 l/min

Opublikowano

Mam po 6 pętli na rozdzielacz.

Dwa rozdzielacze, po jednej pompie obiegowej do każdego.

Opublikowano

Nie znam dokładanych wartości, ale podłoga ma ok 60 mkw, jest 6 w miarę równych pętli, po 10 mkw na pętlę (rozłożona co jakieś 15 cm). Czyli zgrubnie szacując dłuższa pętla może mieć ok 100m

Opublikowano

Między rozdzielaczami a pompami są rury z tworzywa, średnica zewnętrza 26 mm, wewnętrzna chyba 20.

Jeśli to tłumienie, to czemu objawia się tylko podczas grzania cwu?

Opublikowano

Jeżeli masz podłączone tak jak na schemacie w poście #1, to grzanie bojlera nie ma nic do tej pracy

Ponownie sugeruje usunięcie zaw 3-D przed pompami oraz sprawdzenie poprawności połączeń