Marusz75 Opublikowano 16 Listopada 2009 #1 Opublikowano 16 Listopada 2009 zainspirowany dzisiejszą lekturą dotyczącą ustawienia kotła, które znalazłem na tutejszym forum ( dotyczy filmu na YOU Tube jak powinien wyglądać płomień) zastosowałem się do wytycznych. pierwotnie były nastawy:\ podawanie 15s praca 45 minut dmuchawa 4 na 6 możliwych. temperatura na kotle ustawiona na 63 st. Kocioł zaczynał pracę przy temp. 61 st. w bezwładności dochodził do 69-70 st. dziś wieczorem ustawiłem dmuchawę na 1 z 6 możliwych i zwariowałem!!! temp. podczas pracy spadła do ok. 58 st i wyłączył się przy 63 st. praca kotła ok. 6 minut. W bezwładności kocioł osiągną aż 88 st.!!!!!!. Jak to możliwe. Aż się boję iść spać, cczy kocioł nie zagotuje wody. Dlaczego tak się stał ?? Cytuj
pawlostech Opublikowano 16 Listopada 2009 #2 Opublikowano 16 Listopada 2009 Według filmu by osiągnąć leprze efekty trzeba było zmniejszyć przerwę w podtrzymaniu. Jeśli to zrobiłeś i jest za mała kocioł może podawać często paliwo i nie wyłączy się przy 63 stopniach. Na początku też tak miałem ponieważ podawanie w podtrzymaniu było ustawione aż na 40 sekund. Obniżenie tego parametru do 10 pozwoliło na lepszą kontrole kotła. Jest ciepło i nie ma co przesadzać z tą przerwą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi