Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Viessman Vitodens 100-W, mieszalnik Termet Sim2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry,

Grzeje pierwszy sezon grzewczy bydynek typu bliźniak 175 metrów + garaż 40metrow, dwupiętrowy.

W całym budynku poza garażem jest ogrzewanie podłogowe, dwa osobne obiegi ogrzewania podłogowego + obieg grzejników (garaż, kotłownia, łazienka1, łazienka2), dodatkowo kablem dwużyłowym z pieca w domu mam podpięty sterownik z termostatem viesman psop gdzie ustalam konkretna temperaturę jaka chce mieć w domu, bez czujnika podłogowego.

w sezonie grzewczym na ogrzewanie bez cwu zużywam średnio 10-11m3 na dobę bazując na aplikacji Vicare.

Piec Gazowy : Viessman Vitodens 100-W B1HF

Układ mieszający : Termet SIMWP2Z

Mam dwa pytania dot. mojego układu.

Nie do końca rozumiem role układu mieszalnika ze sprzęgłem w moim układzie.

Na piecu mam ustawione 40 stopni , przez mieszalnik do pomp podłogówki na wejściu jest 30 stopni, jeśli ustawie na 50 stopni do pomp 40, jesli na 30 stopni do pomp 20. Na wyjściu zawsze jest minimalnie niższa temperatura tak jak na zdjęciach.

Pompy grzejników dostają pełna temperaturę z pieca tylko gdy pompy podłogówki nie grzeją, jeśli podlogowka grzeje to dostają taka sama temperaturę.

Gdy podlogowka się grzeje modulacja pieca to 30% przy 40 stopniach, dla samych grzejników 8% przy 40 stopniach.

Czy strata 10 stopni na sprzęgle mieszalnika jest normalna, akceptowalna ?

Rozumiem jeśli puszczałbym 80 stopni na grzejniki jak na załączniku to mieszanie wody podłogówki ma sens żeby nie wpuszczać zbyt gorącej ale czy przy temperaturze 30,40 to ma sens i jest prawidłowe ?

Gdy nie miałem sterownika podłogówki to mieszacz zawsze obcinał 10 stopni na wejściu do tego co na piecu 40 , 30 , 30, 30 (podloga1,podloga2,grzejniki)

Czy warto dodać do mojego układu sterownik z pogodówka i sterować piecem ze pomocą krzywych grzewczych ?

Pytałem o te kwestie instalatora to dostałem odpowiedz tak musi być tutaj nie ma co kombinować.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

2A119CA8-AA88-4F08-931D-8E50B11BB3B3.jpeg

6F0357A1-90BF-4613-B553-9A0B1326F60D.jpeg

798FC8CD-85E3-49A8-ADF3-701CFA4BF805.jpeg

3C378971-CDB9-4CE5-9CB3-B8A14B5AFA40.jpeg

Edytowane przez cezarek9999
Opublikowano

3 grzejniki to bym pościł prosto z kotła i regulował na przepływie.
Problemem dzisiejszego życia jest to że ludzie zbyt dużo kombinują i wymyślają cuda a później duże spalanie bo straty na sprzęgłach pompach itd. Do tego dochodzą pompy na obiekach i kotła o inne duperele które też zżerają EE a tego nikt nie pokazuje w bilansie.