Bryk Opublikowano 11 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Witam. Jako że dokupiłem bufor chcę przerobić instalacje i proszę o opinie czy to co rozrysowałem będzie działać jak sobie założyłem. Ogólnie wygląda to tak że przed buforem chciałem wpiąć zbiornik CWU aby w lecie można było zagrzać wodę z pominięciem tego bufora. Wiem że podpina się CWU do bufora ale raczej nie jest to opłacalne ponieważ zbiornik ma 300L więc jest co grzać. Dołączam schemacik: Edytowane 11 Grudnia 2022 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2022 To klasyczny schemat, więc będzie działać. Cytuj
Bryk Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Dzięki za odpowiedź. Jedna sprawa jeszcze - jeśli będę grzał samo cwu to zakręcać bufor na zaworze ? Czy wyłączyć pompę krótkiego obiegu i zostawić od cwu ? Cytuj
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Lepiej jest odciąć bufor 1 zaworem, gdyż może dochodzić do grawitacyjnego rozładowania bojlera przez bufor. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi