zbych Opublikowano 15 Listopada 2009 #1 Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam Mam problem chciałem podłączyć sterownik pokojowy do pieca DEFRO DUO jednak okazało się że przemuje on wszystkie funkcje pieca a nie steruje tylko pompą pieca co. Po podłączeniu sterownika piec nie włącza się i zaczyna wygasać . czy ktoś spotkał się z takim problemem, Steronikna Piecu ST-44 Dziękuję za pomoc Cytuj
Netmaniak Opublikowano 7 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku. Mam dokładnie taką samą konfiguracje. Czy takie sterowanie kotłem/instalacją CO jest standardem? Wydaje mi się to dziwne, kocioł wygasa praktycznie do 35 stopni, więc gdzie tu dogrzewanie kotła. Dla mnie to nielogiczne. Opiszcie koledzy i koleżanki jak to wygląda u Was. Może można to zmienić w tym sterowniku. Jeśli nie pozostaje dorobienie dodatkowego układu i odłączanie pomp CO zupełnie poza sterownikiem kotła. Będę wdzięczny za Wasze opinie i doświadczenia w tym temacie. Pozdrawiam wszystkich Netmaniak Cytuj
gonzo2 Opublikowano 7 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam Mam inny kocioł i inny sterownik,ale maiłem podobnie.Sterownik pokojowy wyłączał nadmuch i podajnik.Kocioł schodził do 35st. Był serwis zmienił oprogramowanie i regulator wyłącz tylko pompę. Wszystkie oprogramowania sterowników w kotłach są robione wg wskazówek producenta. Tak wynika z wiedzy uzyskanej od serwisanta sterowników. Pozostaje ci kontakt z serwisem sterownika. Mnie zmieniono oprogramowanie Cytuj
Netmaniak Opublikowano 7 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Właśnie prowadzę korespondencję z serwisem kotła. Jeszcze nie mam jasnej odpowiedzi. Pan stwierdził że w menu serwisowym istnieje możliwość wyłączenia pomp - ale to można rozumieć dwojako:) Zadałem pytanie uszczegóławiające i czekam na odpowiedź. Muszę pewnie jeszcze do producenta sterownika się zwrócić ale najpierw sprawdzę to menu serwisowe które standardowo jest niedostępne ale dostałem hasełko do niego. Pozdrawiam Cytuj
Blackbird Opublikowano 7 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Wszystko działa dobrze i tak ma być. Chyba, że producent Defro Duo nakazał stworzyć oprogramowanie, które na informację od regulatora pokojowego wyłącza tylko pompę. Od wspomnianego przez was problemu z wygaszaniem kotła jest taka opcja jak "podtrzymanie", tu ustawia się dawkę co ile ma być podawana i przez jaki czas. Ja mam tłokowca, więc nie mogę ustawiać czasu podawania, a jedynie przerwę i ilość podań tłoka (ustawione mam na 1) i dla miału nawet jak ustawiałem 2godz 15min to nigdy nie wygasło. Teraz mam ustawioną na 1 godz, aby po przestoju kocioł szybciej osiągnął temp. zadaną. A jak ktoś już koniecznie chce, aby mu się pompa wyłączała to najprostszym sposobem jest podłączyć regulator pokojowy z pompą za pomocą przekaźnika. W obwód przekaźnik - regulator pokojowy, można pewnie włączyć i baterię 9V, tylko nie wiem na jak długo by ona starczyła. Cytuj
bubu64 Opublikowano 7 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Kolego. Pewnie powinieneś włączyć opcje"pompy równolegle". Ja mam ST47 i jeśli chcę, aby regulator pokojowy sterował pompą CO to załączam opcję "pompy równolegle", w przeciwnym wypadku regulator steruje temperaturą pieca. Pozdrawiam Cytuj
Netmaniak Opublikowano 8 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Okazało się, że mój sterownik pozwala na sterowanie pompą CO tak jak chciałem, tak opcja istnieje w menu serwisowym po podaniu pinu. Ustawiłem i wszystko działa jak chciałem. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i uwagi. Moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj
Netmaniak Opublikowano 8 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witaj. Problem się rozwiązał, opisałem to wyżej. Nie było problemem wygaszanie kotła tylko jego nadmierne wystudzenie. W podtrzymaniu przy załączonej pompie grzejniki dość szybko studziły kocioł nawet do 35 st. Takie skoki temperatury ( 35 - 70 st.) nie są chyba dobre dla kotła. A teraz mam dogrzany kocioł który może stosunkowo szybko nagrzać kaloryfery po załączeniu przez sterownik pokojowy. Pozdrawiam Cytuj
ukanio25 Opublikowano 25 Lutego 2013 #9 Opublikowano 25 Lutego 2013 Panowie to sterowanie pompą CO ma być w menu serwisowym WŁĄCZONE czy WYŁĄCZONE ? Cytuj
abaco Opublikowano 26 Lutego 2013 #10 Opublikowano 26 Lutego 2013 jeżeli po nagrzaniu pomieszczenia termostat "wyłączy" kocioł to w menu pompy wyłączone-pompa co staje kocioł podtrzymuje jedynie temp. kotła pompy załączone- pompa doprowadzi do obniżenia temp do progu "wyłączenia pomp'' i się wyłączy czytajcie instrukcje defro to opisuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi